21 Temmuz 2009 Salı

Mourinho'nun Manevi Oğlu



Jose Mourinho yardımcı antrenörlük kabuğunu delip, teknik direktörlük kariyerinin ilk adımını atmış. 2000 yılı, henüz 37 yaşında. Başına geçtiği takım Benfica. Kulüp karışık, başkanlık seçimi var. Görevi yarım sezon da sürebilir, iki buçuk sezon da. Hangi makasa gireceği belli değil Mourinho'nun. Elinde kaybetmeye alışmış, birlikte hareket etmeyen, iyi oyunculardan oluşan ama performans istikrarları olmayan bir takım var. Benfica'da oynayacak kalitede ve zihin olarak hazır olan oyuncusu sadece 4. Marchena ve ileride yolu Türkiye'ye düşecek olan Fernando Meira, Pierre Van Hooijdonk ve Robert Enke. Kalan oyuncular kararlılık ve azimden uzak ama kaliteli oyuncular ile taktik olarak gelişmemiş saf ve genç yetenekler. İlk antrenmanına bu takımla çıkar Mourinho ve gördüğü manzara rekabet etmeyen, tekmelik takmayan ve kızlar kadar narin çalışan, kendi tabiriyle, 'bir grup iyi çocuk'tur. Reçetesi, B takımdan uç kuruş paraya oynayan, fakir ama iştahlı çocukları antrenmanlara katmak. 2 ay içinde aslarla yedeklerin yer değiştirdiği bir takım olur Benfica bu metodla. Birgün antrenmanda B takımıyla A takımını ayırıp gerçekçi, korakor bir çift kale oynatır, hakeme de ciddi olmasını söyler. Kendisi de Luz Stadı'nın en üst noktasına çıkarak maçı izler. A takımın genç, yetenekli ama bireysel taktiği gelişmemiş oyuncularından biri B takımından arkadaşına sert girer. Hakem de oyundan ihraç eder genç oyuncuyu. Yukarıdan yardımcısına devre bitene kadar oyuncunun sahanın etrafında koşaral tur atmasını söyler. Oyuncu 8 dakika sonra koşmayı bırakıp soyunma odasına gider.

Jose Mourinho ertesi gün antrenmanda genç oyuncusunu kapıda karşılayıp, "dün 800 metreyi koşman 8 dakika aldı. Bu iki anlama geliyor; çözmen gereken zihinsel ya da fiziksel bir sorunun var. Sorununu çözene kadar B takımı ile antrenman yapacaksın. Çözünce bana gel" der. 4 gün sonra 1000$ cezasını da ödeyip, profesoynel davranmadığı için özür diler Mourinho'dan bu genç adam ve tekrar takıma döner. Kısa bir süre sonra da takım kaptanı olur ve Mourinho nereye gittiyse manevi oğlu olarak o da yanında gelir yıllar boyu. Porto, Chelsea, Inter.

Bu anektodlar Luis Lourenço'nun Jose Mourinho isimli kitabından aklımda kalanlar. Bu kez ayrı düştü manevi baba-oğul; ama kıyağını geçti yine Mourinho manevi oğluna. Yakın arkadaşı ve menajeri Jorge Mendes sayesinde Köln'e gönderdi Maniche'i. Kendisinden hemen sonra Benfica tedrisatından geçen halefi ve vatandaşı Petit ile Bundesliga'da ter dökecek Portekizli. Hocası yine bir yeni yetme. 41 yaşındaki Zvonimir Soldo, oysa Maniche artık 23 yaşında toy bir futbolcu değil, 32 yaşında herşeyi görmüş geçirmiş bir tecrübe. Son kurşununda hedefi neresinden vuracak bakalım.

Etiketler:

6 Yorum:

Blogger aşkın dedi ki...

Jose'nin eski zamanlarını okumak ne güzel

21 Temmuz 2009 23:30  
Blogger NBG dedi ki...

Son kurşununda iyi bir iş çıkaracağından eminim.

22 Temmuz 2009 02:41  
Blogger lancey dedi ki...

jose nin hayatını okumak lazım daha neler çıkar acaba...

22 Temmuz 2009 03:04  
Blogger Tunç Bozacılar dedi ki...

Benim bu okuduklarımdan sonra aklıma takılan tek şeyin ; Luis Lourenço adlı Portekizli futbolcunun bir zamanlar CM(FM) oyununun en iyi gençlerinden biri olması ve Zlatan Ibra , J.Broerse , Ronaldinho , Kaka , Alex De Souza ekolünden 2000li yılların wonder kidlerinden biri olması ne de gariptir !

22 Temmuz 2009 08:43  
Blogger M.T dedi ki...

Luis Lorenço'nun iki kitabı da birbirinden güzel. Şiddetle tavsiye ederim. Jose'ye kitabı imzalattığım için kendimi şanslı hissediyorum :)

22 Temmuz 2009 11:30  
Blogger Öldürmeyen intihar dedi ki...

Jim Carrey'e benzemiş bu fotoğrafta.

22 Temmuz 2009 13:08  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa