27 Mayıs 2009 Çarşamba

Bundesliga'nın En Golcü İkilileri



2003 - 2004 sezonunda Werder Bremen yaptığı dublede, Tomas Schaaf'ın hücum üçgeninde Micoud ile birlikte en önemli oyuncuydu daha sonra Beşiktaş'a gelecek olan Ailton. Ligi 28 golle gol kralı olarak kapatmış ve bu performans Bundesliga'da ilk kez en iyi oyuncu oyuncunun Alman olmayan bir futbolcuya gitmesinde en büyük etkendi. Ekürisi Ivan Klasnic'in 13 golü sayesinde de toplamda 41 gol ile Bundesliga'nın en çok gol atan 10. forvet ikilisi olarak listeye giriş yaptılar.



Bundesliga'nın bebeklik dönemi, 1967-68 sezonu. Şampiyon Nürnberg'in forvet ikilisi Franz Brungs ( 25 ) ve Heinz Strehl ( 18 ) toplamda 43 gol atarak Bundesliga tarihine geçmeyi başardılar. Bilhassa 7-3 kazandıkları Bayern Münih maçında attıkları 5 gol unutulmazlar arasındadır.



Nürnberg şampiyonluğunun bir sezon öncesi. Borussia Dortmund Lothar Emmerich - Siggi Held ve Reinhold Wosab'tan oluşan üçlü bir forvet hattıyla mücadele ediyor. 70 golle ligin en çok gol atan takımı olsalar da ligi 3. bitiriyorlar. Rahmetli Lothar Emmerich 28 golle kral oluyor ligde Gerd Müller ile birlikte. Wusab'ın attığı 15 gol ile de toplam 43 gole imza atıyorlar.





44 gole ulaşan forvet ikilisi iki tane Bundesliga tarihinde. 1965 - 66 sezonunda Münih'in bıçkın delikanlısı henüz 1860 iken Freidhelm Konietkza( 26 ) ve Peter Grösser ( 18 ) takımlarını şampiyonluğa taşıyorlar. Aslında Grösser ortasaha oyuncusu olarak bilinir ama kayıtlara forvet olarak geçmiş.

Diğer ikili ise Köln'den. Gol kralı Dieter Müller'in 34 golüne - ki bu her maç 1 gol demek - Belçikalı Roger Van Gool 10 gol ile eşlik eder. Müller'in o sezon kral olması ise şaşırtıcı değildir öte yandan. 76 Avrupa Şampiyonası'nı da gol kralı olarak kapatmıştır. Aynı zamanda UEFA Kupası'nın da 29 golle gelmiş geçmiş en golcü ismidir ama erken bitirmiştir kariyerini.



Bundesliga tarihinin gelmiş geçmiş en büyük golcülerinden biridir Uwe Seeler. Uluslararası şöhretinin hakettiği yerde olmayışının sebebi ise Pele ile aynı dönemde top oynamış olmasıdır. Dünya kupaları tarihinde önemli bir yere ve rekorlara sahip olmasına rağmen kupayı kazanamamıştır; ve ilginçtir Almanlar ilk kupalarını Seeler'in futbolu bıraktıktığı zamanı kovalayan ilk turnuvada, 1974 yılında kazanmıştır.

Gert Dörfel'in 15 golüyle birlikte toplamda 45 yaptıkları ve gol kralı olduğu 1963 - 64 yılında en iyi oyuncu seçilmesine rağmen Bundesliga'yı kazanamamıştır Uwe Seeler. Kariyerindeki tek Bundesliga şildini de 1960 yılında kaldırabilmiştir. Kısacık boyuyla enfes kafa golleri atarmış, rövaşataları da ses getirirmiş. Sergen'in yerde yatarak attığı rövaşatayı 49 sene önce atmışlığı vardır. Videosu burada.



45 gollü bir diğer efsane de Jupp Heynckes ve Danimarkalı Alan Simonsen'dir. 1975-77 yılları arasında üç yıl üstüste şampiyon olan Mönchengladbach'ın forvet üçlüsünü oluştururlardı Henning Jensen ile beraber. Uwe Seeler'in halefi sayılabilecek bir performansa imza atmıştır kariyeri boyunca.



Dünya gözüyle izleyemediğime üzüldüğüm takımlardandır bu dönemdeki Bayern Münih. Sadece oyunları değil isimleri de güzel topçulardan oluşan bu takım 1980-81 sezonunu şampiyon kapatırken Karl Heinz Rummenigge 29 golle gol kralı olmuş ve Paul Breitner de attığı 17 gol ile yılın futbolcusu ödülünü kazanmıştı. Toplam 46 gol ile Bundesliga tarihinin en çok gol atan ikilileri arasına girmeyi başardılar. Breitner de topçudan başka herşeye benziyor.



Ve Bombacı. Gol denince akla gelen ilk isim. Zamanında futbolcu olmaz denilen ama 2009 olmasına rağmen hala kırılamayan birçok rekorun sahibi, parantez bacaklı santrfor. 1969 - 70 sezonu da onlardan biri. Uwe Seeler'in maç başına 1 gollük rekorunu geliştirip, 34 maçta 38 gol attı. Forvetteki partneri Dieter Brenninger ile birlikte 49 gola ulaştılar ama şampiyonluk Berti Vogts, Winfried Schafer, Günter Netzer, Herbert Laumen gibi oyunculardan oluşan Borussia Mönchengladbach'a gitti.



Yine Bombacı. 1971-72 sezonu. Hala kimselerin yanına dahi yaklaşamadığı, Gerd Müller 40 gol atıp rekorları paramparça ettiği sezon. Forvet mevkiini öyle bir dolduruyordu ki, takımdaki diğer forvetler bile gol atamıyordu. Bir tek Uli Höeness ortasahadan taşıdığı toplarla gol atabiliyordu. Höeness'in attığı 13 golle birlikte toplamda 53 gole ulaştılar ve şu haftasonuna kadar da Bundesliga tarihinde gelmiş geçmiş en çok gol atan gol ikilisiydiler.



Velakin Graifte ( 28 ) ve Edin Dzeko ( 26 ) 37 sene sonra bu rekoru tarihe gömdüler. Ne kadar iyi organizasyon kurarsanız kurun, Wolfsburg türündeki takımların şampiyon olabilmesi için böyle sıradışı bir performansa gereksinimleri vardır. Boşnak Misimoviç'in beslediği Graifte ( 28 ) ve Edin Dzeko ( 26 ) toplam 54 gol atarak tarihe geçtiler. Seneye de aynı takım için oynayabilseler keşke.

Etiketler:

3 Yorum:

Blogger aşkın dedi ki...

Güzel derleme çok teşekkürler

27 Mayıs 2009 03:37  
Blogger varol döken dedi ki...

@alper
dutchman gerd müller ve höeness için 55 yazmış, hangisi doğru, borges de okuyordur burayı, bloglar ortak görüş birliğine varsın okuyucuların kafası karışmasın:)

http://vliegendenederlander.blogspot.com/2009/05/felix-magath-presents-six-sense.html

breitner'e çirkin diyen ellere vurulsun:)

27 Mayıs 2009 10:39  
Blogger Maxim Kukalska dedi ki...

bi an borges deyim sandım.borges in analizlerine çok benzemiş.

27 Mayıs 2009 16:02  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa