Avrupa Seyirci Raporu
Efendim yine el yapımı dandik bir tablo ile karşınızdayız. Tablo, UEFA’nın bu hafta yayınladığı “Benchmark Report” verilerinden el emeği göz nuru ile oluşturuldu.
Raporda UEFA, üye ülkelerin 2009/10 sezonu seyirci sayıları ile ilgili verileri de yayınladı. Bu veriler ülkelerin en üst liglerinin bilgilerini içeriyor. Geçtiğimiz sezon Bundesliga 13 milyonu aşan toplam seyirci sayısı ile EPL’yi ilk kez geçerek Avrupa’nın en çok seyirci çeken ligi oldu. Onu çok az bir farkla İngiltere izlerken, 10 milyon barajını aşabilen diğer ülke İspanya oldu. Türkiye ligini 3,058,776 biletli seyirci izledi geçen sezon. Tabloda ortalama seyirci sayısı 10 binin üzerinde olan ülkeleri ve Türkiye’yi görebiliyorsunuz.
Tablodaki X1, her ülkede en yüksek seyirci ortalamalı kulübü ifade ediyor. Merak eden olabilir diyerek üşenmeyip araştırdık ve her ülkede en çok seyirci toplayan takımı ayrıca belirttik. Son sütunda ise en çok seyirci toplayan takımın seyirci ortalamasının, ligin seyirci ortalamasına oranını görüyorsunuz. Her ligde takım sayısı aynı olmadığından UEFA böyle bir kıstas kullanmayı uygun görmüş.
Ekonomik sıkıntının etkilerinin hissedilmeye devam edildiği geçen sezonda en yüksek ortalamalı liglerden yalnızca dördü önceki sezona kıyasla ortalama seyirci sayılarını arttırırken, diğer sekiz ligde düşüş yaşanmış. Avrupa liglerinde geçen sezon seyirci ortalamalarında düşüş oranı %4 olarak gerçekleşmiş. İngiltere, %92 ile yine stadyumların doluluk oranı en yüksek ülke.
Gelelim Türkiye’ye: TFF, UEFA’ya 2008/09 sezonuna ilişkin veri sağlamayı başaramadığı için, UEFA burada üçüncü bir kaynaktan sağladığı veriyi kullanmış. O yüzden Türkiye için 2008/09 sezonu ortalaması ve seyirci sayısındaki değişim verilerinin ne kadar sağlıklı olduğu sizin takdirinize kalmış. Herkes “yanlıştır o” deyip gönlünce atıp tutabilir. Görüldüğü üzere TFF, en yüksek seyirci ortalamasına sahip ülkeler arasında UEFA’nın veriler için resmi olmayan bir kaynağa başvurmak zorunda kaldığı tek federasyon olarak inci gibi parlıyor.
Son sezon verilerine göre STSL’de 20 bin ortalamasını geçen tek takım Fenerbahçe. 10-20 bin bandında 6 kulüp, 5-10 bin bandında 7 kulüp var. 2 kulübün seyirci ortalaması 3-5 bin bandında iken 1 kulübün seyirci ortalaması “2999 ve daha az” kategorisinde yer almış.
Avrupa’nın en üst liglerindeki 702 kulüp içinde seyirci ortalaması 20 bin barajını aşan 86(önceki sezon 88), 10-20 bin aralığında olan 85(önceki sezon 108) kulüp var. 48 ligin 28’inde seyirci ortalaması azalırken geçen sezonun toplam seyirci sayısı 101 milyon 343 bin 524 olarak gerçekleşmiş ve bunun üçte birinden fazlasını ilk üç ülkedeki seyirciler oluşturuyor.
Başka ilginç veriler de var. Örneğin, Avrupa’nın en yaşlı stadyumları –doğal olarak- Kuzey İrlanda, İskoçya ve İrlanda’da yer alıyor. İlk iki ülkede stadyumların yaş ortalaması 80’in üzerinde. Türkiye’deki stadyumların yaş ortalaması ise 51. Raporda yer alan 447 stadyumun 214’ü 50 yaşın üzerinde. 102’si ise son 20 yıl içinde yapılmış ya da geniş çaplı bir yenilenmeden geçirilmiş.
Ortalama stadyum kapasitesinin en yüksek olduğu ülkeler ise sırasıyla Almanya, İtalya, İngiltere, İspanya, Rusya, Fransa, Portekiz ve Türkiye. Stadyumlarda deplasman taraftarlarına ortalama 1183 kişilik yer ayrılıyor. Zeminlerin %3,5’i ise doğal çim değil. Avrupa ülkelerinin en üst liglerinde yer alan kulüpler geçen sezon 2,5 milyar Euro gişe hasılatı elde etmiş ve bu da toplam gelirlerinin %22’sini oluşturuyor.
Gelir demişken: Avrupa’da geliri yılda 50 milyon Euro barajını aşan 68 kulüp var ve bunların 57’si 5 büyük ligden. EPL’nin 20 kulübünün tamamı, Bundesliga’nın 18 kulübünün 14’ü, Serie A’nın 20 kulübünün 9’u, La Liga’nın 20 kulübünün 7’si ve Ligue 1 katılımcısı 20 kulübünün yine 7 tanesi bu kategoride. Kalan 11 kulübün ikisi ise Türkiye’den.
Rapora göre Avrupa’nın en çok kâr elde eden 20 kulübü arasında hiç Türk kulübü yokken, Avrupa’nın en çok zarar eden 20 kulübü arasına girmeyi başaran 2 kulübümüz var. Buradan kendilerini tebrik ediyorum.
Etiketler: Futbol, İsmail Şayan
2 Yorum:
Bizde bırak seyirciye teşekkürü, bu gidişle yakında "sizler gerçek GS taraftarı değilsiniz", "bunu yapan FB taraftarı olamaz" veya "provokatöre uyma BJK taraftarı" gibi pankartlarla çıkılacak :)
Son iki paragraftaki ikişer Türk kulübünün hangisi olduğunu merak ettim desem? :)
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa