30 Temmuz 2009 Perşembe

Fenerbahçe 5 - 1 Honved




Fenerbahçe 4-2-3-1 dizilişini uygulama ve kompakt bir takım olma yolunda, hem oyuncu kalitesiyle hem de oyun anlayışıyla kusursuz adımlar atmaya başlamış. Taraftar futbolu ve takımını özlemiş. Susamış. Takım futbol oynamaya aç, maçın başından itibaren gole oynuyorlar. Fenerbahçe'nin bu sene sahada yaptığı ekstra işlerin başında rakip yarı sahada başlatılan pres; kenarlardan, ortasahadan, savunmadan atılan ters toplar ve oyun rakip yarı sahaya yıkıldığında tek top oynama gayreti var. Önder dışında kimse gelişigüzel oynamıyor, kafasını kaldırarak oynuyor. Maçın özeti, genel manzarası budur. Detaylarına inelim.

Zico ve Aragones döneminde rakibi bekleyen takım bu sene rakibe en fazla orta yuvarlağa kadar gelme fırsatı veriyor. Henüz çok organize olmasa da savunma beklerini de öne çıkarıp rakibe kendi yarısahasında baskıyı yapıyor. Bu presin generali Emre. Fiziken geldiği seviye sayesinde maçın geneline yaydı presini ve galibiyetin en önemli adamıydı bana göre. Arkada Cristian'ın verdiği güveni de unutmadık. Emre'nin başlattığı preste, Cristian oyun zekası ve pozisyon bilgisi sayesinde ortasahayı dolduruyor. Çaldığı topları da Emre ile birlikte hem kısa hem de uzun olarak iyi kullanıyor. Buna öndeki hücum dörtlüsünün yüksek tekniği eklenince top daha iyi dönüyor Fenerbahçelilerin ayağında. Temposu ve hızı yeterince kaliteli değil henüz ama şu primitif görüntüde bile pas alışverişleri keyif veriyor, verecek.

Kenarlara geçelim. Alex nihayet etrafında doğru kanat oyuncularına kavuştu. Solda Andre Santos, sağda da Colin Kazım sırtları dönük olsa dahi doğru açıyla hamleyi yapıp ya ortasahaya oyunu açıyorlar ya bekleri kaçırıyorlar. Ya da rakibi geçip kaleye doğru içten veya dıştan dripling ile ilerliyorlar. Şut atıyorlar. Bilhassa sol kanatta büyük ilerleme var. Uğur'un topu kaleye sırtı dönük aldığında kafasını eğip, kendi kalesine dripling yaptığı ya da Roberto Carlos'un arkasına top attığı görüntüleri hayal ettiğinizde farkı anlayacaksınız. Andre Santos bu tür pozisyonlar topuk yapıyor, ayak değiştirip topu olumlu kullanabiliyor, savunmacısını geçebiliyor. Colin Kazım'da da kollektif anlamda büyük gelişme var. Oyunu okumayı yavaş yavaş öğreniyor ve sahip olduğu top tekniğini küfrettirmekten ziyade fark yaratacak şekilde kullanabiliyor. Guiza'nın 3. golünde Gökhan'a attığı pas benim 2 senedir hiç görmediğim bir manzara Kazım özelinde. Guiza'nın önde sürekli gezen ve ortasahasına yaklaşan karakterini de düşündüğümüzde; hem kendisi hem arkasındaki Andre Santos - Alex - Colin Kazım üçlüsü sürpriz koşularla çok pozisyon üretir, çok pozisyona girer, çok gol atar. Bu maçta girdiler ve attılar da. Guiza attığı gollere rağmen o puslu bakışlarını ve acı dolu yüz ifadesini değiştirmese de, taraftarını nihayet güldürmeye başladı. Gökhan'a da nazar boncuğu lazım.

Bu yazdıklarım Honved karşısında çok pembe bir tablodur ve Beşiktaş maçında esas gücünü şüphesiz daha net anlayacaktır Fener; ama geçen seneki oyundan sonra bu oyun gerçekten bambaşka geliyor.

Fenerbahçe adına maçtaki tek olumsuz manzara ise savunma. Bilica sol stoper oynuyor. Arkasını kolladığı adamlar sürekli pozisyon değiştiren ve oyunu normalin ötesinde ileride oynayan Roberto Carlos ve Andre Santos. Bu oyuncularla kendisinin arasına atılan direk toplarda başarılı ama o toplar Önder ile bıraktığı mesafeye atıldığında tehlike yaratıyor. Kabahat de Önder'in. Bilica ile arasında enlemesine çok fazla mesafe bırakıyor. Daha yakın oynaması lazım. Aynı toplar sağ kanattan geldiğinde Bilica bunu yapıyor, Önder yapamıyor. Birebir savunmada da Bilica'nın çok gerisinde. Hamle yapacağı zamanı ayarlayamıyor, nerede duracağını kestiremiyor. Abraham'dan yediği çalımı ben yemem. Gökhan Zan kadar kötü stoper Önder. O bölgede daha fazla kalite lazım. Mümkünse atletik, çabuk kademe yapan ve pozisyon almayı bilen bir stoper. Bu bakımdan Edu'nun devam edip etmeyeceğine dair acil bir karar verilmeli. Aksi takdirde bu savunmasıyla iyi pas yapabilen ve çabuk çıkan takımlara karşı çok zorlanır Fenerbahçe.

Etiketler: ,

25 Yorum:

Blogger Serkan Sağlam dedi ki...

Daum'a soruyorlar.

- Macaristan'a as takımla mı geleceksiniz?

- Honved'in yaptığı defansı beğendim.


Ben de.

31 Temmuz 2009 00:18  
Blogger dusendeli dedi ki...

Güiza'nın sezona üç golle başlaması ve istekli oyunu umut vericiydi. Ayrıca Kazım ve Gökhan Gönül sağ kanadı gerçekten uyumlu ve etkili kullandılar. Andre Santos ve Carlos da ilk 10 dakika etkiliydi ama Carlos'un sakatlığı sonrası Deivid sol kanada Santos sol beke geçince o kanattan atak yapamadık. Ayrıca Emre çok iyi oynadı Cristian da ona iyi eşlik etti.

Bunların dışında ne yazık ki bazı olumsuzluklar da göze çarptı. Öncelikle Önder-Bilica ikilisi gerçekten çok ağır kalıyor. Hazırlık maçlarında da gözükmüştü zaten, bu maçta da araya atılan toplarda rakip forvet tek başına iki üç tane pozisyon yaratmayı başardı. Lugano ile tekrar anlaşılır umarım, Bilica-Lugano ikilisi çok daha başarılı olur. Tabi o durumda ligde bir altı yabancı krizi yaşayacağımız da kesin. Bunun dışında anlam veremediğim şekilde Alex çok isteksizdi. Ataklara çok az katkı yaptı ve ayağına gelen topların çoğunu ezdi. Umarım sezon içinde daha istekli oynar. Deivid de sol kanatta çok etkisiz kaldı. Daum onun yerine Uğur'u oyuna alsaydı, sol kanadı maç boyunca etkili kullanablirdik. Bu sezon Deivid'in bu kadroda kendine yer bulması bence zor. Altı yabancı sınırında ilk elenecek futbolcu olacaktır muhtemelen.

31 Temmuz 2009 00:26  
Blogger mrcool dedi ki...

Ben formalarda ki laciverte takildim benim tv demi sorun yoksa sizede mavi gibi mi geldi

31 Temmuz 2009 01:18  
Blogger Alper Öcal dedi ki...

@mrcool

Ben HD izledim maçı, gayet de lacivertti :)

31 Temmuz 2009 01:20  
Blogger kaktus dedi ki...

geçen seneki formanın laciverte fazla siyaiydi.. bu sene tonu çok iyi 100. yıl formasına yakın..

maça gelirsek maşallah :)

..

31 Temmuz 2009 01:32  
Blogger cortez85 dedi ki...

güiza better than raul..

lambuja are you fenerbahce fan ?

31 Temmuz 2009 01:42  
Blogger Alper Öcal dedi ki...

Yes cortez. You knew. I'm a Fenerbahce fan, since I was born.

31 Temmuz 2009 01:44  
Blogger cortez85 dedi ki...

i like fenerbahce and dislike rijkaard

http://realmadridnoesraul.blogspot.com/

http://antiraulista.blogspot.com/

visit our blogs. and see how raul is liar and cancer for madrid.

31 Temmuz 2009 01:47  
Blogger Alper Öcal dedi ki...

Btw, Guiza got a hat trick tonight. But he was awful last year. I think he will be better with this new Fenerbahçe, under the management of Christoph Daum.

31 Temmuz 2009 01:49  
Blogger cortez85 dedi ki...

awful ? are you sure. he's a good striker. but not villa torres or joseba llorente

1 torres
2 villa
3 j.llorente
4 negredo
5 güiza

mi opinion. do you like real madrid ?

31 Temmuz 2009 01:53  
Blogger Fabio Luciano dedi ki...

abi bence önder'e biraz haksızlık ediyorsun.sonuçta daum'un oyun tarzında biz her zaman pozisyon veririz daha önce deveriyoduk.hatırlarsan o 2005-2006senesindeki çatır çatır oynadığımız zamanlarda bile hep ulan şimdi golü yiyecez dediğimiz az mı maç oldu?

aurelio bu sistemde yıldız olmadı mı?

luciano-servet hep daum'un bu sisteminde kötü savunmacı diye anılmadılar mı?

tabi zaman lazım daha bu savunmaya.bence de bir stoper lazım bu takıma.bakınca keşke lugano dönse de işte yabancı sınırlaması ilk sorun daha da bitmiyo yani...

31 Temmuz 2009 01:55  
Blogger edebivurgu dedi ki...

Evet, rakip çokta iyi olmayabilir; ama yine de umutlanmak istiyorum. Hem de çok.

Dipnot: Dostlar golleri izleyemeyeler için;
http://erdemu90.googlepages.com/f.rar , 5 golde var.

31 Temmuz 2009 02:10  
Blogger PVH dedi ki...

Guiza'nin donuste diri ve saglam dondugunu ve Daum'un Guiza'dan surekli iyi sifatlar kullanarak bahsettigini goruyoruz. Guiza ilk 11 oyuncusu olacak gibi.

Peki Edu kalirsa veya yerine stoper alinirsa kim yedek kalacak? Adaylar Alex, Roberto Carlos, Andre Santos. Alex disinda kaliteli yerli alternatifi bulunan oyuncu yok, gercekten Ozer ilk 11 oyuncusu, Alex yedek olur mu? Cok iddiali oluyor fakat net soyluyorum eger Onderle oynamaya devam edersek butun yatirim cope gidecek, sene sonu da yasanilan husranla ne Daum kalir, ne Guiza. Onder sorununa kesinlikle cozum bulunmali artik. Yedek kalacak yabanci buyuk bir sorun, daha buna onerilen bir cozum de duymadim.

31 Temmuz 2009 02:12  
Blogger cortez85 dedi ki...

i'm not a güiza fan. but he's good and suitable for fenerbahce. you can't sign huntelaar, klose, giuseppe rossi or anelka. ajajajaja

31 Temmuz 2009 02:13  
Blogger Alper Öcal dedi ki...

Of course he is good. You can't claim that the topscorer of La Liga is a bad player. He has potential. But last year he missed too much. Watch the highlights of Fenerbahce - Arsenal game. We lost 5-2. It could be 5-5 if Guiza had scored with his chances. He has too many games like that in his debut season. This year he is going to be better.

I like the way Real Madrid does. You always try to have the best players. Fenerbahce too, but I'm not a special fan of Real Madrid.

31 Temmuz 2009 02:18  
Blogger fans of fenerbahce dedi ki...

Dos Santos cok tutuktu bu aksam pas hatalari yapti Carlosun sakatlanmasiylada sol beke gecince macta pek gorunmedi beklediğimden uzakti.
Cristian nin bu macta cok zorlanmiyacağini dusunuyordum dusundugum gibi cikti dikkatimi daha cok pas alışverişindeki konumuna yonelettim cristian oncelikle ayaklarina cok hakim 2-3 tane basarili uzun pas yapti hemen hemen hiç pas hatasi yapmadi begendim Cristian'i acikcasi ama asil sinavi Beşiktaş maci Ernst Fink gibi mucadele gucu yuksek oyuncu karsisinda ne yapabilceğini görmek gerek.
Macin yildizida bana kalirsa Emre dir.

31 Temmuz 2009 02:30  
Blogger fans of fenerbahce dedi ki...

Sinyor Cortez :)
Viva la Barça :)

31 Temmuz 2009 02:31  
Blogger varol döken dedi ki...

hemen buraya koştum, bu sefer büyük bir umutla alper... her şeyi bir yana bırakalım, takım takım olma yolunda o büyük adımını atmış... kenetlenmeleri gol sevinçleri bile çok gerçekçiydi... uğur'un yüzü asıktı kenarda ısınırken, sol kanada carlos sakatlandıktan sonra bile geçememek canını çok sıktı sanıyorum... tezahüratlara katılmasam da emre'nin bütün maç genelinde topsuz oyun dahil inanılmaz istekli oynadığını, sorumluluk aldığını, kasti girmediğini, kendini kontrol ettiğini gördük... tribünden de cevabını aldı, artık kabul edildi... dos santos bek olarak da açık olarak da fenerbahçe nin hedeflerine uygun ama ben özel hayranı olmak istiyorum, herkesi mest etsin istiyorum, çılgın atsın istiyorum... güiza'nın daum ile coşacağını bilmek için kahin olmaya gerek yok, attıkça mutlu olacak, kafasından gitme isteğini de atacaktır...

honved zayıf bir takım ama bu fenerbahçe'nin istekli ve takım olmaya arzulu adımını değiştirmez...

ve son olarak allah belanı versin aragones! bu takıma geçen sene ne yaptığını bu sene görüyor insan...

31 Temmuz 2009 09:56  
Blogger varol döken dedi ki...

önder için bu kadar acımasız olmayalım... daum zamanında milli takım kalitesinde bir stoperdi... iki senedir bek oynatılıyor, eski günlerine dönecektir... bence zayıf halka bilica, ilk yarıda sağ kanatta kaptırdığı bir top var ağırlığı ve hamle eksikliğinden insanı korkutuyor... ileri çıkışlarında pek güven vermedi bana ama peşin hükümlü olmayacağım... sadece önder'i sevip güveniyorum o kadar...

insan fenerbahçeyi özlüyormuş be...

31 Temmuz 2009 09:59  
Blogger Unknown dedi ki...

Bravo Guiza, Bravo Fenerbahçe, Bravo Avrupa Ligi. Bu lig gerçekten heyecanlı geçecek.

31 Temmuz 2009 10:41  
Blogger Dr.Lector dedi ki...

Dün uğursuz sahada herkes bir fazlaydı. Uğur yoktu çünkü uğur yoktu! :) Tüm takımın ahengini bozuyordu Alpercim senin de vurgu yaptığın şu backward dribllingleriyle. Vederson insin kulübeye, Uğur'u da balayına yollasınlar :) Selçuk da ortalarda rakibi cesaretlendirecek densizlikler yapamıyordu. Beraber kulübeye yakışmışlar. İki el freni olmayınca rampa aşağı sallandı Fener! Freni patlayınca sağdan yardırdı Gönül, çöktü tepelerine Belözoğlu.
Biti ölmüş Dede'nin geçen seneki hareketsizliğiyle langırt masasını çağrıştırdığı takımı; çocuk filmlerinde babası odadan çıkınca mucizevi hareketlenen çocuğun oyuncakları gibi gürültü koparmaya başlamış. Ben en çok bu görüntüye sevindim.

31 Temmuz 2009 12:00  
Anonymous Adsız dedi ki...

To Cortes: Do you have anyone else in your list besides Spanish forwards to compare Guiza with? ex: drogba, ibra, eto'o, baros,milito, etc.

But I like that you like Fenerbahce !!!

31 Temmuz 2009 14:24  
Blogger Tuncer YILDIZ dedi ki...

Maçı izlemedim, Alper sağolsun görmüş kadar oldum.

Önder daum döneminde çok iyi performans vermişti, bence o zamanlar fasulyeden stoper olan servetin sağında oynarak hata riskini azaltıyor ve hücumlarda da gökhan kadar olmasa da stoperden bozma bir bek için oldukça etkiliydi. Servet iyi stoper filan demeyin lüften top ayağına gelince 40bin kişi dua etmeye başlıyordu, tam bir mabede dönüşüyordu stadımız.

Defans işininde Dauma güvenmek adil olur, 1. daum döneminde (sultan 4. vites misali oldu) pozisyon vermiyor muyduk, veriyoduk. Kadroyu ve defans 4lüsünü hatırlarsanız gayet doğal.

serkan-servet-luciano-ümit
ingiliz, fransız, alman bi de temel şeklinde başlayan fıkra gibi defans 4lüsü. Önlerinde de tek Aurello. Daum bu takımı en az gol yiyen takım olarak (emin değilim) şampiyon yapmayı başarmıştı.

Daum çamur atmak üzere olduğum ziko ve aragonesin tersine oyuncuların performanslarını maksimuma çıkarmada oldukça başarılı bir hocadır. Dauma verilen kadro ve güveni düşününce o zaman yaptıkları mucize ayarında işler. Nerde Can, hani olcan, ne zaman pişecek 28 yaşındaki genç oyuncumuz hacımurat aptallığını atlatmak 3 yılımıza mal oldu. Canımız sağolsun.

Şu kadroda kazma(!) Luciano olsa enel hak derdik. Transfer yapabiliriz diye bir açıklama var Başkan'dan, devre arasını kastediyor olabilir.

Daum da hatasız kul olmaz kümesinin bir elemanı, var elbet hataları, ufak tefek çakallıkları.

Yusuf gibi tertemiz bi sayfa açtık, hayırlı olsun camiamıza.

31 Temmuz 2009 17:10  
Blogger ard dedi ki...

honved bence fenerbahçe'nin gelecek sezonki gidişi hakkında fikir verebilecek bir rakip değil.bence fenerbahçe için sezonun gidişi pazar akşamı belli olacak.holosko-bobo-nobre'den hangi ikisi oynarsa oynasın önder ve bilica zorlanacaklardır.

31 Temmuz 2009 18:30  
Blogger Taci YALÇIN dedi ki...

Cortez, Güiza is a good player but not for Fenerbahçe. Fenerbahçe isn't Real Mallorca. Mallorca plays defensive, contra attack.. But Fenerbahçe plays more attacking than Mallorca.

1 Ağustos 2009 03:29  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa