İngilizlerin övünebilecekleri tek uluslararası başarı 1966 Dünya Kupası. Onda da Azeri hakem, çizgiyi geçti geçmedi derken daha çok konuşuldu. Bu yetmezmiş gibi bir başka şaibe iddiası daha atıldı dün. Eski FIFA Başkanı Joao Havelange 1966 ve 1974 yılında düzenlenen kupalar hakkında şike iddiası attı ortaya.
Senaryo şu: Zamanın FIFA başkanı Sir İngiliz Stanley Rous Dünya Kupalarını ev sahibi takımların kazanması ve kendi istediği finalistler için etik olmayan bir organizasyonda bulunur.1966'da İngiltere - Almanya finali için iki takımın çeyrek final maçlarına talimatla Alman ve İngiliz hakemler atar. Alman hakem Rudolf Kreitlein çeyrek final maçında Arjantinli Rattin'i kendisiyle tartıştığı için 35. dakikada oyundan atar. İngilizler maçı 1-0 alırlar. Kreitlein o maçtan sonra hakemliği bırakır. En büyük rakip Brezilya'nın 3 maçındaki 9 hakemin 7'si Alman ve İngiliz olur. O hakemlerden biri olan Kurt Tschenscher Pele'nin etkisiz kalması için gereken tek şart olan sakatlığın oluşmasındaki sert oyuna göz yumar. Pele sakatlanır, Brezilya Eusebio'lu Portekiz'e elenir.
1974 için de benzer iddaa var. Son şampiyon Brezilya yine Alman hakem Kurt Tschenscher'in yönettiği maçta bu kez Hollanda'ya yenilerek elenir. Finalde ise ev sahibi Almanya Hölzenbein'in cezasahası piyesiyle Hollanda'yı yenerek şampiyon olur. Aslında gayet başarılı bir senaryo ama arada 1970 var. Havelange buna da bir açıklama getirebilse Cihan Oskay'ın maskeli toplarından fazla satacağı kesin.
Havelange bir yana bu türden iddaalar başka yıllar için de mevcut. Mesela Arjantin'in darbeci askeri yönetim nezaretinde kazandığı 1978'de doping yaptığı ve Peru'yu Arjantin doğumlu kalecinin bağlanarak 6-0 yendiği; yine aynı sene Avusturya'nın Almanlara bilerek 1-0 yenilmesi ve Cezayir'in geri saf dışı kalması, 1954'te Mighty Magyars'ı finalde yenen Almanların soyunma odalarında bulunan şırıngalardan ötürü doping yaptıkları iddaaları bunlardan sadece birkaçı.
Hepsi doğru bile olsa neye yarayacak ki ?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder