3 Temmuz 2009 Cuma

Vergi Cenneti İspanya



Chelsea neden süperstar alamıyor ? Perez ne söylüyor süperstarlara da aklını çeliyor ? sorularını sormuştum şurada. İsimsiz bir okur mail atmış ve bu tabloyu yollamış. Bunlar futbolcuların kazançlarına göre ödemesi gereken vergi oranları. Elbette tek sebep bu değil ama bir profesyonel için önemli bir faktör olsa gerek. İspanya % 24 ile vergi cenneti. İngiltere için tabloda % 40 yazıyor ama bu sene % 50'ye çıkardılar. Hollanda ise ilk 10 sene boyunca gelirin sadece % 70'lik kısmına uyguluyor % 52 tutarındaki oranı. Türkiye'yi utançlarından almamışlar herhalde listeye. Bizde oyuncu değil kulüp üstleniyor vergiyi, o da % 15.

1 yorum:

  1. Ben bazı oranları farklı biliyorum ve doğru bildiğim konusunda ısrarlıyım, not düşeyim:

    İngiltere: %50 (%45 idi, yanılmıyorsam 6 hafta öncesine kadar ).

    İspanya: %23

    Fransa: %35

    Chelsea, hatta diğer İngiliz büyükleri için de sebeplerden biri olduğu bence doğrudur. Platini'nin getirmeye çalıştığı, ya da en azından niyeti olduğunu defalarca vurguladığı "standardizasyon"a karşı çıkmak için en önemli gerekçelerimden biridir.

    Vergi oranlarının önemi çok büyük... Bir kulübün oyuncu ve çalıştırıcı kadrosuna ödediği maaşlar toplamının gelirlerinin %50'sini aşmaması ideal oran olarak kabul edilir. EPL ortalaması son birkaç yıldır %62 civarında. Oyuncuların sözleşmeleri ise genelde net alacağı rakam üzerinden düzenleniyor. Bu yüzden EPL takımlarının ciddi bir dezavantajı var. Yıllık 8 milyon isteyen oyuncunun İspanyol kulübüne maliyeti 10 milyonun altında kalırken İngiliz kulübüne maliyeti 16 milyon oluyor. Arada 6 milyonun, ya da bir başka deyişle oyuncunun alacağının dörtte üçünden daha büyük bir fark var. Kadrosuna 100 milyon harcayan bir İspanyol takımı yıllık 246 milyon gelirle ideal oranı tutturabiliyor. Oysa kadrosuna aynı parayı ödeyecek İngiliz takımının ideal oranda kalabilmesi için gereken rakam 400 milyon. Arada 150 milyoncuktan daha büyük bir fark var. İngilizler bunu yıllardır yüksek yayın gelirleri ve yatırımı kesmeden sürdürerek(EPL takımlarının Premier League başladığından beri yaptıkları yatırım 3 milyar civarında, yanlış hatırlıyor oalbilirim) iyi durumda tuttukları stadyumlarından elde ettikleri yüksek bilet satış gelirleri ile telafi edebiliyorlardı. Ancak son vergi artışları ve futbol yayınlarına diğer ülkelerde de rağbetin ve dolayısı ile gelirlerin artması onları giderek köşeye sıkıştırıyor. İtalyanlar yayın gelirlerinden darbe üstüne darbe yerken İspanyol ve Almanlar "yükselen yıldız" konumunda. Fransa ise "varabileceği yere varmış" bir görüntü çiziyor. Yani bence yıldızların İspanya'ya göçü devam eder. Serie A'nın doksanlardaki baskınlığı İspanya'ya kayacak gibi görünüyor. CL bazında bunu görmemiz biraz zaman alabilir ancak Uefa kupası ya da yeni adıyla Avrupa Ligi için bu sürecin daha hızlı gerçekleşme olasılığını(daha stabil -dengeli değil- bir yapısı olan Almanya'yı ihmal etmeden) daha yüksek gördüğümü belirteyim. Ancak İspanya'da yayın meselesinin bir türlü çözülememesinin de bu noktada önemli bir etken olabileceğini gözardı etmemek gerek.

    YanıtlaSil