13 Mayıs 2009 Çarşamba

Bundesliga'nın En İyileri



Alman Spox sitesinin bu sezon Bundesliga'nın en değerli oyuncusu için açtığı anketin görselidir bu. Her ne kadar istatistiklerden ya da birkaç maçlık performanstan ziyade takımlarında üstlendikleri rollere göre bu oyuncuları seçmiş olsalar da; her hafta allak bullak olan Bundesliga'yı düşünüyorum ve rahatlıkla Spox'un biraz aceleci davrandığını rahatlıkla söyleyebilirim. Böyle yakın giden bir ligde en değerli oyuncunun kime gideceğini bir maçlık karakter dahi etkileyecektir . Listedeki isimler de hayli ilginç. Kendi sıralamamı, Spox'un yorumlarıyla ufak ufak harmanlayınca şöyle bir manzara çıktı ortaya.

1 - Zvjezdan Misimovic ( VFL Wolfsburg )

Dzeko ve Grafite'nin bu denli başarılı olmasında ve leblebi gibi gol atmasında Misimovic'in payı çok büyük. Ufacık bir boşluk dahi verdiğiniz zaman gol pasını sıkıştırıveriyor Bosnalı. Böyle böyle 18 asist yaptı ve Andreas Herzog'un 1994-95 sezonunda yaptığı 20 gollük Bundesliga rekorunu kırmaya çok yaklaştı. Bütün Wolfsburg hücumlarını Misimovic yönetiyor. 9-10 maçlık galibiyet serisinde maestrodan farksızdı. Tekniği her zaman iyiydi ama oyunu okumadaki zekası, tercihleri ve soğukkanlılığı bu sezon bambaşkaydı. Bayern Münih şampiyonluğu Wolfsburg'a kaptırır ve o şilt Misimovic'in elinde yükselirse Hoeness'in yüzünü görmek isterim. Misimovic'in arkasında oynayan kaptan Josue'yi de unutmamak lazım bu arada. Yolda görseniz topçu demeyeceğiniz balet fizikli bu ufak tefek Brezilyalı takımın çimentosu. Hem oyunu hem de karakteriyle. Misimoviç kadar önemli adamdır.

2 - Mario Gomez ( VFB Stuttgart )

Stuttgart'ın Babbel ile yakaladığı müthiş ivmenin vurucu gücü oldu Super Mario. Şu ana dek 23 golü var. Son iki sezonda 14 ve 19 gol attığını düşünürsek, istikrarlı bir çıkışı olduğu açık. Fakat daha da önemlisi yaptığı 7 asist ile takımın lideri olması. Şubat ve Nisan aylarının oyuncusu seçildiğini ve Wolfsburg'a attığı 4 gol ile Mayıs ayı ödülü de kendisine giderse şaşırmayacağım. Alman Milli Takımı Klose'den ne akdar çabuk kurtulursa Gomez'in uluslararası patlaması da o derecede çabuklaşacaktır.

3 - Philippe Lahm ( Bayern München )

Şu an bana göre Dünya'nın tartışmasız en iyi sol beki. Hem ofansif hem de defansif olarak. Ribery ile birlikte sol kanatta yaptıkları olmasaydı, Klinsmann o koltuktan çok daha evvel kalkabilirdi. Piyasa Jansen'e kaldığında Bayern için ne denli önemli olduğunu daha bir ortaya çıktı.

4 - Robert Enke ( Hannover 96 )

Fenerbahçe'den ayrılık hikayesi her haliyle insanın içini acıtır. Kimileri o maçtan sonra ülkesine dönmesini zayıf karakterine bağlasa da yürekli bir adamdır, liderdir Robert Enke. 2 yaşındaki kızını kaybettikten sonra çıktığı maçta takımının yıldızı olacak kadar da iyi profesyoneldir. Rusya maçı öncesi eli kırıldıktan sonra Hannover küme düşmemeye oynadı. Koca devre 17 puan alabildi. Enke devre arasında döndükten sonra ise aldıkları puan 22. Bremen'i geçip ligi ilk 10'da bitirebilecek durumdalar.

5 - Milivoje Novakovic ( FC Cologne )

İki sezonda 46 gol attı ve son zamanlarda gördüğüm en iyi bitiricilerden biri. Sadece kafayla değil her şekilde bitirebiliyor. Köln'ün hem Bundesliga'ya dönüşünde hem de orada tutunmasında aslan payı bu Sloven'e ait. 29 yaşında ve peak yapmış durumda kariyeri. Ümit Özat'ın futbolu bırakmasının ardından kaptanlığını da yapıyor Köln'ün. Her ne kadar onu Köln'e getiren Daum olmasında bu yükselişteki katkısı büyüktür ve Daum'un böyle adamlardan yıldız yaratmadaki becerisini da ayrıca incelemek şarttır.

Listedeki diğer isimlerden Arthur Wichniarek, Josip Simunic ve Jermaine Jones'un esbab-ı mucibesini anlamadım. Hadi Wichniarek Bielefld'in sezon başında küme düşme potasından uzakta kalmasında attığı gollerle başrol oynamıştır ama 20. haftadan beri tek bir gol atamamıştır Wichniarek. Şu an takımı da bok yoluna gitmektedir. Ibisevic'in ne günahı vardır diye sorarım ben bu durumda. Hoffenheim'ın yanı sıra Dortmund'dan da birinin o listede olması şarttı. İlla Hertha ve Schalke'den birileri seçilecekse de bu adamlar Jones ve Simunic olmamalıydı.

Etiketler:

2 Yorum:

Blogger Nitin Gupta dedi ki...

Jones izlediğim nerdeyse bütün Schalke maçlarında ayakta kalan tek adamdı...
Bence bu sene çok iyi bir çıkış yaptı, Fred Rutten'in ortaya çıkardığı kötü takıma rağmen...

Tabi en iyiler arasına kadar iyi miydi Jermaine Jones?Bu tartışılabilir ama Schalke'den biri girecekse, bu Jones'dan başkası olamazdı diye düşünüyorum...

Saygılar...

13 Mayıs 2009 13:33  
Blogger Griffith dedi ki...

Edin Dzeko'nun bu listede olmamasına şaşırdım.

13 Mayıs 2009 16:42  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa