25 Ocak 2008 Cuma

Premier Lig'de Seyirci Patlaması


İngilizlerin Heysel ve Hillsborough facialarından çıkardıkları dersler sonrası izlenen politika ile doğru pazarlama birleşince Premier Lig inanılmaz bir noktaya geldi. The Independent gazetesindeki bir habere göre İngiliz tribünleri tarihinin en kalabalık dönemini geçiriyor, üstelik gelişmiş yayın seçeneklerine rağmen.

80'lerde holiganizm ile düşen seyirci ortalaması bu sene 36,000 seviyesini aştı. En yüksek ortalama 75,612 ile Manchester United'a en düşük ortalama ise 18,515 ile Wigan Athletic'e ait. 20 takımlı ligde seyirci ortalaması düşen kulüp sayısı sadece 3. Tuncay Şanlı'nın Boro'su ve Reading'in 1-2 puanlık bir düşüşü var fakat Big Sam'i kaybeden Bolton stadyum seyircisinin % 13'ünü kaybetti bu sene.

En büyük artışı ise % 51 ile Sunderland, % 35 ile Derby County ve % 25 ile Birmingham'da görülmüş. City, Villa, Fulham, Blackburn gibi kulüpler ise uyguladıkları politika ile stadyum seyircisini %5 ile % 15 civarında arttırdı, öyle ki Villa Park son 58 yılın en dolu günlerini geçiriyor.
Lig kalitesinin bunda payı çok büyük ama başke sebepler de var.

Bu artışın somut sebeplerine City ve Villa'nın 2 kampanyasıyla değinelim kısaca. Manchester City 16 yaş altı taraftarları için "Live 4 City" sloganıyla harekete geçmiş. 16 yaş altındaki City taraftarları 96£ karşılığında stadın her yerinden senelik kombine alabiliyorlar, sadece bu da değil. Çocuklara Noel öncesi ve sonrasındaki 2 günlük dönemde 4 bilet bedava verilmiş. Tabi el oğlunun fikstürü sene başından belli ve alabiliyor biletini, biz son 2 güne kadar kıvranıyoruz. Bu sayede 47,000 civarı ortalaması olan stadın % 20'si bu yaş grubundaki, coşkulu, dinamik taraftarla dolmuş.

Aston Villa ise başka birşey yapmış. Taraftarının zaman geçirebileceği sosyal alanlarda düzenleme ve yenilemeye gitmiş. Stad içinde ve çevresinde vakit geçirebilecekleri alanlara önemli yatırım yapılmış, Holte Pub gibi mesela.

Bizde bu işleri bu seviyede yapabilen sadece Fenerbahçe var. Stadları yenilenecek olan kulüplerimiz umarım bu tür hikayeleri atlamazlar...

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa