9 Şubat 2009 Pazartesi

Yanılıyorlar



World Soccer dergisinin "Tactics" diye bir bölümü vardır. Tim Vickery Dünya futbolunda kullanılan dizilişleri farklı takımlardan örnekler vererek inceler. Aynı dizilişlerin nasıl farklı oynanabileceğini yazar. Derginin Ocak 2009 sayısında ek olarak Luis Aragones'in taktiksel tarihçesini anlatıyor. Tarihçede 1976 -77 Atletico Madrid, 1987 - 88 Barcelona, 1995 -96 Valencia, 2000-01 Mallorca ve 2008 İspanya'ya dizilişlerine ve oyun anlayışlarına yer vermiş. Hepsinin tek bir ortak noktası var o da ileri uçta en az iki oyuncu kullanması. Sırasıyla Ruben Cano - Ayala, Carrasco - Lineker, Viola - Mijatovic, Eto'o - Luque - Alvaro Novo ve Fernando Torres - David Villa.

30 yıl boyunca buna inanan bir adam nasıl olur da Fenerbahçe'ye geldiğinde bu geçmişi reddeder ? Nasıl olur da İspanya Milli Takımı ile uyguladığı kanat oyuncusuz 4-1-3-2 dizilişini Silva ve Iniesta yerine Emre ve Deivid'i kullanarak Fenerbahçe'de 1 kez olsun denemez ? Sezon başında sakatlardı evet, peki ya şimdi ?


Dahası bir hafta önce 6 gol yemiş ve karşında 10 kişi kalmış bir takıma karşı neden risk almaz ? Ve nasıl olur da takımın en iyi gol koklayan, herşeyi değiştirebilen adamı Alex'i oyundan çıkarır ? Bu nasıl bir ruh halidir ?

Fenerbahçeli oyuncular sözkonusu şampiyonlukken nasıl elleri bellerinde dolanırlar sahada ? Nasıl akıl edemezler top havada rüzgardan gerisin geriye geliyorken yerden paslaşmayı ? Daha da önemlisi nasıl takım kaptanları maç bitmeden yedek kulübesini üstüste iki hafta terkedebilirler ?

Yeni sözleşme verilmemesinin sebeplerinden biri tercüman Samet'in antrenman esnasında kaleye şut atması olan bir teknik direktörün halefinin oluşturduğu bu görüntüye Fenerbahçe yönetimi ne tepki vermelidir ?


Senelerdir yabancı sınırından dem vurup 2 kontenjanı heba etmek , fırsat varken verimli kullanmamak hangi yönetim tekniğiyle açıklanır ?

Bir başkan nasıl olur da Federasyon'dan tutun da, tribün liderine kadar mücadele içine girdiği her konuyu yüzüne gözüne bulaştırır ? Üstelik hiç muhalif yokken ve hep destek varken...

Ve daha onlarca soru. Bu soruları düşünmekten yoruldum artık.

Bana sorular sorduracak değil, cevaplar verecek, buna tenezzül edecek bir kulüp ve sorumlu insanlar lazım Fenerbahçe'de. Futbolcusundan teknik adamına, başkanına kadar. En azından Zico gibi dürüst, zarif, inançlı ve cesur adamlar... Lugano gibi, Gökhan Gönül gibi iş ahlakı olan adamlar...

Milyonlarca taraftarı gözyaşı döküp ağlarken, çıkıp iki kelime teselli beklerken ortadan 1 ay boyunca kaybolan, bugünkü gibi stadı ilk terkeden Aziz Yıldırımlar değil. Nihat Özdemir gibi ismi lekelenmişler değil. Aragones gibi geçmişini reddedenler değil. Sözleşme zamanı kapıyı 2-3 milyondan açıp, sahada gamsız gamsız yürüyenler ve sonra hiçbirşey olmamış gibi gülerek evine giden futbolcular hiç değil.

O yüzden şu aşağıdaki uçakta birkaç İspanyolun olacağını düşünenler yanılıyorlar...

Etiketler:

5 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

9 Şubat 2009 04:10  
Blogger Ser dedi ki...

yazilacak cok sey var aslinda.. nerden baslasak diye merak ediyor insan.. oyuncularin ruhsuzlugundan mi, onlara bu formanin degerini anlatamayanlardan mi, teknik direktorun basiretsizliginden mi, yanlis degil varolmayan transfer politikasindan mi, zico'yu gonderip yerine bunlari getirenlerden mi, 2 ofsayttan gol verip 2 penalti vermeyen hakemden mi.. yok bu sonuncusu olmadi. cunku bunlar bahane degil. sahada en az rakibi kadar mucadele etmeyen oyuncu Fenerbahce formasini haketmez! takim kotu top oynayabilir, fark da yiyebilir, pozisyon bulmadan mac da bitirebilir.. ama Fenerbahce futbolcusu icin o forma terlemeden, ayagina kramp girene kadar kosmadan, rakibe basmadan, mucadele etmeden o mac bitmez.. bitmemeli..

Ridvan cok sinirliydi dun programda. Sebebi ne yonetim, ne hakemler ne teknik kadro.. Sebebi, su anda Fenerbahce'de o formanin kiymetini bilmeyen bircok adamin bulunmasi. Cunku Onun zamaninda o forma herkese nasip olmazdi..

9 Şubat 2009 11:33  
Blogger june.one dedi ki...

aziz yıldırım futbol takımından elini çekmediği sürece bu ve buna benzer olaylar daha çok yaşanacaktır.

9 Şubat 2009 11:58  
Blogger hcan cizel dedi ki...

tamamına katıldıgım harika bi yazı kalemine sağlık.

9 Şubat 2009 21:05  
Blogger Protanopia dedi ki...

aslında euro 2008'de de2 santrafordan vazgeçmediğini söylemek tam olarak doğru olmaz. Çünkü, torres ve villa'dan vazgeçemediği için ikili oynamıştı. zaten yarı finalde villa sakatlanınca santrafor değil de fabregas'ı aldı oyuna. Finalde de villa olmayınca yine fabregas'la başladı.

9 Şubat 2009 22:47  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa