26 Mayıs 2008 Pazartesi

Rezaletin Bedeli



Soler başkanlığa geldiğinde Valencia kıtanın en iyi top oynayan takımıydı. La Liga'da şampiyon olunmuş, UEFA Kupası alınmış ve planlar artık kulübün 2 defa final oynayıp da kaybettiği Şampiyonlar Ligi'ni kazanmak yönündeydi.

Soler gelişiyle birlikte ilk icraatını gerçekleştirdi. Zamanın teknik direktörü Rafa Benitez ile yolları ayırdı. Rafa Benitez istifa etmek zorunda kalsa da asıl sebep oyuncu transferi konusundaki anlaşmazlıktı. Rafa Benitez'in benzetmesiyle Soler masa isteyen teknik adamına abajur öneriyordu.



Soler'in ekürisi de sportif Jesus Garcia Pitarch olunca Benitez mecburen istifa etmek zorunda kaldı ve soluğu Liverpool'da aldı. Benitez'in sonunu hazırlayan bu ikili Chelsea'den kapı dışarı edilen Ranieri'ye sarıldı. Kulübe zamanında Mendieta, Angulo, Albelda gibi genç oyuncular yetiştirdiği için fena bir seçim gibi gözükmese de, Ranieri Chelsea'deki formsuzluğunu Valencia'da da sürdürdü.

Benitez'in kuyusunu kazan Pitarch da layığını bularak Ranieri ile birlikte Soler'in hışmına uğradı. Yerlerine ise kulübün aktif oyuncusu Carboni ve Getafe'nin el üstündeki hocası Quique Sanchez Flores geldi. Flores takımı 3.lüğe taşıdı, Şampiyonlar Ligi'nde Essien'in son saniye golüyle Chelsea'ye çeyrek finalde eğilmesine rağmen başarılı bir sezon geçirildi. Ama Valencia'nın derdi bitmek bilmedi. Yine bir sportif direktör krizi başgösterdi. Aziz Yıldırım'dan beter adı çıkan Soler bu kez teknik adamını korur gibi göründü. Oysa ilk fırsatta Flores'in defterinin dürüleceği yazılıyordu.



3 haftada alınan 1 La Liga mağlubiyeti ve Şampiyonlar Ligi'ndeki Rosenborg yenilgisiyle fırsatı bulan Soler rahmetli Jesus Gil'e nazire yaparcasına Flores'i de harcadı. Sonunda Koeman'ı getirerek kendisini de. Harcadıkları sadece isimler de değildi üstelik Soler'in; 4 senede alınan 1 Kral Kupası karşılığında çoğu Koeman dönemine ait olmak üzere Valencia'nın tam 208 milyon avrosu uçup gitti.

Bu paranın 22 milyon avrosu alınıp da fayda sağlanamayan oyuncuların elden çıkarılma ve tazminat bedellerine gitti. Koeman ve yardımcılarına 6 ay boyunca 7,5 milyon avro ödendi. Aynı dönemde yuncu satışlarından elde edilen gelir ise sadece 43 milyon avro. Daha kötüsü olamazdı sanırım.



Şimdi bütün bunların ceremesini çekecek kişi ise çiçeği burnunda genç teknik adam Unai Emery. Sadece para harcayamayacak olması değil mesele, birkaç starını da satmak zorunda. Eh Almeira ile başardıklarını düşünürsek Valencia'nın bu şartlarda yapabileceği seçim bundan daha iyi olamazdı doğrusu.

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa