24 Mart 2009 Salı

İtalya Da Stoper İthal Ederse



Bir ara Yunanistan şöyle bir diriltese de ömrü uzun sürmedi; ne adam adama markaj ne de libero kaldı artık futbolda. Catenaccio'nun ruhuna fatiha okuduk. Fakat herşeye rağmen bu düzenin yaratıcısı ve uygulayıcısı İtalyanlar ile futbol yanyana geldiğinde akla ilk gelen şey hala savunma. Teknik olarak ne kadar kısır olursa olsunlar, savunma becerileri sayesinde ayakta kaldılar hep. Tek yapmaları gereken ortasahalarına ve forvetlerine üst düzey yabancılar almaktı. Inter, Milan, Juventus, Roma ve 90'larda coşan Parma'nın kimyası futbolun kabuk değiştirdiği yıllardan beri hep böyleydi. Dünya'nın en iyi forvetleri ve İtalyan savunmacılar. Forvetler son zamanlarda İngiltere ve İspanya'nın yolunu tutunca, Serie A'nın çapı küçülmeye başladı. Ortasahalarını güçlendirerek ayakta kalmayı yeğlediler, Milan epey yolunu buldu böyle ama artık o da kar etmiyor zira futbollarının kalbi olan savunma pozisyonuna oyuncu çıkmıyor artık. Milan hala Maldini'nin eline bakıyor. Juventus Chielli'nin yanına oyuncu bulamadı sakar Legrottaglie'ye sarıldı. Rotasyondakiler İsveçli Mellberg, Sırp Knezevic. Roma ve Inter'in stoper rotasyonunda ise hiç İtalyan yok. Bu sorun kendini en iyi Avrupa Kupalarında gösteriyor. 7 İtalyan temsilcisi bu sene oynadıkları 52 Avrupa Kupası maçında 56 gol yedi. Juventus ve Roma dışında her kulüp maç başına 1 gol yemiş durumda. İtalyan karakterinin yerinde yeller esiyor. Bu kıtlık döneminde başta İtalyanlar olmak üzere Avrupa geneli rotasını Güney Amerika'ya çevirmiş durumda. Milan bile gidip Brezilya'dan stoper alıyor. Cannavaro da emekli olursa Azzurri'ye oyuncu vermek Genoa, Udinese, Napoli, Fiorentina filan gibi 2. sınıf İtalyan takımlara kalacak. Hatta kaldı bile. Karadağ maçı için Lippi Genoa'dan Bocchetti ve Fiorentina'dan Gamberini'yi çağırmış kadroya.

Etiketler:

2 Yorum:

Blogger Erk dedi ki...

Dünya futbolunda genel olarak Stoper sıkıntısı yaşanmakta bir yerde. Şu anda üst düzey bir takımın alabileceği defans kim var ki?
Milan defansa takviye yapacak dendiğinde; bırakın İtalya'yı dünya çapında bir seçenek bulabiliyor mu?
İtalya evet son senelerde defans yetiştiremedi. Gerek emektar futbolcularla kadro kurma çalışmalarından, gerek yabancı futbolcu sevdasından. Juve'nin kümeye düşürülmesiyle yetişen alt yapı oyuncuları arasında bile defans yok.
Bir Cannavaro Juve'de kalsaydı genç futbolculara birşeyler katarak onları yüceltebilirdi. Yada Milan Maldini-Nesta nın yanına bir çırak alsaydı. İnter zaten yabancı olsun taştan olsun diyerek İtalyan futboluna en çok zarar veren klüp.Materazzi leri var sadece.
Gamberini ve Barzagli ise büyük klüp kalitesinde ancak takımları yüzünden öne çıkamayan İtalyan stoperler.

24 Mart 2009 01:15  
Blogger papaz dedi ki...

İngiltere ve İspanya'da harika stoperler var. Ferdinand, Terry, Puyol, sağ bek oynasa da Ramos insanüstü defans oyuncuları. Vidic'i de bunlara ekleyebiliriz.

24 Mart 2009 02:26  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa