16 Aralık 2008 Salı

Ligue 1'de Rekabet



Fransa'da 5-15. klasmanda yer alan takımlar sözkonusu olduğunda her daim muazzam bir çekişme vardır, puan farkı azdır. Velakin iş ilk 5 takıma geldiğinde bu durumu görmek pek mümkün olmuyor. İş şampiyonluk adayına geldiğinde ise 7 senedir Lyon'un yanına yaklaşabilen yok. Lyon'u kovalayanlar da Rennes dışında sürpriz takımlar değil, ciddi yatırım yapan CL seviyesinde, Fransızların her zaman beklentilerini olduğu takımlar. O bakımdan şu tablo çok önemli. Fransız futbolseverler yıllar sonra ilk kez hem altı hem de üstü heyecanlı bir lig maratonu izliyorlar. Araştırmadım ama Fransız gazetelerinin tirajı, spor yayını yapan kanalların reytingi muhakkak artmıştır. Galatasaray'dan dalga geçilerek gönderilen Gerets'i de unutmamak lazım. Zira bu tablodaki payı yadsınamaz. Belçikalı için Fransız basını övgü dolu sözler sarfediyorlar. Marsilya uzun süre sonra ligde bu denli istikrarlı gidiyor. Gerets'in tek şanssızlığı ise Galatasaray'da da yakasına yapışan Avrupa Kupaları performansı. UEFA maceralarını merakla bekliyorum...

Etiketler:

8 Yorum:

Blogger Vladivostox dedi ki...

aslında lyon hegemonyası öncesinde fransa ligi pek bir çekişmeliydi, her sene şampiyon değişirdi. bu sene hem lyon eski performansından değil, hem de psg uzun yıllardır süren formsuzluğundan hafif hafif çıkmakta gibi.

16 Aralık 2008 14:51  
Blogger alessandro del piero dedi ki...

nasıl bir mantık anlamadım. ligdeki istikrar ve daimi ikincilik büyük bi başarı ve tamamen geretse mal ediliyor ama iş avrupadaki daimi başarısızlığa gelince adı şanssızlık oluyor.. ne ala memleket. adam nereye giderse gitsin başarısız işte avrupada, kabul etmek lazım..

aynı saçma mantık aslında skibbe için de söz konusu güzel yurdum medyasında. adam bi tane başarısız sonuç alsın hemen yerden yere vurulur, ama üst üste galibiyetler, güzel oyunlar varsa asla skibbe'ye mal edilmez, takım isteyince oluyo denir..

çok şükür ki gerets defoldu gitti galatasaray'dan ve skibbe gibi stajyer! bi antrenör geldi.. uzun yıllar sonra hem süper bi futbol oynuyoruz avrupada hem de seri galibiyetler alıyoruz..

iyi kadro kötü kadro muhabbeti kadar da saçma bişey yok, mesele yıldız da olsa takım oyuncusu da olsa o kadrodan maximum verimi alabilmekte.. bunu lucescu nası yapıyorduysa zamanında skibbe de gayet iyi başarıyor, tek bi farkla skibbe'nin oynattığı akıcı futbolu ve muhteşem sistemini bin kat daha tercih ederim..

teşekkürler..

16 Aralık 2008 17:29  
Blogger Jambonneau Sale dedi ki...

Lyon'un şampiyonluğu garanti gibi ama şampiyon bile olsa teknik direktörü yolluyorlar.Onlarda başarı kriteri Avrupa sanırım.

16 Aralık 2008 22:30  
Anonymous Adsız dedi ki...

evet bir lyon taraftarı olarak söylemeliyim ki artık avrupada başarı istiyoruz fakat son senelerde kadromuz zayıfladı gereğinden fazla futbolcu satıldı malouda abidal ben arfa gibi bunların üstüne bi de benzemayı kaybedersek avrupayı geçtim ligde de sçarız

17 Aralık 2008 10:01  
Blogger Alper Öcal dedi ki...

@monuk

Ben Fenerbahçeliyim. Gerets ya da Skibbe'ya dair bir gönderme yok bu yazıda. Herhangi birine taraf değilim. Sadece bir tespit yaptım.

Gerets'in lige çok iyi sonuçlar almasına rağmen Avrupa'da Galatasaray ile ilerleyemediğini; aynı şekilde Marsilya ile ligi iyi götürmesine rağmen, yine Avrupa konusunda ilerleyemeyişinin başına bela olduğunu söylemek istedim.

Şanssızlık burada doğru kelime olmayabilir ama kastettiğim buydu.

Gerets'e dair fikrim merak ediliyorsa, bilahare yazarız.

Sevgiler...

17 Aralık 2008 12:31  
Blogger Noat Samisa dedi ki...

Okula sıklıkla L'Equipe geliyor, okul içinde Fransızca'mı ilerletme amaçlı yapılan çalışmaların benim için en keyiflisi bulduğum yerde bu gazeteyi okumak.Bir süre önce gazetenin durumu ne ise aynen o, yıllardır değişmediği söylenir.Elime aldığım andan itibaren derin bir saygıyla çeviriyorum bu gazetenin sayfalarını.Fazlasıyla hak ediyor bunu; yüzmeye, boksa ikişer sayfa ayıran bir gazeteden bahsediyoruz sonuçta.Futbol konusunda da özellikle haftanın tüm maçlarının ayrı ayrı analiz edildiği muhteşem bir sayfa var, bilmiyorum dünyada bir benzeri var mıdır?

Bordeaux doğumlu, Türkiye'ye gelmeden evvel orada yaşayan ve maçlara gittiğini söyleyen, az-çok da takibe devam eden bir Fransız Hoca'mız var.Kendisiyle birkaç hafta önce oynanan Lyon-Bordeaux maçını konuşmuştuk.Kendisine sorduğumda biraz da o günkü mağlubiyetin karamsarlığıyla ''yine Lyon şampiyon olacak'' demişti, takımlarının iyi olduğu söylese de Lyon'un adı bir süre daha ''şampiyon'' olmaya devam edecek gibi.Bordeaux'tan herkes gibi ben de umutluyum bu sene, bu sıkışık tablonun sonradan nereye varacağını kestirmek zor.

17 Aralık 2008 17:20  
Blogger rıza yaşar dedi ki...

monuk;

Gerets'in avrupa macerasını ve fransa ligi macerasını eleştirirken şunları göz önüne aldın mı acaba: birincisi Gerets geçen sene Marsilya'nın başına geçtiğinde takım sondan üçüncü sırada yer alıyordu ve ilk yarının ortalarıyla gerets sonrası takım ligi baştan üçüncü sırada bitirerek şampiyonlar ligi vizesi aldı. Gerets geldikten sonra fransa ligi puan tablosu yapılsa gerets'in takımı açık ara ligi birinci bitirmiş oluyor. Bunu başaracak kaç teknik adam vardır bunu merak ediyorum!! aynı gerets, geçen sene Lyon'u hem gerland da hem de velodrom da mağlup etme başarısı gösterdi. Bütün bunlar tesadüf olamaz. Gerets eleştirilebilir ama sıradan teknik adam sıfatını asla haketmiyor. çalıştırdıı takımlarda her zaman pozitif futbol oynatmaya çalışmış hücum futbolunu benimsemiş bir teknik adamdır kendileri. şu an için fransa liginde takımı açık ara en fazla gol atan takım durumunda. fransa gibi çok kısır bir ligde bile ufak çaplı devrime imza atıyor kendileri.
ikinci olarak avrupa macerasına gelecek olursak, marsilya bu sene kanımca en zor gruba düştü ve bu gruba düşerken ciddi anlamda kura dezavantajı yaşadı. eğer ki 4. torbadan atletico madrid yerine diğer takımlardan birisi çıksa idi rahatlıkla söyleyebilirim ki marsilya bugün ikinci turda olabilirdi. liverpool ve atletico madrid bütçe olarak marsilyann çok üzerinde takımlar ve bu takımların arkasında yer alıp uefa vizesi almak başarısızlık olarak görülmemeli.

fransa ligi için ise ben bu sene lyon'un tahtının ciddi şekilde sallantıda olduğunu düşünüyorum. fikstüre bakacak olursak lyon'un ikinci yarıda çok zor bir fikstürü var. şöyle ki: lyon şampiyonluktaki en önemli iki rakibi olan marsilya ve bordeaux ile deplasmanda oynayacak. aynı şekilde fransa liginin kalburüstü takımları olan lille nice toulouse gibi takımlarla da deplasman maçları var lyon'un. zetan ilk yarıda ciddi anlamda deplasman olarak bir tek rennes ve psg deplasmanına gittiler ve her iki deplasmanda da mağlup oldular.
tüm bu veriler ışığında bu sene, önceki eneleden çok daha zor geçecek gibi görünüyor lyon adına.

18 Aralık 2008 11:14  
Blogger MARADONADONI dedi ki...

Lyon dışındaki diğer takımlar
=
The Others (LOST)

27 Aralık 2008 17:07  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa