13 Temmuz 2009 Pazartesi

Chelsea, İtalyanlar ve Ancelotti



Bugüne kadar Chelsea'yi 2 İtalyan çalıştırdı. Biri oyuncu-menajer Vialli, diğeri Claudio Ranieri. Vialli 3 senede 5 kupa kazandırdı Chelsea'ye. Bugün artık tedavülden kalkan Kupa Galipleri Kupası ve 1998 Avrupa Süper Kupası da o 5'in içinde. Şampiyonlar Ligi tarihleri de ilk kez Vialli zamanında, 1999 - 2000 sezonunda başlar. Gruplarda Galatasaray'a Sami Yen'de 5 gol atmasalar belki şu an müzesinde Avrupa Kupası yoktu Galatasaray'ın. O sezon aynı zamanda Chelsea - Barcelona rekabetinin de başladığı senedir. 3-1 rövanşında Camp Nou'da normal süre 3-1 bitmiş, uzatmada 2 gol daha yiyerek turu kaybetmişlerdi. Yeni sezon da pek iyi başlamayınca yerini bir başka İtalyan Claudio Ranieri'ye bıraktı Vialli. Yine de Vialli'nin 2 senelik bu performansı Chelsea tarihinde o zamana kadar görülmüş en yaldızlı menajer kariyeriydi. İtalyan standardının çok üzerinde hücum eden bir takım ve kupalar bıraktı arkasında.



Ranieri ise defansif kurguyu önde tutan bir sistem ve altyapı hocası. Çok iyi bir çekirdek kadro kurup bir aşamaya getirir ama vasat taktisyenliği yüzünden kendisinin yiyeceği kremayı hep halefleri yemiştir. Valencia hocasıyken Mendieta, Albelda ve Angulo'yu altyapıdan; Claudio Lopez ve Canizares gibi değişmezleri de transfer ederek kazandırmıştı kulübe. Chelsea'nin başındayken portföyüne John Terry ve Londra'nın en büyük altyapısı olan West Ham'dan Frank Lampard'ı koydu. Kulübün altın çağını yaşadığı dönemin değişmezleri Cech, Makalele, Robben, Gallas, Cole gibi oyuncular da hep Ranieri döneminde transferi yapılan oyuncular ama alınan kupa sıfır. Kupaları toplayanlar Rafael Benitez ve Jose Mourinho.



Üçüncü İtalyan Carlo Ancelotti İtalya'nın Parreira şubesi. Elindeki kadroyu optimum kullananlardan ve takımı taşıyacak temel oyunu iyi oturtanlardan. Onun da maç içerisindeki taktisyenliği vasat ve hayli defansif ama Ranieri'nin aksine sonuç alabiliyor. Forvet arkası Andrea Pirlo'yu tam bir ortasaha oyuncusu ve oyunkurucu yapmış, Seedorf'tan da savaşkan bir all-around ortasaha yaratmıştı. Gattuso, Ambrosini ve Inzaghi gibi oyuncular da kariyerlerinin en iyi dönemlerini geçirmişti Ancelotti ile. 30 yaş üstü oyuncuların hepsinden de maksimum verimi aldı ve kurduğu düzen Milan'a Avrupa'da büyük başarılar kazandırdı. Onu Chelsea'ye getiren de bu Avrupa karnesi. Chelsea kadrosu artık 30'larında ve uzatmaları oynuyor. Abramovich de artık Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu istiyor. Ancelotti ile kupa kaldıran Milan'ın en konuşulan bölgesi ortasahasıydı. Chelsea'de sahip olacağı ortasahaya rotasyonu Milan döneminden aşağıda değil. Bu benzerlik iyimser olmak için yeterli üstelik hücum hattı ve savunması bence zamanın Milan takımına kıyasla daha zengin ve Kaka hariç daha kaliteli. Ancelotti'nin uykularını kaçırması gereken unsur Chelsea ve Milan'da birbirine benzemeyen yapısı ve kendisinin o yapıdaki konumu. Ancelotti Milan'ın kendi öz evladıydı ve tam yetkiliydi. Başta Galiani olmak üzere tepeden hep destek görüyordu. Chelsea'de ise Abramovich zamanında kulübe çöreklenen, başını Hollanda merkezli Yahudilerin çektiği kelle alan bir lobi var. Epey hırpalayacaklardır Ancelotti'yi. Üstelik Mourinho'nun başını yiyen Hollanda çetesinin önemli adamı Frank Arnesen artık şef gözlemci değil sportif direktör ve saha içerisine, kadroya müdahale etmeyi de çok sever. Senelik 9 milyon sterlin olmasa çekilecek dert değil.

Etiketler:

6 Yorum:

Blogger aşkın dedi ki...

Hocam alacağı ücret yanlış olmuş sanki, hem kur hem rakam olarak.
Ben 5.6 m sterlin yani 7.4 m euro olarak biliyorum.
Çok önemli değil bir detay değil tabii ki yalnız 9 milyon sterlin dersek 11,5 m euro eder ki Mourinho'yu bile sollayıp en çok ücret alan direktör olur.

13 Temmuz 2009 15:37  
Blogger Alper Öcal dedi ki...

@aşkın

Benim yazdığım rakam brüt. Kontrol etmedim ama haber ilk düştüğü zaman aklımda kalan rakam bu. Yanılıyor da olabilirim.

13 Temmuz 2009 15:50  
Blogger #10 dedi ki...

Milan' da oynatip kadro topluca tekaut olmadan basarili oldugu 4-3-1-2 Chelsea' de de is gorecektir suphesiz. Ancak her ne kadar cok iyi oyuncular olsalar da Lampard, Ballack ya da Joe Cole' un Kaka' nin verdigi yaraticilik katkisini verebileceklerinden suphelerim var. Ayrica Malouda' yi da FB' ye satsinlar bari :)

13 Temmuz 2009 16:45  
Blogger alperensaylar dedi ki...

abi cech mourinho döneminde transfer edildi. robben ise 2003-2004 sezonunda yani ranieri'nin son sezonunda, 2.devrenin ortalarında gelecek sezon takıma katılmak üzere transfer edildi ki o günlerde ranieri'nin de gideceği belliydi:)

13 Temmuz 2009 19:41  
Blogger Alper Öcal dedi ki...

@alperen

Cech'i Ranieri istedi. 2003 - 2004 sezonunun ortasında, ertesi sene takıma katılmak üzere anlaşma sağlandı Rennes ile. Cuducini'den memnun değildi.

Robben de aynı şekilde.

Dersen ki Chelsea'nin PSV ve Hollanda bağlantısı daha baskın rol oynamıştır, itiraz etmem ama iki adamı da ısrarla isteyen kişidir Ranieri.

13 Temmuz 2009 20:23  
Blogger alperensaylar dedi ki...

robben'i biliyordum da, cech'i mourinho istedi zannediyordum. gerçeği öğrendim:)

13 Temmuz 2009 23:04  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa