10 Şubat 2009 Salı

Her Kulübe Bir Wenger



Beşiktaş'ın Demirören dönemindeki transfer savurganlığı, Fenerbahçe'nin bu seneki fiyaskoları, Galatasaray'ın Fatih Terim ile yaptığı ikinci evlilik döneminde harcanan milyon dolarlar ve kazanılan hiçbirşey. Buna karşı Sivas'ın, Kayseri'nin, Gaziantep'in, Gençlerbirliği'nin yaptığı ekonomik ve isabetli transferler. Türk futbolunda gündemi en çok meşgul eden ve büyük kulüp yöneticilerinin en çok eleştirildiği konulardandır futbolda transferi ve bütçeyi doğru kullanamamak. Benzer bir tabloyu ezeli rakipler Arsenal ve Tottenham'ın son 13 senesini karşılaştırarak yaptığımızda da görüyoruz. Son 13 seneyi kapsamasının sebebi Arsene Wenger'in Gunners'ta göreve başladığı senenin 1996 olması. Aynı zamanda bir ekonomist olan Wenger'in müthiş başarısı böyle karşılaştırmalı bir tabloyla anlamak ve takdir etmek daha mümkün. Bu süre zarfında Arsenal oyuncu bonservislerine toplam 184 milyon £ harcamış. Tottenham ise 337,95 milyon £. Aradaki farka stad yaptı Arsenal neredeyse.

Listenin tamamına buradan erişebilirsiniz, birkaç eksik oyuncu da var ancak yine de önemli bir veri. Birkaç ismi ele alırsak;

Patrick Vieira - AC Milan, £3.5m
Nicolas Anelka - Paris St-Ger., £500k
Thierry Henry - Juventus, £10.5m
Kolo Toure - ASEC Abidjan, £150k
Gael Clichy - Cannes, £250k
Robin Van Persie - Feyenoord, £2.75
Emmanuel Eboue - Beveren, £1m

Arsenal sadece bu oyuncularla kupalar kazanmadı aynı zamanda satışlarından da ciddi para kazandı. 3'e alıp 5'e sattıkları Diarra gibi örnekler saymakla bitmiyor. Toure, Clichy, RVP gibi oyuncular ise maliyetlerinin 5-10 misli değere ulaşmış durumda. Bir de Ljungberg, Kanu, Pires, Petit, Wiltord gibi oyuncular var. Belki sözleşmeleri bittiğinden ötürü Arsenal'den ayrıldılar ama hepsi de kulübün gelmiş geçmiş en iyi 50 oyuncusu arasında gösterilecek kadar iyi performans sergiledi. Wiltor dışında da hiçbirine 10 milyon üzeri ödemediler. Başarısızlık denilecek en büyük transferler ise Francis Jeffers, Reyes'tir bana göre.

Tottenham cenahı ise felaket. Onların başarısız örnekleri ise sınırsız. Dean Richards, Rebrov ve son olarak Darren Bent. Başarı denilebilecek Berbatov, Carrick ve bir de Robbie Keane vardı, onu Keane'i sattıklarına yakın bir paraya geri alarak azalttılar. Aaron Lennon, Bentley gibi süperstar adaylarının akıbetleri ise doğru takımı ne zaman kuracakları bilinmediğinden muallak. Harry Redknapp ile de pek yakın sayılmaz kanımca.

Etiketler:

4 Yorum:

Blogger Her Yol Roma dedi ki...

satın alma ve satmada ekonomistliğini, takım inşasında mühendisliğini kullanıyo heralde;

http://heryolroma.blogspot.com/2008/12/ilgin-mezuniyetler-06.html

10 Şubat 2009 17:47  
Blogger cagliari42 dedi ki...

arsenal'in 2001 yılında 6 milyon paunda aldığı kaleci richard wright var. takıma katkı yapamadı. ertesi sezon da ayrıldı zaten.

10 Şubat 2009 17:52  
Blogger Turgay Keskin dedi ki...

Ama artık Arsenal taraftarı sportif başarı istiyor, sokak röportajlarında ''evet genç oyunculara sahibiz, vs.'' diyorlar ama cümleler hep şampiyonluk ve kupa istekleriyle bitiyor..

İsabetli transfer konusunda ise artık Wenger bir örnek. ''Makalele gibi defansif orta saha'' terimi nasıl oluştuysa ''Wenger gibi transfer akılcı transfer yapan teknik adam'' da oluşuyor. Üç büyüklere de uzaktan hayran hayran seyredip, yine bildiğini okumak düşüyor..

10 Şubat 2009 18:34  
Blogger selaminko dedi ki...

adam ciddi bir mühendis

11 Şubat 2009 09:05  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa