18 Aralık 2007 Salı

PELADA - Alırım Apışını


Öyle diyor Brezilyalılar sokak futboluna. PELADA...

Resim Brezilya'dan değil yalnız, Havana'dan. Bir öğle vakti, tepede güneş kavuruyor. Çocukları ter basmış, çıkarmışlar üstü başı ama yerdeki turuncu ve havası inik basketbol topunun peşinden koşmaktan başka da tekşey yok akıllarında. Küba'da anneler pencereye çıkıp avaz avaz çocuklarını çağırıyorsa bilemiyorum elbette.



Ne kadar endüstriyelleşse de; futbol hala sokakların, plajın, topun tepilebilecegi heryerin oyunu. Artık biz de endüstriyelleşip halı hatta suni çim sahalarda kalkıyoruz voleye; ama özlemedim de değil toprak, afsalt karışımı stabilize bir yolda arka mahalle bebesinin apışını almayı. Bazen beceremeyip diz üstü düşüp avuç içlerindeki ve dizdeki çakıl taşlarını temizlemeyi ve akşamına da eve gidip validenin kolonya basmasını sonra da üflemesini.

Biz kazık kadar olduk ama hala çocuk bir Dünya var sağımızda solumuzda. Kimisi zengin, kimisi fakir, kimisi evsiz, kimisi öksüz, kimisi ana kuzusu ve bir araya geldikleri ender alanlardan biri sokaklar ve biraraya getiren de futbol.

2008'de bu çocuklardan birkaçı Avusturya ve İsviçre'de olacak, kaynaşacaklar. Irkçılık başta bilimum şeytan icadına karşı mum yakacaklar, tıpkı 2006'da Berlin'de yaptıkları gibi.

http://www.euroschools2008.org
http://www.streetfootballworld.org

Bir uğrayın bakalım.

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa