30 Temmuz 2009 Perşembe

Elano Blumer Kimdir ?



Elano Blumer 14 Haziran 1981 doğumlu. 174 cm boyunda 65 kilo. Sao Paulo'nun kendi halinde ve fakir yerleşim yerlerinden biri olan Iracemapolis doğumlu. Geçimini şeker kamışı işinden sağlayan Geraldo ve Maria Blumer çiftinin iki çocuğundan biri. Futboldan fırsat bulduğunda çocukluğunda Elano'nun da yaptığı bir iş bu. Futbolla tanışıklığı ise 7 yaşında başlıyor. Yaşadığı yerin yerel takımlarında, Paulista eyaletinin çocuk liglerinde oynadıktan sonra 13 yaşında Guarani'nin dikkatini çekiyor. 600 kişinin girdiği seçmelerde farkediliyor ve takıma alınıyor. Iracemapolis'i terkedip Campinas şehrinde yalnız yaşamaya başlıyor. İtalya'dan hatırlayacağınız Amoroso, Hertha Berlin ve Deportivo'da oynayan Luizao ve şu an Sevilla'da oynayan, Santos'tan takım arkadaşı Renato o dönem Guarani'de benzer tecrübeden geçen ve Elano'nun feyz aldığı oyuncular.



Çalışmanın, azmin değerini öğrendiği Guarani'de 5 sene oynadıktan sonra Inter de Limeira kulübüne kiralanıyor. Bu kulüpte sadece 4 ay oynamasına rağmen, oyunun olgunlaşmasında büyük etkisi olduğunu söyler Elano. Forvet olarak oynayıp 13 gol atıyor Inter de Limeira formasıyla ve uluslararası piyasada dikkat çekip futbolundaki en büyük çıkışı yapacağı Santos'a transfer oluyor. Sene 2000. 19 yaşında Edmundo, Marcio Santos gibi milli oyuncularla idman yapmak ve ülkenin en büyük futbol idolü Pele'nin takımında yer almak heyecan verici elbette. Celso Roth ve Emerson Leao gibi Brezilya'nın isim yapmış hocalarının tedrisatından geçiyor ve formayı 2001 yılında alıyor. İlk profesyonel maçını futbol temelini alıp, yetiştiği takım olan Guarani'ye karşı oynuyor. Kaderin cilvesi işte. 1-0 kazanıyorlar. Diego, Robinho, Renato, Alex Costa, Ricardinho gibi oyuncularla 4 sene boyunca Brezilya'yı sallıyor. 18 yıl sonra Santos'u Brezilya şampiyonluğuna taşıyorlar. Toplamda 2 lig şampiyonluğu, 1 lig ikinciliği kazanıyor. 1 de Copa Libertadores finali oynuyor. Elano'nun 4 senelik performansı 209 maçta 52 gol.



Bu oyuncularla birlikte Brezilya'dan demir alıyor 2005 yılında. 8 milyon sterlin karşılığında Shakhtar Donetsk'in yolunu tutuyor. Shakhtar'da o zamanlar kıyamet gibi Brezilyalı yok. Sosyal olarak çok sıkıntı çekiyor. Bilhassa ailesi zorlanıyor. Ortalama sıcaklığın 20 derece olduğu Brezilya'dan, Ukrayna'nın dondurucu soğuğuna gelmek ve son derece fiziksel bir ligde oynamak ise ayrı bir felaket. Guarani'de kazandığı çalışkanlık ve azim ile üstesinden geliyor. Shakhtar takımında kısa zamanda merkez oyuncu konumuna erişiyor. Bu sayede de bir ilki gerçekleştiriyor. Bir Doğu Avrupa ülkesinden Brezilya Milli Takımı'na giden ilk oyuncudur Elano. Shakhtar ile 2 sezonda 1 şampiyonluk, 1 de lig ikinciliği kazanıyor. Ukrayna Süper Kupası da bonusu. 77 maçta ulaştığı 22 gollük performans ve bir Brezilyalı için sahip olduğu sıradışı özellikler Elano'yu Sven Goran Eriksson'un çalıştırdığı Manchester City'ye götürüyor.

Kendi deyimiyle çok yönlü oyuncu kimliğini de burada kazanıyor Elano. Bireysel taktik anlayışına yeni eklemeler yapıyor. 3-1 kazanılan Portsmouth maçında sağ bek dahi oynuyor. İlk sezonunda sağ açık olarak görev yapsa da City'nin hücumdaki eli ayağı oluyor. Hughes'un gelişiyle ortaya kayıyor. Sakatlık yaşamadığı ve oynadığı dönemlerde kanatlardaki takım arkadaşlarıyla iyi bir uyum yakalayıp 62 maçta 14 gol 16 asistlik bir performans ortaya koyuyor 2 sene boyunca Citizen Elano. Manchester şehrinin havasının Donetsk'e göre daha iyi ve sosyal çevresinin de geniş oluşu sebebiyle şehri de seviyor; ama Arap sermayesi kendisinden 1 gömlek üstü oyuncuları alınca ayrılık kesinleşiyor.



Elano'nun yeni durağı artık Galatasaray. Kendi tabiriyle sahada herşeyini veren ve çok kararlı, çalışkan bir oyuncu. Saha dışında da yine kendi tabiriyle mazbut, samimi, tuttuğunu koparan bir kişilik. Benim tabirimle ağzı var dili yok. Karşılama töreninde aklını kaybedecektir muhtemelen. Ailesini herşeyin önüne koyuyor. Futbol namıma idolleri Romario, Ronaldo ve Roberto Carlos. Unutamadığı maç 3 Eylül 2006 Brezilya vs. Arjantin maçı. Londra'da 2 tane sallamıştı Abbondanzieri'ye. Kızının doğumundan sonra hayatındaki en mutlu gün. Brezilya Milli Takımı formasıyla 32 maçta 6 golü var. Futbolu bıraktıktan sonra yorumcu olmayı düşünüyor. Türkiye performansını merakla bekliyoruz.

Korkut Göze'den de telifimi isterim.

Etiketler: ,

9 Yorum:

Blogger Volvox dedi ki...

Gs yönetimini kutlamak lazım çok iyi transferleri Türkiye'ye getiriyorlar özellikle son iki yılda flash isimlere imza attırdılar.Haldun Üstünel Türkiye'de bulunan spor yöneticileri arasında en flash çıkışı yapan kişi olmaya devam ediyor.

30 Temmuz 2009 15:45  
Anonymous Adsız dedi ki...

Yok abi Portekizce öğreneceğim böyle olmuyor. Eline sağlık; bu güzel yazı için teşekkürler.

30 Temmuz 2009 16:27  
Blogger gwindor dedi ki...

Roberto Carlos'u idol olarak görmesi sonucu tuhaf bir karşılaşmaya sahne olacak Fenerbahçe - Galatasaray maçı. Elano'un sağda oynadığı bir maç olursa hele ki tadından yenmez.

30 Temmuz 2009 16:48  
Blogger siriusjames dedi ki...

İnceleme için çok teşekkürler sizin ve noat samisa'nın incelemelerinizi merakla bekliyordum zaten :)

30 Temmuz 2009 17:20  
Blogger Emre Boynuyoğun dedi ki...

Mükemmel bir değerlendirme olmuş, bir yazı da saha içi özelliklerini ana temaya koyarak yazarsanız çok mutlu oluruz...

30 Temmuz 2009 18:32  
Blogger Unknown dedi ki...

Elano galatasarayda, artık bu gazla hem bu akşam hem de Avrupa liginin diğer maçlarında fırtına gibi eseriz.

30 Temmuz 2009 18:49  
Blogger Selahattin Bilen dedi ki...

elano kimdir?

-büyük adamdır...

30 Temmuz 2009 19:03  
Anonymous Adsız dedi ki...

Saol dostum güzel anlatmışsın

5 Ağustos 2009 12:52  
Blogger Ferhatr dedi ki...

Tesekkürler

http://elanoblumer9.blogspot.com/

5 Ağustos 2009 12:55  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa