21 Ağustos 2008 Perşembe

Daum ve Transfer


Türkiye'de ismi ve kariyeri ne olursa olsun teknik adamlar itin götüne sokulup çıkarılır afedersiniz. Ama Daum Avrupa'da da değeri az bilinen hocalardan. Özellikle yabancı transferi konusunda bu kadar isabetli atış yaparken. Geçmişten günümüze bir göz atalım. 1986-89 yılları arasında Köln'ü çalıştırdı. İlk sezonunda Getirdiği oyuncular Danimarkalı Morten Olsen ve Flemming Povlsen. Olsen o zaman veteran, Daum'dan 4 yaş da büyük. Ama Povlsen henüz parlamamış bir oyuncu. Euro 92'de şampiyon olan Danimarka'nın her maçında forma da giymişti. Hollanda'yı penaltılarla eledikleri maçtaki penaltıcılardan biriydi. Van Basten'in kaçırdığı penaltıdan sonra yapmıştı atışını. 89-90 sezonunda alınan Norveçli Giske ile birlikte bu oyuncuların Köln'ün yaşadığı kupa ve 2.liklerde payı büyüktü.



Stuttgart kariyerinde ise daha sonra Galatasaray'a gelecek olan Knup ve Beşiktaş'a da getireceği Sverisson'u tercih etti. As olamadı belki ama altın bir yedekti Sverisson Stuttgart için. Fakat transfer konusunda en büyük atılımlar Leverkusen döneminde gerçekleşti. Robert Kovac, Ze Elias, Jan Heintze, Zivkovic, Robson Ponte, Emerson, Ze Roberto, Lucio, Gresko gibi oyuncuları Avrupa futboluna kazandırdı. Ve Ballack elbette. 2. Beşiktaş dönemi ise formsuz olduğu dönemlerden ( yorumlara teşekkürler ). Fenerbahçe'ye aldıkları ise Fabiano dışında takımın çıkışındaki büyük pay sahiplerindendi. Alex, Luciano, Tomas, Nobre, Appiah... Aurelio gibi pozisyonunda yeterli bulmadıklarını ise baştan yarattı. Şu sıralar ilk göz ağrısı Köln için çalışıyor Daum. Eski heyecanı yerine gelmiş. Kulübedeki hareketlerinden anlaşılabiliyor. Takımı Bundesliga'ya çıkardıktan sonra en önemli transfer Portekizli defansif ortasaha Petit. Bir önceki sene kadrosuna kattığı Sloven Novakoviç'in gol ortalaması 2 maçta 1 golden fazla. Savunmaya aldığı Lübnanlı Mohamad Almanyadaki etkileyici beklerden biri. Brezilyalı savunma oyuncusu Geromel yeni bir Lucio olabilir.



Şimdiki hedefi ise 20 yaşındaki Israilli Toto Tamuz. Leverkusen'e kaptırılan Helmes'in yerini doldurması için alınacak. Hiç izlemedim ama vardır bir kerameti Daum istiyorsa. Kaleci dışında pek karavanası yok çünkü.

Etiketler:

9 Yorum:

Blogger firat selcuk dedi ki...

yazıyı okudum ve son anda toto tamuz ismini görünce fazlasıyla şaşırdım.. football manager 2008'de fiyat ve performans oranı en yüksek oyunculardan birisi.. cüzi miktarlara gelip takımı sırtlayanlardan..

ancak gerçek hayatta nasıldır, neler yapar onu bundesliga da göreceğiz ki fm yanılmıyorsa iyi işler yapacaktır orada.. benim oyunlarımdan birinde leverkusen'de gol kralı olmuştu, orada tanımıştım avrupada altın ayakkabı alınca..

21 Ağustos 2008 20:21  
Anonymous Adsız dedi ki...

Alper Abi,

spox.de'nin bugünkü haberine göre, Bayern Tamuz'u antrenmande deneyecekmis, aradiklari 4. forvet olabilirmis.

Daum konusunda ise kesinlikle katiliyorum, bilincli futbol izledigim dönemde transfer basari orani en yüksek TD'mizdi kanimca.

Sevgiler
Iskender

21 Ağustos 2008 21:10  
Anonymous Adsız dedi ki...

2.beşiktaş seferinde pek öyle iç açıcı işler yapmamıştı sanki.transfer paralarını cebe indirdiğini söyleyenler bile çıkmıştı.baya del solar... hafızam beni yanıltıyor mu yoksa?

21 Ağustos 2008 22:22  
Blogger UzunPaslar dedi ki...

beşiktaş'taki ikinci döneminde baya, stavrum'u aldı bir de kaleye yaşlı kjaer, myhre ve asper'i aldırmıştı. gerçekten de o dönem daum'un transferdeki en başarısız dönemiydi ama beşiktaş, o dönem ekonomik olarak çok sorunluydu.
del solar yanılmıyorsam toshack dönemine rastlıyor!

22 Ağustos 2008 00:54  
Blogger Alper Öcal dedi ki...

Yazının sonunda gkslsrt'nin isimlerini saydığı kalecilere yönelik bir karavanadan dem vurmuştum. Fakat Stavrum, Baya gibi adamları atlamışız.

Gerçi Stavrum geldiğinde Aberdeen'de 17 gol atmıştı, Baya da Freiburg'un değerli adamlarındandı fakat burada yapamamışlardı. Yorumlarda uyaran arkadaşlara teşekkürler o bakımdan.

22 Ağustos 2008 01:02  
Blogger aşkın dedi ki...

Morten Olsen Danimarka teknik direktörü değil miydi ya, yoksa isim benzerliği mi?

22 Ağustos 2008 02:05  
Blogger Sheed dedi ki...

baya o kadar da kötü adam değildi bence, myhre-kjaer gerçekten feci tercihler.. ama mondragon transferiyle kaleci transferini de meziyetleri arasına kattığını göstermiş daum..
helmes'i tutabilseler çok iyi olacaktı ama bu tamuz'u da izlemek lazım..

22 Ağustos 2008 03:29  
Blogger Alper Öcal dedi ki...

@aşkın
İsim benzerliği değil, ta kendisidir :)

22 Ağustos 2008 08:19  
Blogger selaminko dedi ki...

valla bu toto tamuz ismi bana hic yabancı gelmior.

22 Ağustos 2008 09:23  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa