13 Nisan 2009 Pazartesi

Macheda'nın Getirdikleri




Federico Macheda ve attığı goller hakkında uzun uzun yazmayacağım, çok yazılıp çizildi. Ertem Şener'den de seceresini öğrenmemiz yakındır zaten. Kaldı ki şu Facebook fotoğrafı kendi sülalesinin de hayli kalabalık olacağına dair bir işaret sanki. Atılan goller ve getirdiği popülaritenin dışında Macheda'nın attığı golün kendisini ve onu United'a kazandıran Alex Ferguson'u yüceltmesi dışında bir etkisi daha oldu. Oyuncunun amatörken oynadığı kulüp olan Lazio'nun başkanı Lotito oyuncu kaybetmelerinin sorumlusu olarak transfer yönetmeliklerini gösterdi ve hatta mevcut yönetmeliğin transferi bir tür at pazarına çevirdiğini söyledi. Şöyle ki;


FIFA transfer talimatnamesinin 19. maddesi ( a.k.a. Protection of Minors ) futbolcuların 18 yaşını doldurmadığı sürece uluslararası transfer yapamayacağını söyler. Kural sadece bu şekilde olsaydı Macheda o golleri atamayacaktı zaten ama FIFA koyduğu yaş sınırının 3 durumda bozulabileceğini söylüyor. Ben en çok faydalanılan 2 istisnayı yazacağım.

1 - Oyuncunun ailesinin futbol dışı sebeplerden ötürü, transfer olacağı kulübün bulunduğu ülkeye taşınması.

2 - 16-18 yaş aralığında olan oyuncular için transferin Avrupa Birliği ( EU ) veya Avrupa Ekonomik Alanı ( EEA ) toprakları içerisinde gerçekleşmesi ( ki bunun için birçok sosyal standardın da sağlanmasını gerekiyor )

Lotito'nun eleştirdiği madde bilhassa 1. madde. United gibi büyük kulüpler oyuncunun önce ailesiyle görüşüp onlara iş ayarladığını, ardından da bunu bahane göstererek kendilerine transfer ettiklerini söylüyor. Hem Giuseppe Rossi, hem de Federico Macheda transferinde aynı yolun izlendiğine dair FIFA'yı uyarıyor. Gizli saklı birşey değil aslında, ama FIFA bu hülleye karşı önlem alamıyor. Bosman kanunlarından epey darbe yiyen ortalama kulüplerin tek bel bağladıkları organizasyon olan altyapılar da böylece sermayesi ve albenisi bol olan büyüklerin güdümüne giriyor. Yetiştirme ücreti, vs... gibi düzenlemeler bunun önüne geçecek cinsten değil, oyuncunun sadakatine kalıyor mesele. 18 yaşında bir oyuncudan ne sadakat bekleyecekseniz artık...

Etiketler:

1 Yorum:

Blogger twilost dedi ki...

fotoğrafı ben de gördüm facebookta artık 50 tane macheda profili var bir kaçında da bu foto.. yalnız ben hiç bu fotoyu sülale olarak düşünmedim ve hiç öyle de olduğunu sanmıyorum.. hani batuhanla da yaşıt.. bunların hepsi ahlaksız(!) da olabilir bilemiyorum.. ( aynı zamanda benimle de yaşıt..)

14 Nisan 2009 20:35  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa