1 Aralık 2008 Pazartesi

Unutulmaz Maçlar: İngiltere - ABD



1950'de Brezilya'da düzenlenen Dünya Kupası'nın ve belki de şampiyona tarihinin ilk sürpriz skoru..


Daha önceki Dünya kupalarına politik nedenlerden dolayı katılmayan Ingilizler, bu turnuvaya en iyi kadrolarıyla katılma kararı almışlardır. Dönemin en iyi takımı olarak görülen Ingiltere’de teknik direktör Winterbottom, kadroya Wilfred Mannion, Tom Finney, Billy Wright, 1963 yılında bu takımın başına geçerek takımı ilk dünya şampiyonluğuna taşıyacak olan Alf Ramsey ve o dönemin en iyi oyuncusu olarak gösterilen Stanley Matthews’u da dahil ederek Ingilizlerin bu turnuva için ne kadar aç ve istekli olduklarını göstermiştir. Hatta takımlarını Lloyd şirketine o gün için çok yüksek bir miktar olan 3 milyon dolara sigortalatmaları da işi ne kadar ciddiye aldıklarının bir göstergesidir.




Amerika ise, turnuvadan 15 gün önce bir araya gelmiş, son 7 maçında galibiyet yüzü görmemiş, attığı 2 gole karşılık, kalesinde 45 gol görmüş bir takımdır. Oyunculardan bazıları Amerikan Ligi’nde oynamakta, maç başına 25 dolar gibi sembolik ücretlerle hayatlarını sürdürmektedirler. Ilk 11’lerinde, Amerikan vatandaşı olmak istediğini açıklamış, Amerikan pasaportu taşımayan 3 oyuncu bulundurmaktadırlar. Dönemin FIFA kuralları, böyle bir durumda herhangi bir aksi koşul içermemektedir ve bu oyuncuların ABD forması giymesinde bir sakınca yoktur.




Grup maçlarına 2-0’lık Şili galibiyetiyle başlayan Ingiltere’ye karşın, Amerika Birleşik Devletleri güçlü Ispanya’ya direnememiştir ve 3-1’lik skorla mağlup olmuştur. 2.maçlara gelindiğinde, ABD - Ingiltere maçı öncesi, Ingiliz gazeteleri kendilerinden o kadar emindirler ki, Daily Mirror gazetesi “Amerikalı amatörlere düştük.” diye manşet atar.




Maç beklendiği gibi başlar ve Ingiltere karşı kaleyi abluka altına alır. 15 dakika içerisinde atılmış 2’si direkten dönen 6 şut, Amerika’nın ecel terleri dökmesine sebep olur. Ilk yarım saat içerisinde değil karşı kaleye gitmek, yarı sahasından çıkamayan Amerika, 38. Dakikada golü bulur. Soldan taç atışında topu içeriye aşıran Amerika’da, araya giren Haiti asıllı oyuncu Gaetjens, Ingiliz kalecisini mağlup eder ve Amerika Birleşik Devletleri 1-0 öne geçer. Golü atan Gaetjens daha sonra Avrupa’da top koşturacak, ülkesine döndüğünde ise diktatör yönetim ajanları tarafından yakalanıp, öldürülecektir.

Bu golü duyan herkes, ABD’nin şeref sayısını bulduğunu düşünür, Ingiltere’nin maçı alacağına inanç halen devam etmektedir. Ancak defans ve kaleci Borghi, Ingiliz akınlarına direnir. Ingilizler saha koşullarının da çok iyi olmaması sebebiyle en etkili oldukları mevkiiyi - kanatları kullanamamaktadır. ABD ikinci golü de Frank Wallace’in ayağından bulma şansını yakalar ancak başarılı olamaz, maç 1-0 tamamlanır. Ingilizler 20, ABD ise 1 şut atarak maçı tamamlar. Kazanan taraf ise bu istatistiğin tam aksine Amerika Birleşik Devletleri olur.



Bu Ingiltere’nin ilk Dünya Kupası ve yayın imkanları da çok geniş olmadığından, sonuç basına yansıyarak ülkeye ulaştığında, herkes ufak çaplı bir şok yaşar. Hatta halen öyle bir takıma güven hakimdir ki, bir yazım hatasının olduğunu skorun 10-0 Ingiltere lehine olduğunu düşünenlerin sayısı hiç de az değildir. Ingilizler maçın ardından kaybetmeyi hazmedemezler ve maçta oynatılan 3 oyuncuyu da sebep göstererek maç sonucuna itiraz ederler. Bu çabaları sonuç vermez ve mahkeme ve FIFA 1950 Aralık’ta maçın sonucunu tescil eder.

Ancak bu galibiyete rağmen, ABD gruptan çıkamaz, turnuvaya veda eder. Bu galibiyet onlara bir dahaki Dünya Kupası maceralarına kadar yeterli olacaktır. (44 yıl kadar sonra!) Ingiltere ise bu yenilgi ardından Ispanya’ya da kaybederek elenir ve evine dönmek zorunda kalır. Ertesi gün Daily Mail gazetesi futbolda küçük görmenin yeri olmadığını belirtircesine bir başlık atar “ Tüm zamanların en büyük spor sürprizi!” Amerikalıların bu galibiyeti tarihteki yerini “Belo-Horizonte mucizesi” olarak alır ve 2005 yılında çevrilecek olan "The Game of Their Lives" filmine de konu olur. Filme ait sitenin linki budur. Maçın görüntüleri de aşağıda.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder