25 Haziran 2009 Perşembe

Simon Kuper'den Iniesta Soslu Teknik ve Dayanıklılık Bakışı



Roma'da oynanan Şampiyonlar Ligi finalinin ardından 29 Mayıs günü yazmış Simon Kuper yazıyı. Iniesta güzel seçim. Yazının orjinali burada. Futbolsuz geçen bir yaz mevsiminde hatırlamak lazım. Çeviri için Ali Osman Uygar'a teşekkürler.

Barcelonalı Iniesta tekniğin neden dayanıklılığa üstün olduğunu gösteriyor

Çok sık olmaz ama bazen bir futbolcu o anın tadını çıkarmaktan vazgeçer. Çarşamba gecesi Roma'da, futbolunun en verimli çağında ve paslarıyla ManU'nun etrafında halkalar yapan Barcelona takımının bir parçası olan Andres Iniesta, 25 yaşında. Daha iyisi olamazdı. Bitime az bir süre kala gelişen bir atakta topu aldı ve onu gıdıklarcasına ayağının altına yuvarladı. Iniesta Roma'da hücum yönünü sergiledi.

Iniesta, Xavi ve Guardiola'nın ortak bir DNA'ya sahip olduklarını sanmıyorum ama futbol anlayışlarıyla onlar kardeşler. Büyük kardeş olan Guardiola 20 sene önce Barça'nın yıllarca değişmeyecek oyunkurucusu olarak ortaya çıktı ve takımın oyunkurucusu olarak hemen hemen her atağı mükemmel bir pasla başlatan isim oldu. İkinci kardeş, Xavi, daha iyiydi. Sonunda, nerdeyse 10 yıl sonra ufak, beyaz yüzlü bir genç Barça'nın antremanına çıktı. Guardiola, Iniesta ile bir süre çalıştıktan sonra Xavi'ye döndü ve: "Yaptıklarını gördün mü? Sen beni keseceksin ama bu çocuk ikimizi de emekli edecek."

Bu biraz zaman aldı. 2006 yılında, Barça CL'yi son kazandığında Iniesta sadece yedek olarak oyuna girebildi. Ama kulüpte herkes onun ilerleyişinin farkındaydı. Geçtiğimiz sene takımın eski TD'ü Rijkaard'a takımın, üst düzey futbol için, en uygun karakterdeki oyuncusunu sormuştum. Rijkaard bir an duraksadıktan sonra aklına gelen cevabı haykırdı: "Andres - Andres Iniesta. O her antremanda yer alır, sürekli çabalar ve gerçekten mükemmel bir futbolcudur."

Iniesta için bu büyülü sezon geçtiğimiz sene Haziran ayında Viyana'da start aldı. Euro 2008 finalinde İspanya paslarla Almanya'nın etrafında halkalar oluşturuyordu. Viyana adeta Roma'nın eskiziydi. İkisinde de Iniesta, Xavi ve takım arkadaşları rakipleri olan Avrupa'nın en iyi 2. takımı karşısında ortada sıçan oynuyorlardı. Almanlar ve ManU can havliyle topu takip ediyorlardı. Bu hiç de adil değildi.

Barça böyle oynamalı. "Top bizde olmadığı zaman berbat bir takımız" diyor Guardiola. "Bu yüzden topun bizde olmasına ihtiyacımız var". Barça epey ufak bir takım, belkide 1950'lerden sonraki en iyi kısa takım, bu yüzden müdahele ile topu rakipten çalmaları pek kolay değil. Resmi olmasa da üst düzey futbol için minimum boy 1.73 olarak bilinirken; Iniesta da, Messi de, Xavi de bu sınırın altındalar. Stoperler için bu sınır 1.83'tür ve Puyol da bu sınırın altında. Bu verilere bakarak Barça için defans yapmanın 2 yolu var; ya çok iyi pozisyon alarak alan daraltacaksınız ya da topa sürekli sahip olacaksınız. Barça'nın bugün oynadığı futbolun Hollandalı mimarı Johann Cruyff'un oyuncularına öğrettiği gibi: "Top bizde olduğu sürece gol atamazlar."

Modern futbolun erkekçe oynanması bekleniyor. TD'ler "yürek", "cesaret" ve "savaş" gibi kavramlar kullanıyorlar ve maçlarda kilometrelerce koşuluyor. Roma'da, Iniesta bize bunların 2. planda kalan şeyler olduğunu gösterdi. Futbol uzayda dans gibidir. Herkes boşlukları kapatmak için çabalarken size o küçük boşlukları aralamak için Iniesta'nın tekniği gerekir. Roma'da neredeyse hiç hatalı pas vermedi. ManU'lu oyuncuları süzülerek geçtiği mücadelelerde sarı ayakkabıları neredeyse çimlere değmiyordu. Ara sıra yaptığı vuruşlar, final gecesinin O'nun gecesi olduğunun işaretleriydi.

ManU'nun ne kadar iyi bir takım olduğunu biliyoruz. Bu da Barça'nın Roma'da ne kadar iyi olduğunu anlamak için yeterli bir ölçü. Bu seviyedeki maçlarda çok saygı duyulan oyuncuların bazı yönleri keşfedilir. Bu Park ve Carrick'in ve aynı zamanda da Rooney'nin başına geldi. Sağ ayağıyla mükemmel ama sol ayağıyla çaresiz. Barça onun bu zayıf ayağını iyi kullandı.

Maç bittiğinde Barça'lı oyuncular kale arkasındaki taraftarlarıyla galibiyeti kutladılar. Ama taraftarlara ve futbolculara peş peşe bakınca hangileri taraftar hangileri futbolcu anlamakta zorlandık. Iniesta koyu bir Barça taraftarı. O, çarşamaba geceki maçta Barça altyapısı Maisa'dan yetişen 7 oyuncudan biriydi.

Geçtiğimiz seneye kadar kimse Iniesta'nın ilerki yaşlarında Eusebio gibi büyük başarılara imza atmış bir oyuncu olabileceğini tahmin edemezdi. Ama şimdi edebiliriz. Roma'daki final sonrası Rooney Iniesta için "Şu an dünyadaki en iyi futbolcu" dedi. Iniesta'nın yeni hedefi 2010 Dünya Kupası.

Etiketler: ,

1 Yorum:

Blogger alessio cerci dedi ki...

Çeviren arkadaşa ve yayınlayan sana çok teşekkürler.Harika bir yazı.Hele hele benim gibi bir Iniesta taraftarı için süper...

29 Haziran 2009 12:22  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa