17 Aralık 2009 Perşembe

Alan Kardec ve Sercan Yıldırım



Alan Kardec 20 yaşında ve santrfor oynuyor. 189 boyunda. Brezilya'da yeteneğini böyle bir fizikle birleştirebilmiş oyuncu bulmak zordur. Sırf bu yüzden, amatörce de olsa, iki senedir olabildiğince izlemeye çalışıyorum. 2007 yılında, 18 yaşındayken Vasco da Gama formasını giyiyordu. Sadece fiziği değil gol vuruşu da Adriano'nun ilk çıktığı seneler gibiydi. Kalecinin üstüne vuruyordu. Sonra o vuruşlara o kadar çalıştı ki, Jardel'e benzetilmeye başlandı. Vasco Da Gama'da hocası Romario olunca, insan bu gelişime şaşırmıyor. Yine de bazı yetenekler doğuştan gelir, bir yere kadar sonradan gelişir. Alan Kardec'in en büyük sorunu oyunu okuyamaması ve gol sezgisi. Belki bir kısmına sonradan dahil oldu, ama 45 maçta attığı 10 gol yine de az. Daha fazla atabilmesi ve değerini katlaması için Vasco başkanı Eurico Miranda vaktinde Romario ile papaz oldu. Romario'dan formayı alamazken, başkandan kaptı formayı Alan Kardec. Zira PSG görmeye gelecekti. Romario büyük adam, anından bastı istifayı. Vasco o sezonun sonunda küme düştü. Alan Kardec de Elton, Alex Teixeira, Rodrigo Pimpao rotasyonundan forma görememeye başladı. Müdavimi olduğu Brezilya 20 yaş altı milli takımdan da kötü haber gelmişti ama Palmeiras'ta oynayan Marquinhos'un sakatlanmasıyla Dünya Kupası fırsatı yakaladı. O şansı iyi değerlendirdi. Mısır'da düzenlenen turnuvanın en dikkat çekici oyuncularından biri oldu. Giuliano ile süper bir uyum yakaladı ve attığı 4 gol ile Brezilya'yı finale taşıdı. İsmi birçok kalburüstü kulüple geçmeye başladı. Brezilya'dan transfer yapacaksan uyanık olacaksın. Vasco'nun mali sorunları eyalet şampiyonaları öncesi krize doğru giderken, Benfica hemen davrandı. 2,5 milyon € verip, Alan Kardec'i transfer etti.



Sercan Yıldırım'ın yaşı 19. Alan Kardec gibi santfor oynuyor. Tarzları farklı ama kalite olarak Alan Kardec'ten aşağı kalır değil. Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli yeteneklerden biri. Her yaş kategorisinde ülkesinin milli formasını giydi. Ligde çıktığı 48 maçta da 14 golü var. Alan Kardec'in istatistiklerine benzer bir performans. Alan Kardec gibi teknik direktör - başkan krizinin göbeğine düşmese de, en az onun kadar popüler bir oyuncu. Son Bursaspor kongresinin en önemli gündemlerinden biriydi. Sezon başında da transferin gözdesiydi. İsmi Avrupa'nın kalburüstü takımlarıyla anıldı. Türkiye'nin en büyük kulüplerinden Fenerbahçe ve Galatasaray da oyuncuyu çok istediler ama alamadılar. Bu sene Sercan sakatlandı. 8 maçta 1 golü var. Alan Kardec gibi rehabilite olacağı bir milli organizasyon da yok şu an. Üstelik Dünya futbolunda pek de geçerli ve güvenilir referansları olmayan Türkiye liglerinde oynuyor. Bursaspor kulübünün Vasco da Gama gibi Romario, Juninho Pernambucano, Edmundo filan yetiştirip Avrupa'ya pazarlayan bir geçmişi yok. Bursaspor'un ekonomisi Vasco'dan daha iyi ama tok satıcı olacak kadar da değil. İki resim arasında ufak detaylar farkediyor; oysa bugün Bursaspor'un kapısını çalıp İbrahim Yazıcı'ya 2,5 milyon € teklif etseniz Sercan'ın sağ ayağını alamazsanız.

Ya Bursaspor çok uyanık ya Vasco çok enayi.

Veya Sercan Yıldırım bildiğin Pele ama farkında değiliz.

Diğer şıkkını işaretleyenleri yorumlara beklerim.

Etiketler: , , ,

22 Yorum:

Blogger Confeng dedi ki...

Diğer şıkkı ben söyleyeyim:
D) Hepsi

Ayrıca "Tabata'ya verilen paradan aşağısını istememek" ayrı bir patavatsızlıktır.

Harcayacaklar çocuğu.

17 Aralık 2009 16:50  
Blogger yLdRm dedi ki...

bu memlekette biraz göze batan bir oyuncu için hemen 8-10 milyonlar havada uçuşuyor. Türkiye'nin en değerli futbolcuları arasında ilk 3'e girecek olan Tuncay'ın premier ligdeki konumu ortada. Biz kendimizi çok abartıyoruz kanımca.

17 Aralık 2009 16:56  
Blogger Adem dedi ki...

Çok yerinde tespitler, harika bir yazı olmuş. Ve bu yazıyı okuduğuma pişman oldum. Bizim aklı evvel yöneticiler hâlen Fatih Tekke menopozunda! Alan Kardec bence Trabzonspor'a cuk oturabilecek bir adamdı. Ah ulan... Ah!

Adem

17 Aralık 2009 16:59  
Blogger zenmaster dedi ki...

Vasco €10M istese Kardec için, "hadi lan oradan" diyip başka yetenekli golcü bulur Benfica. Sercan konusunda Bursa'nın tek avantajı Türk kontenjanı gibi geliyor bana. 3 büyükten birine çekebilirler zaten en az €8M'u. Onlar bu parayı vermezse de Sercan harcanır gider. Yoksa İbrahim Yazıcı Manchester United'dan Sercan için bu parayı alabileceğini düşünüyorsa hayal dünyasında demektir. Başka bir şey değil.

17 Aralık 2009 17:00  
Blogger firat selcuk dedi ki...

zenmaster'ın dedigi gibi turk oyuncu olması ulke sınırlarında fiyatını 4-5'e katlıyor.. avrupa'da oynamasının garanti oldugu bir yerden teklif alır ve gercekten gitmek icin diretirse bursa'nın alacagı en fazla 3.5-4 milyon € olur.. ki bu fiyatlar bile cok iyimser..

turkiye icerisinde de ancak 2-3 oyunculu takasla buyuklere gider gibi geliyor bana, sanmıyorum oyle 8-10 gibi fiyata birilerinin alacagını.. alan olursa da enayilik olur onun adı..

17 Aralık 2009 17:14  
Blogger Unknown dedi ki...

zor iş... Fenerbahçe, galatasaray, beşiktaş bu çapta oyuncuyu alıp takıma koyamaz, kimse beklemez. sercan'la ilgili de manchester vs gazları olmasa bu kadar piyasası olur mu orası muallak. nereye geleceği belli değil.
Türkiye futbol federasyonunun Türki cumhuriyetlerle ilgili bir portekiz-brezilya olayına benzer uygulamaya gitmesi lazım diyecem ama azerbaycan'ın filan topçusu meşhur değil. al sana yabancı kısıtlaması o zaman...

17 Aralık 2009 17:19  
Blogger Schumy dedi ki...

Saviola
Nuno Gomes
Cardozo
Mantorras
Keirrison (Kiralık sözleşmesi fesh edilecek büyük ihtimalle)

Bu kadar forvetin içine katılıp kendisini nasıl gösterecek çok merak ediyorum ama Portekizliler'in bu ilk Brezilyalı transferi değil son da olmayacak.

Ayrıca Keirrison'u da Barcelona'nın kiralamak için başka kulüp aradığı biliniyor. Hatta Brezilya'ya geri dönme ihtimali bile var. Fred kadar bile dayanamayacak bu gidişle Avrupa'da. Geçen senenin de Avrupaya transfer olan en bidon Brezilyalı ödülünü de alacak gibi görünüyor. Rafael Carioca ile kapışabilirler gerçi.

Sercan ise o 8 milyon euro dönemini atlattı artık. Bu saatten sonra kimse o paralara transfer yapmaz Türkiye içinde. Mehmet Topuz ve Tabata'nın mükemmel performanslarından sonra üç büyük kulübün başkanının da gözü açıldı diyebilirim. Sercan böyle giderse Galatasaray'a gelecek gibi hissediyorum. Bursa Galatasaray hattında Blazek transferiyle ufak da olsa açığa çıkan bir alışveriş var. Devre arasında herşey netleşir gibi. Ayrıca Pele olmasa da Galatasaray'ın sisteminde kendisini rahatlıkla yer bulabilir. Baros'un Türk muadili gibi sanki.

17 Aralık 2009 17:27  
Blogger bonaventure dedi ki...

iktisatta buna bir şey diyorlardı ama ne diyorlardı? onu unuttum.

17 Aralık 2009 17:47  
Blogger Noat Samisa dedi ki...

Futbolcuda öncelikle hazır yetiler bulunur, bunlar gelişime açıktır. Bir takım veya bir yerleşik düzen, bu oyuncunun güçlü yönlerini parlatır ve kariyer sıçrayışına imkan tanır. Kardec için bu yolda en büyük yardımcı Romario olmuş örneğin, bir başkası için takımının oyun şablonu olabilir. Kardec'i pek tabii senin kadar izlediğim iddiasında değilim ama Mısır'daki maçlarda gördüğüm Kardec, fizik ve stil itibariyle Sercan ile eş tutulmamalı. Ülkenin zirve genç yetenkleri karşılaştırması kabulümdür, lakin bir Pele olmasa da Sercan'ın çok özel bir yetenek olduğunu düşünüyorum. Henüz onu parlatacak bir özel düzen olmadı, bilakis iyi giderken sakatlandı. Liglerin piyasa değerinden bağımsız olarak Kardec 2.5 milyon avro ise Sercan 5'tir. Türkiye şartları buna 3 daha ekler, olur 8 milyon avro. X bir İngiliz takımı 5 teklif ediyor, Fenerbahçe 8 diyorsa ben İbrahim Yazıcı olsa 8'i tercih ederim.

17 Aralık 2009 17:50  
Blogger Alper Öcal dedi ki...

@Schumy

Keirrison'un Olympiakos'a gitme durumu var.

Bilhassa Diogo'nun Zico öncesi ve sonrası performansından sonra çok ciddi ilgileniyor Thrylos.

17 Aralık 2009 17:50  
Blogger Schumy dedi ki...

Keirrison Yunanistan'a giderse kariyerine son noktayı koymuş olur bence. Türkiye,Katar,Yunanistan hemen hemen aynı ülkeler gibi diyebilirim.

Geçen sene Lucho transferinden sonra Porto'ya giden Belluschi dışında Yunanistan'dan ayrılıp kendisine kariyer yapan bir yabancı yok gibi birşey son yıllarda. Aynı şey Türkiye'de de geçerli. Anelka ve Ribery zamanında eyvallah demeselerdi buralara gelemezlerdi, kendileri de bunu biliyordu.

Gerçi Keirrison'un yaşı daha genç, Olympiakos'la bir iki sene CL'de iyi performans gösterirse başka bir Avrupa kulübüne transfer olabilir fakat bu riski göze alır mı onu bilemem. Tam tersinin olma ihtimali her zaman daha yüksek...

17 Aralık 2009 18:14  
Blogger Erdem Karakuş dedi ki...

Sercan kim allah aşkına? Bir oyuncu birkaç maç iyi oynayınca hemen yıldız oyuncu oluyor, ederi 5 milyon oluyor.

Bu ülkenin defansa benzer tek defans oyuncusuna Marsilya 8 milyon teklif ediyor, Kayseri Eren Güngör için 4-5 milyon çekiyor. Bir tanesi Avrupa Şampiyonası'nda yarı final, UEFA Kupası'nda 3. ve 4.tur, Türkiye Ligi'nde şampiyonluk görmüş, istikrarlı performans göstermiş, kaliteli olduğunu ispat etmiş bir oyuncu.

Diğeri ise koyunun olmadığı yerdeki keçi. Biri 8 milyon edecek, diğeri hiçbir şey ispat etmemesine rağmen 5 milyon edecek?

Yok ya? Herkes bir kendisini akıllı sanıyor işte. Türkiye'de yabancı sınırlaması olur da kalkarsa, bu anadolu kulüpleri bir daha para yüzü göremezler bu kafayla gittikçe. Ellerinde patlar her oyuncuları, kimseyi satamazlar.

Yok avrupadan takip ediyorlar, Manchester istiyor, Lyon istiyor falan sallamasınlar artık. Kimse yemiyor bunları.

17 Aralık 2009 18:16  
Blogger Koray Gök dedi ki...

sercan yıldırım'ın galatasaray'ın sisteminde çok çok iyi iş yapabilecek bir futbolcu olacağına inanıyorum.

3-4 milyon euro'nun da fazla olmadığını düşünüyorum, 8 kağıdı hayatta vermez zaten yönetim, baros'u keita'yı ne kadara aldık ki?

volkan şen'e 3 vereceğimize sercan'a 8 verelim o da ayrı.

17 Aralık 2009 18:31  
Blogger Alper Öcal dedi ki...

@Noat

Ben tarzlarının farklı olduğunu ve Sercan'ın çok önemli bir yetenek olduğunu kabul ediyorum. Yazıda da var ama kumaşı ve kariyeri birbirine yakın iki oyuncudan, piyasada fazla güven uyandırmayan Türk olanının daha değerli oluşu acayip.

Ben ona dikkat çekmek istedim.

@Schumy

Keirrison'un komşuya transferi kiralık olur olursa. Yazılanlar o yönde.

17 Aralık 2009 18:39  
Anonymous Adsız dedi ki...

ben sercan'a 8 milyon euro istenmesinden çok kardec'in 2.5 milyon euroya verilmesine şaşırmış durumdayım böyle bir adam nasıl olurda 2.5 milyon euroya transfer edilebilinir yau..

17 Aralık 2009 20:07  
Blogger kuzen larry dedi ki...

Dediğin gibi bir adamsa kardec, vasco çok enayi şıkkını işaretliyorum ben. Romario ile papaz olmak, küme düşmek tüm bunlar 2,5 milyon euroluk bir adam için mi yani?

17 Aralık 2009 21:42  
Blogger moneywise dedi ki...

Anlasilaman nokta su ki sercan bugun ne ise 5 sene sonra da max bu olacak hatta buyuk ihtimalle daha da kotu olacak zira 19 yasinda super yetenek denilen bir turk oyuncusunun kendini gelustirdigi vaki degil ama avrupali ve brezilyali icin "oo daha herif 18 -20 yasinda bir kac sene sonra bu herif ne olur " diyoruz,diyorlar.o yuzden kardec ya da keirrison sercandan en az 2 misli pahali olmalidir.

Var mi turkiyeden yurtdisina karla sattigimiz yerli adam?hatta bonservis ile giden kac kisi var?

18 Aralık 2009 00:25  
Blogger Tassadar dedi ki...

@moneywise
Vallaha Frank Rijkaardın Sabri'de yaptığı akıl fikir gelişimini görünce, sercan'ın galatasarayda ne kadar gelişebileceği konusunda çok büyük hayallere kağılıyorum..

18 Aralık 2009 07:55  
Blogger cinkean dedi ki...

Resmi görür görmez Acetonun Kardec hakkındaki yazısı geldi, aynı resim..
ne alakasız değil mi?

18 Aralık 2009 08:36  
Blogger silent lucidity dedi ki...

diğer'i işaretleyerek kardec en azından 4 milyon ederdi diyorum. sercan da 8 etmez etmeyecek de zaten ara transferde gs ya da fb 4-5 milyon euro artı 2-3 futbolcu(gs den alpaslan+nonda olabilir misal) verip alacaklardır ikisinin de forvet sıkıntısı var ve inkar edilemeyecek birsey varsa su anda ulkenin en iyi yerli forveti sercan.

18 Aralık 2009 20:24  
Blogger Arkhe dedi ki...

Türk pasaportu = 5 milyon €

19 Aralık 2009 16:15  
Blogger altug dedi ki...

Aynen Arkhe'nin dediği gibi bir durum var. Yerli oyuncuların değerlerinin bu derece şişik olmasının temel sebebi yabancı kontenjanı. Eh yıldız adayı genç oyuncu sayısının azlığını da göz önünde bulundurursak sözleyecek fazla söz kalmıyor.

Verdiğin örnekten daha vahimi var. Brezilya milli takımının sol beki Andre Santos ile İsmail Köybaşı. Maliyetleri birbirine denk. Olacak iş mi?

21 Aralık 2009 20:07  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa