1 Eylül 2009 Salı

Antonio Cabrini ve Sonrası



Futbolda şablon çıkarmak eskiden çok zor değildi. Forma numaraları sahada 1 - 11, kulübede 12 - 18 arasıydı. Her numaranın bir mevkide karşılığı vardı. Şimdi üç kişi kaldılar. 1, 9 ve 10. Brezilya birkaç istisna hariç hala sadık o numaralara, sevmemin bir nedeni de odur. 3 numaranın karşılığı ise solbekti eskiden ve Maldini yoktu bir zamanlar. Bize Antonio Cabrini'yi anlattılar. Yeri geldiğinde Zoff, Gentile, Scirea, Tardelli, Rossi ve Enzo Bearzot'u da kulağımıza çalarlardı. 3 numara, sol bek ve Cabrini Juventus'ta bir gelenek oldu. 91'de futbolu 89'da da Juventus'u bıraktı Cabrini. 13 senede 6 şampiyonluk, 2 İtalya Kupası, 4 de Avrupa Kupası olmak üzere toplam 12 kupası var.



Juventus'a Cabrini'yi yedeklemek için 1987 yılında transfer edilen Luigi De Agostini devraldı sol beki. 89 - 92 arası Marco De Marchi ile birlikte idare ettiler. Forma gerçek sahibini 1993 yılında buldu. Andrea Fortunato'yu kaç kişi hatırlıyor bilmiyorum ama İtalya futbolunda bir devrim yapıyordu bu genç adam. Pırıl pırıldı, rüzgar gibiydi sol bekte. Sacchi de çok tutuyordu. Maldini'yi de milli takımda kesmiş ve stopere sürüklemişti. ABD 94'de Fortunato - Baresi - Maldini/Costacurta - Tassotti bekliyorduk. İsmi şanslı, kısmetli anlamına gelen Fortunato lösemi illetine yakalandı 1994 yılının Mayıs ayında. Dünya Kupası'na gidemedi, 1995'te de ölüm haberi geldi. Juventus geçici olarak Robert Jarni'yi getirdi. 5 maçını zor hatırlarım.



95 -96 yılında da formayı ezeli rakip Torino'dan alınan, Milan altyapısından yetişme Gianluca Pessotto'ya verdiler. 90'larda sağlanan dominasyonun unutulmaz ve lider oyuncularından oldu Pessotto. 11 sene oynadı. Eskittiği oyuncular Juan Pablo Sorin, Dimas Teixeira ve Athirson. O kadar çok benimsedi ve sevdi ki Juventus'u, kulüp Calciopoli yüzünden alt lige düşürüldüğünde mahkeme salonunda fenalık geçirdi. Futbolu bıraktıktan sonra depresyona girdi. Tedavi gördü, Juventus menajerlik ile teselli etmeye çalıştı ama kesmedi. Avcunda katolik tespihiyle kendini 15 metreden, kulübün yönetim binasından aşağı bıraktı. Banko 11 oynadığı dönem 2001 - 02 sezonuna kadardır.



O sezon Pessotto'nun 3 ay süren sakatlığından sonra bir başka Gianluca'nun dönemi başladı sol bekte. Zambrotta'yı herkes biliyor. Nasıl bir topçu olduğunu uzun uzun yazmanın lüzumu yok, mevkisinde doğal çağrışım yapan oyunculardan biri. 1982 Dünya Kupası'na atfen yazının başında yer alan Juventus'un Zoff, Gentile, Scirea, Tardelli, Rossi beşlisinin yerini 2006 Almanya'da Buffon, Cannavaro, Camoranesi, Del Piero ve Zambrotta almıştı. Zambrotta skandal sonrası Barcelona'ya attı kendini.



Zaten rotasyondaydı ve Zambrotta sağ bekte değerlendirildiğinde bolca da forma buluyordu; ama o gittikten sonra piyango Giorgio Chiellini banko oldu. Takım Serie B'den, Serie A'ya çıkana kadar hep sol bekti. Çok büyük potansiyeli vardı ve 3 numara bugün hala Chiellini'nin sırtındadır ama Ranieri onu Serie A'ya çıktıktan stopere dönüştürdü. Hala İtalya'nın en iyisi. Chiellini'den boşalan sol bekte Cabrini geleneğini devam ettirecek topçu bulamadı Juventus. Molinaro vasat, De Ceglie benim çok beğendiğim bir oyuncu. Üstelik de altyapıdan ama açık gibi oynatılıyor. Ferrara'nın sıkıntılı mevkilerinden biriydi sol bek.



Transferin son gününde Lyon'dan 2 milyon € karşılığında Fabio Grosso ile anlaştılar. Cabrini geleneğini o devam ettirecek artık. En değerli oyuncu ödülünü Cannavaro aldı belki ama 2006 Dünya Kupası'nın spottaki adamıdır Fabio Grosso. Lippi'nin bekleriyle fark yaratan ve hücum oynayan takımında kupanın en kritik resimlerinde o vardı. Avustralya'yı elerlerken penaltıyı alan, Almanya'ya 119. dakikada golü atan, finalde de Fransa'ya son penaltıyı atıp kupayı kazandıran oyuncudur 3 numaralı formasıyla.

Etiketler:

5 Yorum:

Blogger Erhan dedi ki...

Çok çok güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık.
Grosso'nun faydalı olacağını düşünüyorum ben Juventus'a. İyi başladılar. Diego ve Melo bu hafta da golle buluştu derken takım şimdiden havaya girdi sanki.Grosso da alışmakta zorluk çekmeyecektir bence. Maliyeti de gayet uygun. Juventus yazı iyi geçirdi, umuyorum sene sonunda gülen bu sefer onlar olur.

1 Eylül 2009 07:20  
Blogger sarkık libero dedi ki...

çok hoş bir yazı
tebrikler elinize sağlık

1 Eylül 2009 11:48  
Blogger L dedi ki...

eline sağlık abi. çok güzel yazı.

1 Eylül 2009 14:04  
Blogger edebivurgu dedi ki...

Hocam yazı klasikler arasına girer :)

1 Eylül 2009 14:09  
Blogger futbolvefenerbahçe dedi ki...

Cabrini benim de çocukluğumun yıldızıydı tekrar hatırladım kendisini. ELine sağlık

2 Eylül 2009 01:21  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa