29 Haziran 2009 Pazartesi

Statlar Cennet Olacak !



Tony Scott'un yönettiği ve Quentin Tarantino'nun yazdığı 1993 yapımı efsane True Romance filminde duymuştum ilk Sicilya'yı, bu filmde tanımıştım ilk Sicilyalı'yı. Vincenzo Coccotti Sicilyalı'ların kalbinin tırnak içinde zenci kanı pompaladığını, analarının ve atalarının Araplar tarafından becerildiğini, sarışın Sicilyalı'ların böylece dönüştüğünü söyleyen Clifford Crowley'nin beynini gözünü kırpmadan dağıtmıştı. O gün bugün aklımda intikamı da kanı da sıcak sıcak seven adamlar olarak kaldılar.

Şubat 2007'de olaylı Sicilya derbisinin ardından öldürülen polis memuru Filippo Raciti de benzer acımasızlığın kurbanı oldu. Dumanı hala tüten Calciopoli'nin ve artçısı Serie B'deki bahis skandalının sonraki ikinci büyük depremdi bu İtalya futbolu için. Bayraklar yarıya indi, statlar kapandı, maçlar iptal edildi, futbol durdu İtalya'da. Futbolda şiddet kanunları da revize edildi.

O kanunların takipçisi olan ve İçişleri Bakanlığı'na bağlı çalışan 'Osservatorio Nazionale sulle Manifestazioni Sportive', kısa adıyla ONMS, ise yiye yiye bitiremedi Raciti'nin mirasını. Raciti'nin vasiyetine ekledikleri son mal varlığı "tessera del tifoso".



Bizde taraftar kart olarak bilinir. Bin türlü etkinlik avantajı var ve İtalya edisyonunun çipi de mevcut. İsim, doğum tarihi, adres ve kimlik numarası gibi kişisel bilgileri içerecek, ayrıca kredi kartı olarak da kullanılabilecek. Güzel hizmet gibi gözükse de, kazın ayağı öyle değil. Çünkü bizdeki gibi gönüllü değil zorunlu bir uygulama olacak bu İtalya'da. Maça gitmek isteyen İtalyanlar önümüzdeki sene bu kartı almak zorundalar. Almadıkları takdirde ise maçlara girme şansları yok, zira sadece kart sahipleri bilet satın alabilecek. Hangi takımı tutuyorlarsa sadece o takımın kartına sahip olabilecek olmaları bir diğer detay. Ev sahibi takım tarafından bilet alma uyanıklığına da paydos yani.

Başvuruları da yerel polis değerlendirecek. DASPO ( Divieto di Accedere alle manifestazioni SPOrtive ) olarak adlandırılan yani spor müsabakalarına girişten yasaklanmış kişiler ile son 5 yılda stadyum ilintili suç işleyenlere de kart verilmeyecek. Yani 18 yaşında tezcanlı bir İtalyan, bir kereliğine stadyum suçu işlemiş ve binlerce kişi arasından yakalanacak kadar da şanssızsa; 20 sene sonra çocuklarını alıp maça gitmeyi aklından çıkarmak zorunda.

Tek tedbir bu da değil. Bütün veriler merkezi bir veritabanında toplanacak ve stada girerken bu işe özel akıllı turnikelerden geçecek İtalyanlar. Hiçbir şey şansa bırakılmamışa benziyor. Hani utanmasa İtalyan polisi sıçtığı boka kadar takip edecek taraftarı.

O cehennem gibi statları cennet bahçesine çevirecekler sözde.



Ekonomisi sürünen İtalya kulüplerinin bu altyapının finansmanını nasıl halledeceklerini bir kenara koydum. Maçlara tek tük giden, ya da okyanus ötesinden gelen taraftarların nasıl maça gidebileceğini de geçtim hadi. Ben Türkiye'den biliyorum Raciti'nin statta değil sokakta öldüğünü. İtalya'da holiganizmin statlardan ziyade sokaklarda, tren istasyonlarında, otobanlarda olduğunu. İtalya polisi bilmiyor mu ? Margaret Thatcher kılıklı İçişleri Bakanı Roberto Marini bilmiyor mu, okumamış mı Taylor raporunu ?

Gerçekten herşeyiyle bize benziyor İtalyanlar.

Taraftarı hariç. Onlar "no alla tessera del tifoso" sloganıyla konu açılır açılmaz organize tepkiye başlamışlardı. Cumartesi ülke çapında bütün ultras ahalisi toplandılar. Avukatları açıklama yapmış, bu yola baş koymuşlar. İyi etmedi Serie A'dan vazgeçerek NTVSpor.

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa