8 Temmuz 2008 Salı

Bir İspanyol Üç Türk'e Bedel



İlk defa bir Pichichi* Türkiye'ye geliyor ve düşüşteyken değil istim üzerindeyken geliyor. Yaz sezonunda adı Barcelona ve Arsenal ile de geçmişti. Alınması kolay bir isim değil, Fenerbahçe'de İspanya'da attığı gol sayısına da ulaşabilir ama bütün bunlar doğru ve planlı bir politikayla transfer edildiği anlamını taşımıyor. Oyuncu özellikleri olarak Semih ile ortak çok yanı var ve birkaç fazlası da. Daha iyi top taşıyabiliyor en başta, fizik olarak da daha güçlü. Ama yine de edilgen bir oyuncu Güiza. Arkasında iyi bir hücum organizasyonu olması şart. Kendi çabasıyla gol üretebilecek kapasitesi sınırlı. Daha da vahimi eğer başka bir santrfor alınmayacaksa Semih Şentürk ile Güiza, İlhan Parlak ile de Kezman yedekleyecek gibi görünüyor ki bu geçen sezondan pek ders alınmadığı anlamına geliyor. Oysa ödenen bonservis - basında geçen rakamlar doğruysa - ile bunları toplam olarak çok daha üst düzey yapabilen oyuncular alınabilirdi ya da tek tek daha iyi yapabilenleri alınarak daha derin bir kadro yaratılabilirdi.



Mesela Eren Derdiyok. Duyduğum kadarıyla zaten ilgilenilen bir oyuncu ama 4 milyon avroluk bonservisindeki ödeme planı yüzünden transferi tıkanmış. Eren Güiza'dan çok daha güçlü, havadan çok daha iyi, genç ve ileride pazarlanabilir bir isim ama tecrübesi yok. Top taşıması da en az Güiza kadar. Mesela Mevlüt Erdinç. Çok daha süratli, çok daha kıvrak ve yine genç bir oyuncu. Mesela Halil Altıntop. Bu üç oyuncunun bonservis bedelleri Güiza'ya verilenden 2-3 milyon avro fazlaya halledilebilir ve yabancı kontenjanı kullanma hakkı da saklı tutulabilirdi. Bu isimler ikna edilebilir mi diye haklı bir soru sorulabilir. Emre'yi, İspanya gol kralını, yurtdışına hiç çıkmamış Avrupa Şampiyonu takımın teknik direktörünü, Roberto Carlos'u vs... ikna edebilen bir kulüp edebilir derim kısaca. Gördün mü lan 2-3 milyon avroyu bir arada diyenlere pek ses etmem ama bütçesiyle Avrupa'nın en zengin 25 kulübü arasına girebilmiş ve bununla övünen bir kulüp için çok fazla dert olmamalı.

*Pichichi: İspanya'da gol krallarına verilen ünvan.

Etiketler: ,

1 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

Alper Bey, Güiza hakkındaki en doğru kelimeyi bulmuşsunuz "edilgen" diyerek. Aslında bütün forvetler edilgendir pozisyon gereği ancak 17.5 milyon euro verilen bir forvetin bir adım önde olması gerekirdi. Bu bedel normalse o zaman Semih'in 15 milyon euro, Arda Turan'ın 35 milyon euro etmeyeceğini kim iddia edebilir?

Bence bu Aziz Yıldırım'ın panik transferlerinden biri. Her Galatasaray şampiyonluğundan sonra yaptığı hataya düştü, bakalım 8 senedir iki kere üstüste şampiyonluk göremeyen Galatasaray Aurelio, Appiah ve kısmen Deivid'in yokluğuyla en iyi orta saha ünvanını kendisine teslim eden Fenerbahçe'yi bu sene de geride bırakabilecek mi?

9 Temmuz 2008 15:13  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa