13 Şubat 2009 Cuma

Limonlu Derbi



Pazar akşamı 270. kez oynanacak Milano derbisi tarihinin unutulmaz karakterlerindendir Benito "Veleno" Lorenzi. 11 sene Inter forvetini domine etmiş, 1950 ve 1954 Dünya Kupası'nda Azzurri formasını terletmiştir fakat gollerinden daha çok 1957 yılında oynanan Milano derbisindeki icraatı konuşulmuştur. Olay 1957 yılında gerçekleşiyor. İki takım da berbat bir sezon geçiriyorlar, derbinin kıymeti daha bir başka o yüzden. Kıran kırana bir maç olurken hakem Milan lehine çok tartışmalı bir penaltı üflüyor. Bütün oyuncular hakemin etrafını sarmışlar, itiraz ediyorlar. Saha karışmış, kimse ne yaptığını bilmiyor. Interli Benito Lorenzi hariç. Kenardan bir limon alıyor, iyice emiyor ve kabuğunu da penaltı noktasındaki topun dibine yerleştiriyor. Hem Milan hem Inter oyuncuları hala hakemin etrafında. Lorenzi'nin ne yaptığını gören yok, tribünler dışında elbette. Sahaya atlamaya çalışan, Lorenzi'ya Veleno yani "zehir" diye bağıran binlerce kişi var. Milan'în sol kanadında oynayan Tito Cucchiaroni penaltıyı kullanmak için topu başına geliyor. Şimdiki topların önüne taş koysan yıkar geçer, velakin o zamankiler bu kadar aerodinamik değil. Limon kabuğu işe yarıyor, Tito Cucchiaroni penaltıyı kaçırıyor. Maçı da Inter 1-0 kazanıyor. İtalya'da mektup gönderme geleneği o zaman da var. Lorenzi 5000'den fazla ölüm tehdidi içeren mektup alıyor ama ölmek için 50 sene daha beklemek. 2007 yılında, 81 yaşındayken hastalığa dayanamayıp hayata gözlerini yumuyor. Inter formasını giydiği 314 maçta 143 gol atmıştı Lorenzi.

Etiketler: ,

2 Yorum:

Blogger Deep Blue dedi ki...

Bu hikaye hakiakten efsanedir, hatta Benito Lorenzi'nin o anı Guiseppe Meazza çimlerinde yıllar sonra birebir anlatmasını izlemiştim süper komik ve mimikleri mükemmel olan bir adammış kendisi...Yanlız yanlış hatırlamıyorsam o derbiyi Inter bayağı farklı kazanmıştı ama hafızam yanıltabilir beni, araştıracağım... Bu mükemmel ayrıntıyı hatırlattığın için teşekkürler sevgili lambuja...

16 Şubat 2009 19:53  
Blogger Alper Öcal dedi ki...

@deepblue

Lorenzi o anı History Channel'in Height of Passion belgeseli serisinde anlatıyor. Serinin tamamı mevcut bende. Bir ara upload edip linkini de veririm burada.

16 Şubat 2009 22:12  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa