11 Mayıs 2008 Pazar

Masalın Sonu



Sivas dün ve bugün iki darbe birden aldı. Önce Fenerbahçe'nin mağlubiyetiyle UEFA'da şehri temsil etme hakkını kaybettiler, bugün de Fatih Terim'in açıkladığı kadroda Euro 2008'de temsil edilmediklerini gördüler.

Fenerbahçe'nin 2.liği garantilediği bir klasmanda neden üçlü averaj uygulaması yapıldığını anlamış değilim. Mantıklı gelmiyor, Sivaslı filan değilim ama duygusal da düşünüyor olabilirim zira Sivas masalının böyle bir sonla bitmesi, bu sene yaptıklarının arşivlerde kalması ve tarihe geçmemesi cidden üzücü.

Etiketler: ,

11 Yorum:

Blogger muhder dedi ki...

Fenerbahçe'nin ikinciliği garantilemiş olması da üçlü averajın sonucu aslında.

11 Mayıs 2008 17:11  
Blogger Nazmi Hasdemir dedi ki...

kıyakcılıgın sonu ayakçılıktır.
Fenere yalamalık yapıpta ıkı yakasının bır araya geldığını goren varmı
mahalletakimi.blogspot.com

11 Mayıs 2008 23:30  
Blogger muhder dedi ki...

@nazmi hasdemir
gsye yamalık yapmak her zaman daha kârlı bir iştir, sonuna kadar haklısın. ona yalamalık yapan takımın sırtının yere geldiği henüz görülmemiştir. Fenere yalamalık yaparsan ahan da sonun böyle olur yalnız kalırsın, diğer türlüsü güzeldir. gidersen orada burada yemeğini yersin, ligden düşmezsin, beleş futbolcular alırsın, krallar gibi yaşarsın. örnekleri çoktur benim söylememe gerek yok sanırım burada.

12 Mayıs 2008 00:06  
Anonymous Adsız dedi ki...

ikili averajla 3 lu averaj aynı mantıkta işler.
2 li averajla iki takım arasında bi lig kurulup oynadıkları maclara bakalır
3lu averajda 3 takım arasında lig olusturup oynadıkları maclara bakılır.

yani 2 ile 3 lu avraj aynı mantıkta işler..

peki fener sivasa ustun bjkden kotu ama sivas da bjkden ii olsaydı 2 li averajda ozaman 3 lu avraj dısında cozum saglanmıyor..

12 Mayıs 2008 02:45  
Blogger Alper Öcal dedi ki...

3'lü averajın mantığını, neden yapıldığını filan biliyorum.

Fakat burada durum farklı. Son hafta Fenerbahçe'nin Trabzonspor maçında alacağı sonuc sonunda 2.liğin altına düşmesi mümkün değilken (2'li averaja göre) 3'lü averaj icad edip Sivas'ı 4. yapmanın mantığını anlamış değilim.

Son haftaya Fenerbahçe'nin 3 - 4 . olma ihtimali ile girilse tamam diyeceğim ama yok öyle birşey. Rakibi değil iki takımın da, öyleyse neden 3'li averaj ?

Çok net bir yorum hatası, eksikliği var bana kalırsa ve bu eksiklik Beşiktaş'a UEFA Kupasının yolunu açtı.

12 Mayıs 2008 09:14  
Blogger simon dedi ki...

bence yorum eksikliği sende çıkıyor, aynı puanda kaç takım varsa kendi aralarındaki maçlara bakılır olay budur. Aynı durum düşme potasında olsaydı ne derdiniz acaba.

12 Mayıs 2008 12:11  
Blogger Alper Öcal dedi ki...

Gene aynı şeyi derdim Simon.

Son maçlar öncesi rakiplerine 2'li averajdan ötürü üstünlük sağlamış ve küme düşmemeyi garantilemiş bir takımı, o rahatlıkla son hafta maçını kaybetti diye 3'lü averaja dahil etmek ve bir takımı bu yüzden sıralamada aşağı itmek de saçmalık bana kalırsa.

Takımların aralarında oynadıkları maçlara bakılmasının sebebi birbirlerine rakip olmaları. Oysa karşımızdaki Sivas - Beşiktaş örneğinde Fenerbahçe'nin böyle bir durumu yok. Ununu sermiş eleğini asmış çoktan.

Niye 3'lü averaja dahil ediliyor.

Amacım Beşiktaş'ın UEFA'ya gitmemesi için propaganda yapmak filan da dahil. Tuttuğum takım olan Fenerbahçe de olsa aynı şeyi söylerim.

Usülen bir yanlışlık söz konusu bana kalırsa...

12 Mayıs 2008 12:57  
Anonymous Adsız dedi ki...

yalnız değilmişim meğer. ben de sivaslı değilim ama bu konuda bazen objektif olamıyorum. bence de böyle bir sonla bitmemeliydi bu masal.

12 Mayıs 2008 19:10  
Blogger simon dedi ki...

Fenerbahçenin 2.liği garantilemesinin sebebi zaten 3lü averajının iyi olması değilmiydi. 3lü averajda daha iyi olan olsaydı son haftaya girerken onunda şampiyonlar ligi iddiası devam ediyo diyecektik. Şampiyonlar ligine giden takımı 3lü averajla belirleyip, uefaya gidecek takımı 2 li averajla belirlemek saçma oluyo bu durumda da. Bu masalı da Bülent Uygun ve yöneticileri malesef böyle bitirdi. Çok güzel hazırlanan yemek berbat bir tatlı ile bitirildi. (sanırım acıktım)

13 Mayıs 2008 16:53  
Blogger Alper Öcal dedi ki...

@simon

Yanlış anlamayacağını umarak söylüyorum. Lisede bize mantık dersi verirlerdi, matematiksel önermeler yapılırdı. Önerme p ile, doğru ve yanlış da sırasıyla 1 ve 0ile temsil edilirdi.

Bunlar göreli olmayan kurala dayalı kesin yargı ifade eden şeylerdir.

Mesela;

P= Fenerbahçe Sivasspor ile yaptığı 2 maçı da kazanmıştır (1)

p=Fenerbahçe Beşiktaş ile yaptığı 2maçı da kazanmıştır (1)

p= Fenerbahçe hem Sivas hem de Beşiktaş ile yaptığı iki maçı da kazanmıştır (1)

Yani 3'lü averaj 2'li averajların sonucunda doğrulanan alt bir önerme. O yüzden 3'lü averajın Fenerbahçe için belirleyici bir yanı yok.

Olmadığı için de Beşiktaş ile Sivas arasındaki ikili averaj hesabına durup dururken Fenerbahçe'yi katmak mantıklı değil.

Bu şeye benziyor.

Mahallede 3 delikanlı var. 1 tanesi penaltı yarışmasında her ikisini de yenmiş. Diğer ikisi ise birbirlerini birer kez yenişler, toplamda da yenişememişler.

Sen kim galip ilk elemanı da çağırıp toplam averaja bakıyorsun. Olacak iş mi ?

Bence değil.

13 Mayıs 2008 17:38  
Blogger simon dedi ki...

senin verdiğin delikanlı örneği sadece bu üç takım kendi aralarında bir lig oynuyo olsalardı geçerli olabilirdi. Çünkü zaten Fenerbahçeyi hesabakatmaya gerek kalmayacaktı ve puanı daha fazla olmuş olacaktı. Geri kalan 15 delikanlıyı hesaba katınca; geri kalan 15 takımın puanları işin içine girince hepsi aynı puanı topluyo. Sonuçta da kaç takım aynı puandaysa o kadar averaja bakıyo. (anlaşamayız biz)

15 Mayıs 2008 14:30  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa