26 Haziran 2009 Cuma

Düş Yakamızdan Üründülizm



Benim izlemekten en keyif aldığım takım Brezilya. Vuvuzela'ya bile dayanıyordum da Ömer Üründül'e dayanamadım. Back To The Future II'de 2015 yılındaki Biff Tannen DeLorean'ı çalarak 1955 yılına gidiyor ve o zamanın bıçkın delikanlısı Biff Tannen'a Grey's Sports Almanac'ı veriyordu. Zaman orada kırılıyor ve Biff Tannen Hill Valley'da krallığını ilan ediyordu. Ömer Üründül için de zaman bir yerden kırılmış sanki ve büyük Ömer de 20 yıl öncesine gidip futbola dair bir takım kelimeler, deyimler ve fikri kalıplar ezberletmiş. O da şimdi bunların etrafında cümleler kurarak, bunların etrafında düşünerek durdurak bilmeden tekrar yapıyor.

20 yıl önce bu söyledikleri ilginç geliyordu insanlara, ve hamasi yorumlar yapan bir sürü yorumcu da silindi gitti. İşin teknik, taktik, diziliş tarafına eğilmeye başladı medya; yeni bir trend oluştu ve Ömer Üründül de o trendin simgesi oldu. Müteşekkiriz, ama yeter. Bir adam kilişelerine nasıl bu kadar sıkı sıkıya tutunabilir, 20 yıldır onca maç izlemesine rağmen nasıl kendini hiç yenilemez, beynini birazcık buna programlamaz çözemiyorum.

Komünizm kendini yeniledi Üründülizm yenileyemedi.


Dunga geç oyuncu değiştiriyor, yanlış tercihlerde bulunuyor ve hatalar yapıyor. Toy bir teknik adam. Daniel Alves de sol bek değil. Hepsine tamam, hepsine eyvallah. Peki kafandaki doğruyu iki saniyeliğine unutsan ve beynini serbest bıraksan; kenardaki adam ne yapmaya çalışıyor sağ kenarın yeryüzündeki en iyi oyuncularından birini sola koyarak diye düşünsen. Birazcık buna kafa yorsan kesip atmak yerine. Düşünsen neden 20 sene top oynamış, Avrupa görmüş Dunga, Robinho ve Daniel Alves gibi ters ayaklı iki kanat adamını solda oynatıyor son 10 dakika diye. Şut imkanı yaratmak için olabilir mesela pekala.

Ama yok; kanat oyuncusu dediğin kafasını önüne eğer çizgiye paralel ilerler ve gidip orta açar. Kafadaki profil bu. Bu sadece tek vaka, böyle birçok vaka sayılabilir. Üründül gibi klişelerini sökemeyen yorumcular, benim ve daha binlerce izleyicinin aklına gelen yorumu ancak Daniel Alves o golü frikikten değilde pozisyon icabı topu sürüp şutu gönderdiğinde düşünebilirler bir ihtimal. Oysa filmi biraz geri sardıklarında Zico'nun içerideki Chelsea maçını almıştı sağ ayaklı Deivid'i sola atarak, Aragones'in de Gökhan Gönül'ü stopere çekerek Beşiktaş maçını aldığını hatırlarlar. Yan, teknik adamlar bu tür palyatif çözümler üretebilirler. Deivid ne zaman hepten sol açık, Gökhan ne zaman hepten stoper oynatmaya başlar o zaman alabildiğine eleştirirsin teknik adamı.

Oysa 10 dakikada Dunga'nın teknik direktörlüğünü elinden aldı Üründül ve raconu kesti Brezilya birşey yapamaz diyerek. Eskaza yaparsa da kılıf yorum hazır. Böyle kaliteli bir takımı her teknik adam şampiyon yapabilir. Fikrim değişmedi, Dunga benim için hala kötü hoca. Tonton adamsın, olabildiğince objektifsin, kimileri gibi akçeli işler peşinde koşmuyorsun velakin sıtkım sıyrıldı.

Sivil bir darbe şart artık sana Üründilizm.

Etiketler: ,

16 Yorum:

Blogger lionel dedi ki...

hep aynı şeyleri söyler, kendini tekrar eder, ama efendi adamdır o kadar da kötü değildir, hep iyimser olmaya çalışır, niyeti iyi olduğu için katlanılabilir kıvamında benim için hala.

26 Haziran 2009 00:51  
Blogger Çağdaş Yılmaz dedi ki...

TRT'ninde Üründilizme sıkı bir prim vermsi benimde çok canımı sıkıyor açıkcası.. Samimi olarak onun yorumladığı maçları izlemek istemiyorum.. Brezilya'da Maicon'da yedi bir maçta... Bir ara çark etmişti..ama bu maçta yine yemeyi başardı.. Bir de anlamam şu oyunculara her zaman sabit pozisyon yaratma huylarını... O orada oynamaz diye kesip atıyorlar..

26 Haziran 2009 00:58  
Blogger ilquer dedi ki...

Geçen yıl Atv'nin Euro 2008 kadrosunda da vardı Ömer Üründül. Hollanda'nın Fransa'yı 4-1 yendiği maçı konuşuyorlardı. O maçı hatırlayanlar Fransa'nın risk alıp forveti ikilediği dakikalarda Van Basten'in Engelaar ve Kuyt'ı oyundan alıp Robben ve Van Persie'ye soktuğunu hatırlayacaktır. Uğur Meleke futbolda tek bir doğrunun olmadığını bazen kontra sürkontr denilip de başarılı olunabileceğini söylemişti. Ömer Üründül ise sanki futbolda tek bir doğru varmış gibi Van Basten'in risk alarak yanlış yaptığını söyledi durdu. Fakat o sırada 2-1 olan maç Van Persie ve Robben'in golleriyle 4-1 bitmişti.

Bugün Dani Alves'in oynamamasının yanlış olduğunu söyleyip duran Ömer Üründül, İspanya-Almanya finalinde Torres'in Hakan Şükür tipi pivot santrafor olmamasından ötürü İspanya'nın hücumda problem yaşayacağını da iddia ediyordu. Gelgelelim Torres kupayı getiren golü atarken İspanya da farkı kaçırmıştı. Ayrıca geçtiğimiz sezonda zat-ı alileri zahmet edip İnter'in bir iki maçını izleseydi neden Alves'in değil de Maicon'un oynadığını bir ihtimal kavrayabilirdi.

Sonuç olarak Ömer Üründül futbolun sadece tek bir formasyonla oynanabileceğini zanneden bir beşer. Ona göre ilerde Hakan Şükür tipi pivot santrafor olacak ileriye şişirilen uzun topları o santrafor indirecek takımı ileriye çekecek falan filan. Ne kadar şanssız ki futbolun sadece böyle oynanabileceğini zanneden bu adam Türk futbol tarihinin mihenk taşı olan bir çok maçta yorumcu olarak evlerimize konuk oldu. Olmaya da devam edecek.

26 Haziran 2009 01:26  
Blogger os dedi ki...

yalnız bir şey söyleyeyim, bu dunga 2010 dünya kupası boyunca daniel alves'i sol bek oynatırsa, eğer o maçları da ömer üründül yorumlarsa üründül yüksek tansiyondan gider...

ayrıca booth güney afrikanın en çok sevilen oyuncusu... beynimize işlediler sağolsunlar..

- dani alves kenarda olmaz öyle şey
- booth çok seviliyor
- vuvuzela çok mu az mı ?

:))

26 Haziran 2009 01:34  
Blogger scugnizzi dedi ki...

sonuç olarak bakıldığında ömer üründül haklıdır. evet, ömer üründül'ü seviyorum :) ama sevdiği oyuncuların üzerine çok düşüyor, başta semih olmak üzere...

26 Haziran 2009 02:11  
Blogger Sinan Yılmaz dedi ki...

Ömer Üründül, objektif bir adam, tamam.
Sırf bu yönü sayesinde bile dinlemeye değer bir adam, oda tamam.

Tamam olmayan şey, bakış açısının genişliği.
Ne kadar dar veya ne kadar geniş bakıyor, algılayabiliyor.

Mesele bu. Üründül biraz dar bakıyor, kendi doğruları ışıgında konuşuyor amenna.
Ama en azından at gözlüğü de takmıyor birçok yazar gibi.
Hele hele sırtına eğer hiç vurdurmuyor bir çok yazar gibi...

26 Haziran 2009 02:57  
Blogger Tartavuz dedi ki...

Adam bi güzel maç anlatamadıysa bu dünya futbol aleminin suçu :D

Bloklar arası kuran takımlar Hakan Şükür tipi santrafor bulamadı, onu bulan takımlar bloklar arası bağlantıyı kuramadı..

Bir maçta bloklar arası bağlantıyı kurupta bir takım hakan şükür tipi santrafordan :D goller bulursa, bırakacaktır bu yorumları Uyanıp dünya futboluna bakacaktır. :D

26 Haziran 2009 10:08  
Blogger mre dedi ki...

Peki USA-İspanya maçında yaptığı yoruma ne demeli. USA maça fırtına gibi başlamış önde basıyor müthiş bir pres savunma neredeyse orta saha çizgisinde vE İspanyol futbolcular panikte. ömer bey patlatıyor bombayı "SAvunmayı çok öne çıkarıyorlar risk alıyorlar İspanya'nın ekmeğine yağ sürüyorlar" falan filan. Ya be adam dünyadaki bütün takımlar "kontrollü" "alan daraltarak" savunmayı altıpas üzerine çekerek oynamak zorunda mı? Ne oldu sonra golü atana kadar aynı oyuna devam etti. Golden sonra haklı olarak kapandılar kontra aradılar ve istediklerini aldılar. Tabi Ömer abimizin önceki görüşleri uçtu gitti. Ne de olsa bizler balık hafızalı futbolseverleriz. ömer Üründül iyidir hoştur ama çak dar kalıplara sıkışmış bir futbolseverdir. Eminim FM oynarken de uzun bir santrafor alıp arkasına 5 ön libero 4 stoperli bir sistemle oynuyordur.

26 Haziran 2009 12:56  
Blogger varol döken dedi ki...

ya o bu değil de bu adam dün brezilya kombinezonu dedi mi demedi mi, lütfen sadece ben duymuş olmayayım:)

@alper öcal
andrea santos'u çok beğendim, muhtemelen benim mallığımdandır ilk defa izlemem ama şu şerefsiz carlos'u gönderip bu çocuğu alamaz mıyız?

26 Haziran 2009 15:54  
Blogger Rehavet dedi ki...

tanlı bora da bi' zamanlar 'üründülistik' olarak taltif etmişti bu bilim dalını.. evlerden ırak..

26 Haziran 2009 16:10  
Blogger Protanopia dedi ki...

Lambuja vurmuş, yorumcular öldürmüş :) Tamam bazen yanlışlar yaptı da hep de boş konuşmuyor.

Maicon da çok iyi ama Daniel Alves'in daha iyi olduğunu iddia etmek çok garip olmasa gerek. Evet solda oynamasına çok takılması yanlıştı. Ama Robinho'ya ne diyeceğiz dünkü maç için. Haksız mıydı Üründül? Ondan önceki maçlarda da bir çok atağı katletmemiş miydi? Dunga'ya teknik direktör değil demesi bence kötü teknik direktör demenin biraz abartılmış hali ki o da yıllardır maçlarda yorum yapmasından kaynaklanan rahatlığın bir sonucu.

Hiçbir yorumcunun her dediğinin doğru çıkmasını beklemeyelim futbolda. Bazı arkadaşlar her ayrıntıdan bir şeyler çıkarmaya çalışmışlar nedense.

26 Haziran 2009 16:31  
Blogger FASLI dedi ki...

Futbol yorumcusudur, hoş görmek gerekir...

26 Haziran 2009 16:39  
Blogger Alper Öcal dedi ki...

@Varol

Andre Santos iyi oyuncudur. Brezilya'dan sistem gereği iyi önlibero ve iyi bek eksik olmaz. Oyun onların üzerine kurulu çünkü.

Ancak Santos bence bekten ziyade açık oynamaya daha müsait fiziği ve mevcut oyun anlayışıyla. Son 2 maçt Pepe ve Gaxa karşısında savunmada sıkıntı çekti.

Oyuncu satışa açık. Dentinho ile birlikte pazarlamak istiyor Corinthians ama Roma istiyor elemanı :)

26 Haziran 2009 17:27  
Blogger varol döken dedi ki...

ehuhehe, bütün akşam yarın bunu alper e sorarım demekten rahat izleyemedim ama açıkçası çok beğendim, sahadaki duruşunu, özgüvenini, kenara inişini, gökhan gönül ile sağlı sollu ne güzel olurlar ya... daum sever kanatları biliyorsun, bek ya da açık fark etmez önlü arkalı oynasın...

aziz, emre'yi kaptan yapacağına, gemisini kurtaracak kaptanlar alsın!

26 Haziran 2009 18:05  
Anonymous Adsız dedi ki...

@Varol

brezilya kombinezonu dedi bende şahit oldum. :D

26 Haziran 2009 19:34  
Blogger M.T dedi ki...

Ömer Üründül'ün spor camiasında bulunmasının futbol dışında çok farklı sebepleri var fakat onları buradan dile getiremem malesef. Ama yok artık! diyeceğinize eminim. Bu arada Lambuja,bloklararası ve tandem ruhu seni lanetleyecek bu gidişle haberin olsun:)

27 Haziran 2009 17:03  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa