20 Ağustos 2009 Perşembe

FC Sion 0 - 2 Fenerbahçe



Bilica ve Alex'in yokluğu, Lugano'nun dönüşü, Deniz'in sol stoperde Önder ve Bekir yerine tercih edilişi... Fenerbahçe adına maç öncesi ilginç detaylardı bunlar. Bu farklı defansif kurgu ve Sion'un fizik kalitesini de hesaba katarsak kolay bir maç olmayacağı ortadaydı.

Fenerbahçe maça yine klasik 4-2-3-1'si ile başladı. Takımın ortasahası ve hücum hattını zorunlu kalmadığı sürece bozmuyor Daum. Alex'in yokluğunda, Guiza'nın arkasında Deivid. Sol açık Andre Santos, sağ açık Kazım. Arkalarında Emre ve Cristian. Uyumları her geçen gün artıyor fakat ilk yarıda bu hat hiç verim vermedi. Sion'un 4-3-3'ü arasında kayboldular. Orta sahadaki Serey - Fermina - Dominguez üçlüsü Alex'ten sonra Fenerbahçe'yi ileri iten yegane oyuncu olan Emre'yi çok iyi pasifize etti. O bağlantı kopunca Andre Santos ve Deivid'in içeri katları, Guiza'nın koşuları ve beklerin hücuma katkısına kaldı Fenerbahçe. Gökhan ve Roberto Carlos bugün neredeyse hiç bindirmediler. Guiza hakemle konuşup, ofsaytta gezindi. Deivid oyunun hep içinde olsa da aynı Sivas maçındaki gibi ince pasları veremedi. O mevkinin kaldırmayacağı kadar pas hatası yaptı. Sion'un kapanan ve sert oyunuyla birlikte maç kilitlendi. Fenerbahçe oyunun hakimi gibi gözükse de sıcağın da etkisiyle çok düşük tempoda bir ilk yarı oynandı.

Bu ortamda, ikinci devre Mpenza ve Marin etkili olabilirlerdi ama devrenin sonunda Guiza'nın göğüs pasında Andre Santos'un golü ilaç gibi geldi. Gol dışında Guiza'nın sol çaprazda, kaleci kalede yokken topu boş kaleye gönderemediği bir top var. Koskoca devrenin gol dışındaki tek pozisyonu bu.
Beğenmedim ilk yarıda Fenerbahçe'yi.



İkinci devre golün etkisiyle Sion oyunu daha geniş alanda oynamaya başladı. Andre Santos, Kazım ve Güiza daha fazla alan buldular. Emre üzerindeki baskı hafifledi. Fenerbahçe bu sayede tempoyu fazla yükseltmeden iyi paslaşmaya başladı. Sürekli olmasa da doğru zamanlarda yapılan etkili pres sayesinde de bol pozisyon bulundu. İlk yarıdaki pozisyonsuzluktan sonra bu vasat üstü oyun resital gibi geldi ve fazla zorlanmadan rahat bir galibiyet alındı.

Emre'nin Cenevre'de kuş avladığı enstantane bir yana, sadece Guiza'nın 58, 70 ve 92. dakikalarda kale ağzında ezdiği 3 net gollük pozisyon var. Neredeyse boş kalelere kaçırdı üstelik. Veremediği paslar da cabası. Trabzon - Toulouse maçında Gignac'ı izledikten sonra Guiza gerçek bir eziyet. 30 dakikalık Semih katkısı bile Fenerbahçe'yi farklılaştırıyor. Daum'un ya Deivid ya da Guiza yerine Semih'i düşünmesi şart artık. Aynısını Kazım ve Mehmet Topuz için de düşünüyorum. Göze hoş gelen ama oyuna hiçbir etkisi olmayan hareketler yapıyor ve bazen terbiyesizliğe kaçan laubalilikte oynuyor Kazım. Paito beceremedi ama başka bir sol bek bir gün o bilekleri kırıverir. Tribünde eminim daha da çekilmez oluyordur. Andre Santos ise oyuncu nitelikleri açısından değil ama sahadaki rolü açısından Luka Modric vari oynuyor. Harry Redknapp'ın gelişinden sonra sol açık gibi gözükse de sürekli ortaya devrilen, oyun kuran ve gol arayan, Tottenham'ı rahatlatan bir rolü var Modric'in. Fenerbahçe'de aynısını Andre Santos yapıyor. Yüksek sezgisi ve tekniği sayesinde bu sene Guiza'dan fazla gol atacak gibi.

Takımın en sorunlu bölgesi olarak görülen savunmanın, bu sezon oynanan 6 resmi maçta sadece 1 gol yemesi kaliteye işaret etmez. Lugano'nun dönüşü savunma açıklarını büyük oranda kapatır ama Volkan'ın arkasına bir yedek kaleci şart. Bugün yine havadan süzüle süzüle gelen 1-2 topta altıpas etrafında halay çekerek gezindi. Gruplar ve ligin daha iyi takımları bunları affetmez.

Maçın adamı: Cristian Baroni.

Etiketler: ,

18 Yorum:

Blogger Prometheus dedi ki...

so what:P

21 Ağustos 2009 00:05  
Blogger M. Alper dedi ki...

Eğer Güiza 17 Mio Euro ise Semih Şentürk'ün 57 Mio Euro olduğunu gösteren maç olmuştur.
Bu Güiza bildiğin kazma.
Başka bir sözüm yok.

21 Ağustos 2009 00:54  
Blogger dusendeli dedi ki...

Bence oldukça kötümser bir değerlendirme olmuş. Sonuçta deplasmanda alınan 2-0'lık net bir galibiyet var, ve tur garantilendi. Fenerbahçe maçı baştan sona da üstün oynadı. Takım bu sezonki 6 resmi maçın 4'ünde gol yemedi. Bu altı maçın 5'ini kazandı, kazanamadığı tek maç da turun garantilendiği ve formalite olan Honved deplasmanı.

Her şey mükemmel mi? Bunu tabi ki söyleyemiyorum. Güiza bu maçta gerçekten geçen seneyi aratmayan bir performans gösterdi. Daum çok dar bir rotasyonla oynuyor. Semih, Uğur, Deivid, Vederson, Deniz gibi oyuncular sezon genelinde ancak mecbur kalındıkları için oynatılıyorlar.Özer, Mehmet Topuz, Selçuk, Abdülkadir, Bekir gibi oyuncuları daha hiç göremedik.

Öte yandan Lugano dışındaki stoperler pek güven vermese de Fenerbahçe takım savunmasını çok başarılı yapıyor. Emre, Cristian, Kazım, Andre Santos orta saha da rakibi rahat bırakmıyorlar ve böylece Fenerbahçe zor pozisyon veriyor. Bu maçta Mpenza'nın girdiği tehlikeli bir pozisyon var ama o da nazar boncuğu olsun.

Güiza'nın son iki maçtaki kötü performansının yanında Fenerbahçe'de bu sene orta saha oyuncularının gole daha yakın olduğunu da görüyoruz. Sezon boyunca Kazım ve Andre Santos; İlerde şans bulduklarında Mehmet Topuz ve Özer'in de skor anlamında Alex, Semih ve Güiza'ya destek vereceğini düşünüyorum. Malum geçen sene bütün gol yükü bu üç oyuncuya kalmış; Güiza ve Semih'in kötü bir yıl geçirmesi sonucu hücumda Fenerbahçe felç olmuştu.

Sonuç olarak Fenerbahçe'de her şey kusursuz gidiyor diyemesek de sizin bahsettiğiniz korkulacak bir durum yok. Fenerbahçe gruplar için yapılacak kura büyük ihtimalle birinci torbada yer alıcak; Gruptan çıkacağımızı düşünüyorum. Artık ondan sonra olay takımın yakalayacağı havaya bakar. Ligde de bence tek rakip Galatasaray... Ligin sonuna kadar da bu çekişme sürer gibi geliyor bana. İki takımın da kolay maçlarda puan kaybetme oranı düşük olacaktır. Daha az hata yapan şampiyon olur.

21 Ağustos 2009 01:44  
Blogger lionel dedi ki...

Bir trabzonlu olarak şunu söylüyebilirim gignac sezon sonunda birinci torba takımlarına gider.inanılmaz bir oyuncu.

21 Ağustos 2009 02:13  
Blogger PVH dedi ki...

Takimin ikinci yari duzelmesi Deivid'in cikmasi ve Semih'in girmesiyle oldu. Deivid ciksa kimse girmese yine duzelirdik hatta. Bu kadar top kaybi yapilmaz, yapilmamali. Kazim da ancak yedegin yedegi olmali, bir Fenerbahceli futbolcunun benim icin itici olmasi icin cok cabalamasi lazim, Kazim cok itici, muthis itici hem de.

21 Ağustos 2009 02:23  
Blogger fatih's dedi ki...

Alper Abi nin her dusuncesine harfiye katiliyorum.İlk olarak kazim ne yapiyor oyundaki amaci nedir?Sag tarafta aliyor topu kendi kafasina gore hareketler filan bir iki hareket yapiyor ya kaptiriyor yada oyunu yavaslatiyor bir tane olumlu hareketi yok bi de arkamda oturan adamlar cok iyi bu adam cok yetenekli cok guclu bu sene tuncay gelirse kazimi kesemez demezler mi kalkip bi tane vurasim geldi neyse bu kazima da yetenekli filan diyoruz bu kazim bi kere topu alip adami gecip orta yapmismidir bi kere dikine gitmismidir bakin c.ronaldoya hadi cok uzaga gitmeyin bakin özer hurmaciya youtube'da var videolari acin izleyin
Bu takimin forvetleri semih ile guiza ise ilk tercih herzaman semih dir.Nedir guiza nin semih den fazlasi nedir yani bir tek yabanci olusu baska hicbir fazlasi yok aziz yildirim yanliş transferlerinden biri bir de 15 milyon dolar verdik biz bu adama bu adma 15 milyon dolarsa semih 75 milyon dolar dir ertem sener in deyimiyle çölde bir vaha genc semih 2 kardeşi vardir babasi kömürcü dür...
Bu takima Semih ile iyilesince Mehmet Topuz gozu kapali girmeli !
Dikkatimi ceken bir baska husus yan toplarda adamlara cok rahat kafa vurduruyor olmamiz caykur rize macinda ve ilk honved macinda bole yan toptan gol yemiştik bu macda da az kalsin yiyorduk.
Cristian da Santos da bugun cok iyilerdi cristiani obi mikel e benzetiyorum ben cok yararli bir oyuncu top kaybetmiyor cok az pas hatasi yapiyor daha cok alan savunmasi yapiyor gerektiginde ikili mucadelelerden de kacinmiyor
Santos a asik olma durumundayim abi yalniz tam aradigimiz adam geldiginden beri kac mac oynadi 4 golu var adamin ugur boralin 2 senelik performansi iceri kat ediyor ayaklari cok duzgun golcu ozelligi var daha ne isteyimki 4-2-3-1 için ideal kenar oyuncusu deivid de sampiyonlar ligi nde ceyrek final oynadgimiz sene böyleydi ama o istikrarini koruyamadi ayagi kirildi annesi öldü zordur toparlanmak anliyorum onu ama ulan insan bu kadar mı gamsiz olur amq neyse bozmayim agzimi her ne olursa olsun turu garantiledik takimda eksik olan noktalar tamamlaninca ve sakatlar duzeleince uefa'da basarili olabilecegimizi dusunuyorum.

21 Ağustos 2009 02:49  
Blogger fatih's dedi ki...

6 resmi karsilasmada 2 gol yedik olucak galiba o :)(Honved 5-1 1-1)

21 Ağustos 2009 05:08  
Blogger Prometheus dedi ki...

Deivid'in en az bi 6-7 kilo fazlası var, şişmiş de şişmiş. Kazım'ın yaşı Türk futbolu açısından küçük daha, Daum onu toparlar diye ümit ediyorum hala.Güiza hakikaten çıldırttı beni ya, uzun süredir birisine bu kadar küfretmemiştim, adam hem beceriksiz, hem egoist hem de...neyse.
Alakasız ama bişey daha var; Sergen Sivas maçından sonra Andre Santos'a kötü futbolcu falan demişti hatta işi abarttı Uğur daha iyi, dikine gidebiliyo bık bık falan dedi, dün de akşam maçtan sonra bakıyorum lafını yememek için, A. Santos'un fizik gücü yetersizmişmiş de, Uğur daha güçlüymüş falan filan sallayıp duruyo ve inanamıyorum bu adam bu gerizekalı yorumları için Ntv'den yıllık 700 bin lira alıyor ya.

21 Ağustos 2009 07:31  
Blogger varol döken dedi ki...

benim için bu maçın en önemli sahnesi, ilk yarıda takribi 30. dakikalarda bizim ceza sahamızın sağındaki bir hücum girişiminde topun başına 5 fenerbahçeli'nin üşüşmesidir...

iyiydik be alper, gerçekten... takımın sahaya bir dizilimi var, bir de güiza tamam eyvallah ama alex'siz güiza da şekersiz coca cola gibi... zero içen maç izlemesin kardeşim:)

andre santos formamın arkasına doğru ilerliyor... çok seviyorum lan bu çocuğu!

ve son olarak cristian, sanırım corinthians da neden o kadar sevildiğini anlayacağız...

not: hani cristian baroni yazılmazdı alper bak iyice aklımı karıştıyorsun:)

21 Ağustos 2009 10:25  
Blogger Bolat dedi ki...

Ben de Alex yoklugunda Semih'in, Devid'in degil; sag kanatta da, Kazim yerine Topuz veya Özer'in oynmasini isterim.

Ama Daum bu hamleleri yapacagini hic sanmiyorum. Iki gün evvel ucaktan inmis Lugano'ya forma vermis bir adamin Semih hazir degildi demeye hakki yok. Ilerleyen günlerde de aynisinin olacagini tahmin ediyorum, yine Deivid ve Kazim ile cikacak sahaya...

21 Ağustos 2009 10:50  
Blogger Unknown dedi ki...

Bütün akşamımın zevkli geçmesini sağlayan bir maçtı. Fenerbahçe'ye teşekkür ediyorum. Performans çok iyiydi, kaçırdımz tonla pozisyon vardı ama yine de Avrupa kalitemizi anladı. Bu sezon bambaşka bir Fenerbahçe var. Avrupa Ligi'nin büyüklüğüne de bu yakışır. Başarılar Fenerbahçe.

21 Ağustos 2009 11:55  
Blogger SkyCaptain dedi ki...

Güiza üstüste 2 maçı golsüz geçince yine başladı klasik yorumlar, "Bu adam topçu değil kazmanın önde gideni..."

Gignac, Toulouse'daki görüntüsüyle Güiza'dan daha iyi olabilir belki ama o adam aynı dili konuştuğu ouncularının önünde oynuyor. Şu kadrodan Güiza'yı çıkartıp Gignac'ı koysak, daha iyi olacağının takıma adapte olacağının garantisi var mı, bence kesinlikle yok. Ayrıca iddia ediyorum Türkiye liginde en kaliteli forvet oyuncusu da Daniel Güiza'dır. Bunun ispatı olarak illaki gol krallığı ölçüt olacaksa, bu sezon krallığa da rahatça ulaşacağına eminim. ;)

21 Ağustos 2009 14:44  
Blogger burusvilis dedi ki...

maçın spikeri süper kupa finalini anlatan adam mıydı?bu aptal spikerleri nereden buluyorlar onu anlamıyorum.
kendisi açıklama yaptı adamın adı andre santos ve dos yok diye,sonra 45 dakika dos santos dedi.zaten maçı adeta bir lig maçı gibi anlattı heyecan yok adrenalin yok.öztürk pekin bile daha hissiyatlı maç anlatır bunlardan.

21 Ağustos 2009 14:53  
Blogger Olympian dedi ki...

bu takimin semih li hali, pas manyagi yapar rakibi. kazim mis topuz mus farketmez. ileri ucta iki tane inanilmaz oyun kurucuyla (alex, semih) oynayan takimla da kimse basedemez bence. topuz, ozer, kazim, deivid, emre topsuz kosan adamlar zaten. du bakalim gidisat iyi.

21 Ağustos 2009 16:15  
Blogger fatih's dedi ki...

@burusvilis
Süper kupa macini farkli bi adam anlatmişti dunku maci anlatan emre tilev'di.

21 Ağustos 2009 16:19  
Blogger Fabio Luciano dedi ki...

cristian baroni'yi her gün daha da seviyorum:)

21 Ağustos 2009 17:40  
Blogger dusendeli dedi ki...

Bir önceki yorumumda Fenerbahçe kurada büyük ihtimal 1. torbada yer alacak demiştim ama bugün son duruma baktım ve bir mucize olmazsa 2. torbada olacağımız görülüyor. Yine de ben gruptan çıkacağımızı düşünüyorum.

21 Ağustos 2009 19:58  
Blogger madison dedi ki...

eğer daum un kokain krizleri hortlamaz ve yanlış işler yapmazsa,bu takım tarihin en iyi fenerbahçe si olan zico nun takımından daha iyi işler yapabilir..daum iyi hoş adam da biraz rotasyonu sevse..

22 Ağustos 2009 09:56  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa