25 Kasım 2009 Çarşamba

Barcelona 2 - 0 Inter



Şu maç hakkında yazılacak hikaye çok. 4 eski Barcelona'lı var Mourinho, Eto'o, Motta ve Quaresma'nın tekrar eski yurtlarına dönüşünden girip; Inter'in Camp Nou'da aldığı son galibiyetten çıkarsınız. Yanına da biraz Cruyff ve total sosu eklersiniz ama yine de gözünüze gözünüze sokulan gerçekle başbaşa kalırsınız.

Xavi ve Iniesta.

Barcelona'da farkı yaratan adamlar bunlar. Biri eksik olduğunda zu futbol zevkini yaşatamıyor Barcelona ama ikisi birden sahada olduğunda varsın Messi ve Ibrahimovic olmasın. Xavi ve Iniesta'nın oyuna kattıkları değer o kadar büyük ki, doğru bir organizasyon ile Barcelona'yı paha biçilemez bir noktaya taşıyorlar.

Şöyle anlatayım; Mourinho bana göre Guardiola'dan çok daha büyük bir teknik direktör, çok daha iyi bir taktisyen. Inter'in bekleri Maicon ve Chivu, Barcelona'nın bekleri Dani Alves ve Abidal kadar iyi hücum yapıp, onlardan daha iyi savunma yetenekleri olan, daha sert adamlar. Lucio topla Puyol kadar becerikli. Savunmadan çıkışları, oyun kuruculuğu ün yapmış nadide stoperlerden. Samuel kazma ama savunmadaki sertliğiyle Pique karşısındaki o dezavantajını nötrler. Cambiasso - Stankovic - Seydou Keita - Toure zor karar; ama Eto'o ve Milito'yu ben Henry ve Pedrito'ya tercih ederim. BusQuets dediğin La Masia'dan çıkma Mehmet Güven. Kale zaten uzak ara Julio Cesar'ın. Eeee, Barcelona içeride dışarıda Inter'i top diye oynuyor abi ?


Başa dönüyoruz mecburen. Xavi ve Iniesta. Yer değiştirmeler, kaymalar, katlar işin kreması. Adamlar sahayı pasla ilmek ilmek öyle bir ustalık ve hızla örüyorlar ki; rakip ortasaha bu ikilinin aklı, tekniği, çabukluğu karşısında karşı çaresizlik içinde kıvranıyor. Rıdvan Dilmen'in jargonuyla "birisinin suç işlediğinden şüpheleniyorsan Barca'ya karşı orta saha oynat, itiraf eder." durumu oluşuyor. Barcelona'nın maçtaki pas istatistikleri 560/689. Inter'in ise 290/421. Daha da başka yorumu yok maçın.

Gönül ister ki; Barcelona'ya karşı aynı silahla karşılık verilsin ve öyle maç kazanılsın ama bu seviyede başka Xavi & Iniesta yok. Mourinho romantik takıldı, maça Milito - Eto'o arkasında Stankovic ile çıktı. 20 dakikada ipini kestiler, sonra vites düşürüp maçı idman havasında bitirdiler. Guus Hiddink veya Kurban Berdyev gibi elinizdeki tüm ortasaha kaynaklarıyla Xavi ve Iniesta'ya karşı seti kurmazsanız işiniz Allah'a kalıyor. Acı ama gerçek bu. Çaresizlik üretiyor Barcelona. Hocanız ne kadar total olursa olsun !

Marca'nın seçtiği fotoğraf; Mustafa Sarp, Mehmet Topal, Barış Özbek, Ayhan Akman ve cam adam Linderoth'dan oluşan ortasaha rotasyonunu Rijkaard'a verip total bekleyenler ile 4 aydır bu total güzellemenin dibine vuranlara armağan olsun. Sadece Rijkaard ile gelmez total. Kendi seviyendeki Xavi ve Iniesta'yı da bulmalısın.

İlker Yasin HD kalitesiyle bile çekilmiyor ayrıca.

Etiketler:

18 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

Kim ki 4 ayda Total Futbol isteyen? Sabır yemini ettik, beklemedeyiz.

25 Kasım 2009 01:04  
Blogger L dedi ki...

abi evet xavi-iniesta, ama bu adamları bu kadar överken, onların böyle oynayabildiği düzen biraz ihmal edilmiyor mu? yani bu adamların maksimum verimli oynamasını sağlayan bir düzen var. bu sanki biraz gözardı ediliyor veya daha çok, görülemiyor. bilmiyorum sen ne diyorsun.

25 Kasım 2009 01:09  
Blogger Alper Öcal dedi ki...

@Lappapzade

Satır arasında "doğru organizasyon" tabiri var. Barcelona artık uzmanlık gerektirmiyor. O yüzden uzatmadım.

@Chao Grey

Yanlış anlamışsın. Kastım 4 aydır kopan 'total' yaygara. PAO hariç Avrupa'nın averaj takımlarına atılan ortalama 3 gol ile Galatasaray'ın total oynadığını söyleyenler var medyada. Kendi televizyonunuzda da var. Forumla, bloglar da cabası.

Sadece Rijkaard ile total gelmez. Demem odur.

25 Kasım 2009 01:14  
Anonymous Adsız dedi ki...

Barcelona kaç senede bu mertebeye ulaştı onu anladığımız an nasıl futbol oynadığımızı da anlayacağız inşallah.

25 Kasım 2009 01:17  
Blogger L dedi ki...

ben genel yorumları kastetmiştim aslında. yani bir taraf messi'ci zaten, bir taraf da alternatif olayım diye "yaa abi işte xavi-iniesta" çekiyor. bu bakışların dışında, sistemin ihmal edilmesini kastettim ben. ya kimse anlamıyor, ya da anlıyor da, daha iyisi var gibi üstünde durmuyor. evet bunlar harika oyuncular ama, onları parlatan bir mekanizma var sonuçta.

ayrıca diğer tartışmaya maydanoz olma hakkım var ise:o "total" hakkında medyada atıp tutanlar, konu hakkında en ufak bilgi sahibiyse, bir daha futbol hakkında bir cümle daha etmek düşmesin bana.

25 Kasım 2009 01:25  
Blogger Alper Öcal dedi ki...

@Lappapzade

Mekanizmadan faydalanan, mekanizmanın parlattığı değil; mekanizmayı kuran, işleten adamlar bu ikisidir benim için.

Temelinde de pas var. Sadece vermiyorlar alıyorlar da. Sonraki postların konusu olsun !

Senin kastettiğin oyunculara örnek bence Messi ve Ibra.

25 Kasım 2009 01:57  
Blogger MuL€ dedi ki...

iki katkım olacak bir tanesi rubin kazan td berdiyev barcelona maçından sonra galibiyetin sırrını yanılmıyorsam xavi-iniesta arasında bu pas trafiğini kesmek olarak göstermişti..Doğru bi tespit yani.

İkincisi..İlker Yasin gerçekten çekilmiyor ve neden ısrarla hala sunuyor anlamıyorum barçaya barka diyor ya adam böyle birşey olamaz

25 Kasım 2009 03:02  
Blogger solo dedi ki...

aslında yorumun içinde bir kelime saklı olan gerçeği çıkarıyor barcelona'nın bu güzel oyununun tohumunda; La Masia. zannımca burada bir futbol "geometrisi" aşılanıyor futbolculara, yapılan paslarda oyuncuların dağılımındaki intizam en büyük kanıtı. sırf bu yüzden futbol "aritmetiğiyle" büyüktür işaretini aleyhlerinde kullandığımız futbolcular bile bu geometri dersinden geçmişse yanlarına da dünyaca ünlü oyuncular alınmışsa ortaya barcelona çıkıyor. xavi-iniesta işin tuzu biberi...

25 Kasım 2009 04:08  
Blogger otti dedi ki...

puyol-lucio, samuel-pique eşleştirmeleri ters olmuş bariz. puyol mu oyun kuruyor. dan dun vuruyor ki marquez sakatlıktan çıkınca 11de. pique gibi oyun kuran defans da yok dünyada. tam tersi olsa eşleştirmeler belki biraz anlamlı olur ama yine ezer barça defans hattıyla. bi maicon da önde.

basquet-mehmet güven benzetmesi 2 kere yazılmış.

bi de xavi iniesta eyw mükemmel oyuncular bayılırım ama messi ile ibo işin tuzu biberi. o gol erken gelmeseydi görürdük şenliği. messi ile ibo çilingir görevi görüyo bu takımda.

total futbol için sevmedikleri emre belözoğlu gibi bi adama ihtiyacları var türkiye liginde. xavi gibi olamaz belki ama türkiye liginde o görevi rahat bi şekilde kaldırıyor.

ayrıca barça'nın insanüstü presini 2. yarı bi ara inter denedi onlar da başardı. sorun 5 dakika bile sürmemesiydi. barça maça yaydı nerdeyse belli bölümler dışında.

25 Kasım 2009 04:22  
Blogger otti dedi ki...

bir de şunu ekleyeyim bizim futbolcular bilmiyor. top takım arkadaşındayken boşa kaçmıyor. özer bunu yapmaya çalışıyor gördüğüm ama o da oynamıyor.

25 Kasım 2009 04:24  
Blogger lionel dedi ki...

mehmet güven her türlü çuvallayan bir adam, sergi busquets ise her zaman gorevini layıkıyle yapan bir adam belki gosterişli degil ama takım oyuncusu.yorum haksız bence.xavi iniesta sistemin olmazsa olmazı ama messi kupa kazanan beyi.

25 Kasım 2009 05:20  
Blogger feetdeep dedi ki...

son paragraftaki galatasaray göndermesine bayıldım.o yüzden ne yapmamalıymış? rijkaard'ı 5 ayda yerin dibine sokmamamlıymış.

25 Kasım 2009 08:21  
Blogger L dedi ki...

yukarda tartışılan konu için borges'in maç hakkındaki yazısı verimli olabilir.

25 Kasım 2009 10:03  
Blogger Mitya dedi ki...

xavi ile iniesta'yi essiz kilan mac icerisinde sahada bir saniye bile durmamalari, surekli bos alana kacip pas alisverisinin mumkun oldugunca hizli yapilabilmesini saglamalari. e zaten xavi'nin oyun bilgisi, pasin siddetini mukemmel ayarlayabilmesi, sukuneti, iniesta'nin zerafeti, dans eder gibi top surmesiyle birlesince muthis bir ikili oluyorlar. ders almasi gerekenler var barcelonayi seyredince - en ufak bir laubalilik, zerre kadar kendini begenmislik yok su takimda. bir de bizim kazim'a, andre santos'a bak. yalniz sunu da soylemeden edemeyecegim - cristian barcelona'da yildiz olur, televizyondan "barcelona buluyor abi" falan deriz gorsek. yani, en azindan hincal gibi akli evveller der.

ancak puyol-lucio, pique-samuel karsilastirmalari olmamis - inter takiminda barcelonaya koyacagin uc oyuncu var: cambiasso, stankovic, julio cesar.

25 Kasım 2009 10:46  
Blogger varol döken dedi ki...

"çaresizlik üretiyor barcelona"

alper, blogda yazmadığın zamanı yazı kurslarında falan mı geçirdin, ne güzel olmuş bu yazı ya...

25 Kasım 2009 11:05  
Blogger twilost dedi ki...

n'olur şu son 2yılda barçanın oynadığı futbolu sadece geçmişe ve oyunculara bağlamayın. 2006da barça cl'i arsenali yenip kazandığında da xavi oynuyordu iniesta devamlı olmasa da oynuyordu. ama kimse iddia etmesin şu an oynanan futbolun 10da 1i yoktu o zaman. gene en iyi idiler ama böyle dünyaüstü bi futbol yoktu.. o kadrodaki ronaldinhonun yerine messiyi ana isim yapsak tabi daha iyi olurlardı ama bu takım gene olmazdı.
bu takım xavi ve iniestanın üzerine kurulu ve evet bu 2 isim olmadan olmaz ama bu mekanizmayı kuran guardioladır. bu adam futbolcuyken de büyük ustaydı ve antrenör olarak da muazzam işler çıkartıyor lütfen hakkını verin bu adamın. barcelona hep hücum oynadı hep ana felsefe olarak böyle oynadı cruyff tan itibaren ve rijkaard da bu felsefede oynattı ama bu oyunu oynatamadı.
xavi iniestadan xavi yokken gene bi nebze idare ediliyor ama iniestanın yokluğu barçada da ispanya milli takımında da öldürücü etki gösteriyor ama messi yokken takım gayet güzel idare ediyor. messi çok çok büyük oyuncu ve çok büyük işler yapıyor evet ama barçanın en önemli adamı iniestadır oynamadığı maçlar bunu apaçık belli ediyor. lambujanın dediği gibi mekanizma xaviyle iniesta tarafından kuruluyor. mekanizmadan faydalanan kişi messi.. en ön planda olduğu için bu senenin bütün ödüllerini messi alıyor alacak evet ama asıl hakeden de iniestadır xavidir ve bu 2 adamın da bu ödülü alması gerekir ilerleyen zamanlarda yoksa çok büyük haksızlık olacak bu 2liye..(yılın futbolcusu ödülü)

25 Kasım 2009 12:25  
Blogger Yancı Pele dedi ki...

Kusura bakmayın ama dünya üzerinde Barca'dan başka kimse bu futbolu oynayamaz. 03-04 model Arsenal bundan önce göze en hoş gelen futbolu oynuyordu ama hiçbir zaman bu seviyeye ulaşamadılar.

Şu anda bana göre 1. numaralı kadroya sahip Chelsea dahi yanına yaklaşamaz bu futbolun, çünkü Alper'in de dediği gibi dünyada ikinci bir Xavi-Iniesta yok hatta bunların çakmaları, yandan yemişleri bile yok. Anca bu adamları durdurmaya oynarsın Hiddink'in yaptığı, hakemin ve Iniesta'nın geçen sene planı bozdukları gibi..

Yani boş yere yeminler etmeye, taklalar atmaya gerek yok. Kadroya 6 tane Türk koyup şu futbolu oynatan/oynatacak/oynatabilecek adamın Rio'ya heykelini dikerler futbol tanrısı diye.

25 Kasım 2009 12:47  
Blogger Alper Öcal dedi ki...

Pique altyapıda forma hayalleri kurarken bu takımın geriden oyunu başlatan lider oyuncusu Puyol idi arkadaşlar.

İbrahim Altınsay'ın "futbolcular balet olacak" başlıklı yazısında 10 numara benzetmesi de vardır hatta Puyol için.

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=140482

Şimdi boynuz kulağı geçti, sizin eşleşmelerinizi daha doğru.Eski hayranlığımıza verin :)

25 Kasım 2009 14:06  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa