23 Şubat 2008 Cumartesi

Yeni AJAX



Ajax'tan uzun uzun söz etmeye gerek yok, biliniyor ne olduğu. Fakat uzun süredir Ajax bilinenin dışında seyrediyor. İstikrardan uzak bir şekilde fazlaca teknik direktör değiştiriyorlar. 4 senedir şampiyon olamıyor, Avrupa'da nal topluyorlar tek tesellileri iki senedir üstüste kazandıkları Federasyon (KNVB) Kupası.

Bu gidişe dur demek için sarıldıkları yılan ise üst düzey liglerde tedavülden kalkmış vasat üstü isimleri trasnfer etmek. Luque, Kuffour, Davids, Rommedahl, Gabri gibi oyuncular.

Oysa PSV bu dönemde aldı yürüdü. Son 5 senede 4 şampiyonluk kazandılar, düzenli olarak Şampiyonlar Ligi'nde varlar. Üstelik bunu ekonomilerini diri tutmak için mecbur oldukları oyuncu sirkülasyonuna girmelerine rağmen yapıyorlar.

Ajax'ın ileri gelenleri de sorunun farkında ve bu dengeyi değiştirmek için bir hamle yaptılar. Kulübün yönetim ve görev yapılandırmasında değişikliğe gittiler. Bu yapıyı şöyle özetleyebiliriz. Kulübün hisselerini tutan bir tür meclis ve onların atadığı icra kurulu. Mesela kulübün şu andaki Başkan'ı olan John Jaakke bu meclis tarafından atanmış birisi ve istenildiği takdirde görevden alınabilir.

Yeni yapılanmada da bu hakkı saklı tutuyor bu meclis. Fakat son zamanlarda sıkça yaptığı üzere kulübün işlerine doğrudan müdahil olmayacaklar; bir tür ihtiyar heyeti misali sadece tavsiye kararları alıp, denetleyici bir rol üstlenecekler.

Kulübün futbol stratejisini kendi atayacakları ve şu andakinden daha özgür çalışıp cesur bir şekilde kararlarını uygulayabilecek profesyonel bir yönetim kurulu ile bu kurulun başında bulunacak, simge olmuş bir direktör belirleyecek.

O direktör Johann Cruyff.

Saha içerisinde ise bir başka efsaneleri olan Van Basten yönetecek Ajax'ı.

Cruyff, Rijkaard ile başardığını Van Basten ile de başarabilecek mi; bu yapılanma beklenilen sonucu verebilecek mi bilemiyoruz ancak geç kalındığı kesin.

Ajax bunu Ibra, Chivu, Van Der Vaart, Sneijder, Babel, Chivu, De Jong, Mido, Maxwell gibi oyunculara sahipken yapabilseydi şu an çok başka yerlerde olabilirdi. Şimdi ki malzeme de epey iyi gerçi. Ellerinde tutmaları çok zor olan Huntelaar dışında Suarez, Heitinga, Emanuelson, Verthongen, Stekelenburg, Poepon gibi isimler var.

PSV'yi rahatlıkla zorlayabilirler. Euro 2008 sonrası tablo daha net ortaya çıkar...

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa