5 Kasım 2008 Çarşamba

Yok Mudur Standardı ?



Hakemlerle başladık, hakemlerle devam edelim. Gene bir Şampiyonlar Ligi maçından yaşanan olaydan örnekle. Deco, Roma maçının ikinci devresinde İspanyol Cantalejo tarafından oyundan atıldı. İkinci sarıdan. Bu kez sonucu hakeme mal edeek değilim, derdim bu kez başka. Futbolda bazı kararların, hele de herşey çok netken, bu kadar standart dışı olmasını anlayamıyorum. Roma -Chelsea maçında Deco'nun ikinci sarısının sebebi, duran topu hakem baraj kurdururken kullanması. Üstelik top hareketli de değil. Daha yakın geçmişte Messi'nin frikikten Atletico Madrid'e attığı bir gol var. O maçın hakemi de İspanyol ve FIFA kokartlı. Yine Giggs'in böyle baraj kurulurken golünü hatırlıyorum Lille deplasmanında attığı. O gol de Şampiyonlar Ligi maçında atılmıştı. Böyle bir konunun yoruma açık olması bana garip geliyor. Hep çift standart oluşuyor bu durumlarda. Bir oyuncu oyundan atılıyor, bir diğeri gol kutluyor. Hangisi olmalı ? Yok mudur bir standardı bunun ? Benim fikrim eğer hakem baraj kurduruysa, o barajı kurdurmalı ve kaleci de yerini alana kadar oyunu başlatmamalı. Aksi durumda oyuncuyu uyarmalı, birkez daha tekrarı durumunda sarı kart ile cezalandırmalı bunu ihlal eden oyuncuyu.

Elle oynamalar da aynı şekilde. Elle oynamalarda da sarı kart yorumu çok dallanıp budaklanıyor. Kimi hakem topu elle oynayan oyuncuya pozisyona bakmaksızın, hücumda ya da savunmada olması farketmeksizin sarı kart veriyor. Kimisi de vermiyor, ortasahada sıradan bir iki mücadelede gerçekleştiyse mesela sadece serbest vuruş takdir ediyor. Aynı pozisyon cezasahasına yakın bir yerde olduysa serbest vuruş ile birlikte sarı kart geliyor elle oynayan oyuncuya. Hangisi doğru ? Benim fikrim elle oynama durumda bariz gol şansı dışındaki pozisyonların durumuna bakılmaksızın sarı kart uygulaması yapılması yönünde. Zira topu elle oynamak bu oyunun doğasına aykırı, her şekilde haksız bir avantaj sağlanmış oluyor ve bir şekilde hakem de kandırılmak isteniyor.

Etiketler:

5 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

Lambuja, hakem uyarmadıysa oyunu devam ettirir, eğer uyardıysa bir kez daha uyarır eğer oyuncu bu uyarıyı da dinlemezse sarı kartı görür. Kural olarak buna bir yaptırımı olması imkansız şöyle ki orta sahada yapıldı diyelim olay hakemin düdüğünü mü bekliyecek yine oyuncu.tehlikeli bölgelerde hakemin biraz insiyatifine kalıyor evet ama çifte standart görüşüne katılmıyorum çünkü savunma yapan takım her zaman uyanık olucak topun başına bir adam dikicek ya da bir şekilde kullandırtmıcak.sonuç olarak çözümü olmayan bir ikilem ama çifte standart değil şahsi görüşüm.

2. kısım için görüşlerine katılıyorum daha bugun atleti nin 2 liverpoolun 1 tane elle oynamadan çarpma diyerek penaltı vermedi hakem.3üde yanlış karar zannımca.en sonda zaten yalandan penaltı çaldı liverpool a.

5 Kasım 2008 03:40  
Anonymous Adsız dedi ki...

futbol bu haliyle güzel.her şeyi bir kurala bağlayınca tatsız tutsuz bir şey olur.bırakalım böyle kalsın.

5 Kasım 2008 18:42  
Anonymous Adsız dedi ki...

Mr. Lambuja,
Baraj kuruluyor olmasi icin atisi kullanacak futbolcunun 9.15'e cekmesi icin hakemden istekte bulunmasi gerekir. aksi takdirde hakem baraj kurulmasi icin mesafeyi olcup, baraji pozisyonlamaz.
Boyle durumlarda atisi kulllanan topcu quick start ile oyuna topu sokamazlar, hakemin dudugunu beklemek durumundalar. Aksi durumda Dissent'ten dolayi sari kart verebilir veya vermelidir. Yani cifte standart degildir bence.

Messi'nin frikikten attigi golde, kendisi atisi kullanmadan once hakemden baraj kurulmasi icin bir istekte bulunmamistirki hakem quick starta izin vermistir. Hakli ve guzel bri goldur. Hata defans ve kalecinin guvenligi ve kaleyi bos birakmasindan ote hicbirsey degildir.

10 Kasım 2008 19:15  
Blogger Alper Öcal dedi ki...

@ 2.adsız

Ben böyle bir yorum ya da kural olduğunu bilmiyorum. Bununlar ilgili resmi bir atıf filan var mıdır ?

10 Kasım 2008 20:40  
Anonymous Adsız dedi ki...

Sayin Lambuja...
Bu sekilde gelismis bir pozisyon icin belilenmis bir kural yada position paper yok, fakat genel kural belli:
http://www.fifa.com/mm/document/affederation/federation/81/42/36/lotg%5fen.pdf
Bkz, Sayfa 78:
The whistle is needed to:
........
........restart play at:
– free kicks when the wall is ordered back the appropriate distance

The whistle is NOT needed to:
.........
.........
• restart play from:
– a free kick,....

Yukaridaki ifade'den cikarilacak sonuc su olmalidir:

Direk serbest vurus istendigi zaman oyuna sokulabilir, rakip futbolcu quick starti topun onunu (bariz 3-5 cm onunu bloke ederek gibi) keserek engeleyemez, cezasi sari kart ikazidir. Topu oyuna sokacak futbolcuya yeterli alan tanimalidir. Atisi kullanacak futbolcu hala mesafeden memnun degil ise hakemden 9.15 mesafe ister. BU andan itibaren defans kaleci istedigi gibi baraji kurar ve pozisyonlar_Hakem gereken zamani tanir, atisi kullanacak topcu hakemin dudugu oncesi oyunu baslatirsa sari kart ile cezalandirir.

17 Kasım 2008 23:22  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa