9 Temmuz 2010 Cuma

Lorik Cana ve Galatasaray



Lorik Cana benim geçen sene iç geçirdiğim, Josico ve Maldonado fiyaskolarının ardından o mevkiye tam oturacağını düşündüğüm ve çubuklu altında göreyim dediğim bir oyuncuydu. Bunun altında yatan sebep, Cana'nın sadece teknik anlamda değil, sahadaki varlığıyla mental olarak da oynadığı takımlarda fark yaratacak niteliklerle donanmış olması. Lorik Cana hakkında yapabileceğim en kısa ve öz yorum Lugano'nun ortasaha şubesi olduğu. Sadece iyi bir futbolcu değil, gerçek de bir lider aldı Galatasaray. Bu nitelikleriyle bile taraftar tarafından çok sevileceği, her zaman gözde olacağı su götürmez. Bu pencereden tartışmasız bir transferdir ama öte yanda Galatasaray özelinde Cana'nın doğru parça olup olmayacağı ve maliyeti konusunda ben genelin aksine farklı düşünüyorum.

Rijkaard'ın pas futboluna olan bağlılığını biliyoruz. Galatasaray'ın elindeki kadronun buna uygun olmadığına da. Galatasaray geçen sezon sahip olduğu zengin kanat ve forvet rotasyonu her türlü dizilişin kabına sığabilecek kadar kaliteliyken, savunma ve ortasahadaki niteliksizlik Rijkaard'ın başına bir o kadar sorun olmuştu. Topun savunmadan hücum hattına yaptığı yolculuk uzun sürüyordu. Lucas Neill transferi biraz olsun bu açıdan elini güçlendirdi ama bu 4-3-3 ve turuncu devrim güzellemeleriyle başlayan sezonun 4-2-3-1 ile başarısız bir şekilde bitmesinin önüne geçemedi. Rijkaard yeni sezonda hangi dizilişi tercih ederse etsin, kafası değişmeyecek. Galatasaray'a gene pas oyunu oynatmaya çalışacak. Ve Rijkaard modelinin başarılı olabilmesi için pas trafiğinin hızlı olması şart.

Seçeceği dizilişe göre bunu başarabilmesi için en az 1, eğer 4-3-3'ü tercih etmesi durumunda ise 2 nitelikli ortasaha oyuncusuna ihtiyacı var. Pas yeteneklerinin dışında, kat edebilen, ofansif açıdan tekniği ve oyun zekası gelişkin, tempolu, asistlerle birlikte sezonda 10-15 gole direkt katkı yapabilecek türden ve bizim lügatta iki yönlü diye geçen ortasaha oyuncularına.

Lorik Cana bu oyuncu mu ? Bence uzak ara değil. Bırakın sezonu, kariyeri boyunca asistlerle birlikte gole yaptığı direkt katkı 10-15'tir. Sunderland'de geçen sezon kaleyi bulan sadece 4 şutu var. 0 gol 1 asist ile oynadı. Önceki sezonları da çok farklı değil. Hiçbir zaman hücum yetenekleriyle sivrilmedi, önceliği hiçbir zaman hücum olmadı. Emre Belözoğlu gibi iç oyununun temel gereklerini yapıp da üretkenlik sorunu yaşayan bir oyunu da yok. Cana'nın işi savunmak ve takımına sertlik getirmek.

Galatasaray'ın mevcut kadrosunda Sarp, Barış, Musa Çağıran gibi ortasahada Cana'nın işi yapacak oyuncular var ama diğer taraftan iç oynayabilecek tek oyuncu Ayhan. Onun da temposu malum. Har vurup harman savuracak parası olmayan Galatasaray'ın, 6 milyon €'dan fazla bir parayı Cana'ya yatırılması bana tamamen yukarıdaki teknik sebeplerden ötürü yanlış geliyor. Mehmet Topal'ın satışından Valencia kanalıyla gelen paranın da bir esprisi kalmıyor böylece. Galatasaray'ın acil ihtiyacı transfer dedikodularında ismi geçen Kallström vb. türdeki oyuncular ve 6 milyon harcanmasına rağmen kadrodaki bu delik hala yamanamadı. Aksini düşünenler de şüphesiz olacak. Tıpkı geçen sene Elano ve Arda'yı içe yazdıkları gibi Cana'yı da taktik tahtasında içe yazacaklar vardır. Bense Servet'i teknik ve oyun aklı olarak yetersiz bulup takımdan kesen Rijkaard'in, Cana'yı iç olarak kullanacağını hiç sanmıyorum.

Zamanı gelince tekrar konuşuruz.

Etiketler: ,

21 Yorum:

Blogger Evren Deniz dedi ki...

Sevgili Alper,
Ilk olarak maliyetten baslamak istiyorum. Galatasaray'in IMKB'ye yaptigi aciklama 4.5 milyon Euro. Sunderland sitesinde yapilan, 6 milyon Euro'nun biraz ustu seklindeki aciklamanin ise herhangi bir resmiyeti yok. Bu yuzden IMKB'ye yapilan bildirimi esas almak bence daha dogru ve mantikli.

Gerekliligine gelirsek, senin aksine Cana'nin Galatasaray icin oldukca gerekli bir transfer oldugunu dusunuyorum. 4-3-3 icerisinde Mustafa ve Musa'nin ilk 11'de oynayacak kadar kapasitede olduguna katilmiyorum. Galatasaray'in ilk 11 icin kesinlikle bir defansif tek yonlu oyuncuya ihtiyaci vardi. Ote yandan daha 4 tane daha transfer yapilacak. Bunlardan birisinin ic oyuncusu olmasi kesin. Bir tane de sag acik gelecek. Diger elde kalan iki secenek nasil degerlendirelecek bilmiyorum ama bir yedek forvet ve bir tane daha ic oyuncusu olabilir. Bu durumda Elano hem sag acik hem de orta saha sag ic alternatifi olarak kullanilabilinir. (Stoper icin Neill, ve Turk oyuncu ile devam edilecek gibi duruyor) Eger ikinci ic oyuncusu yerine stoper alinirsa bu sefer Elano muhtemelen sag ic oynayacaktir. Dolayisi ile saydigin Baris, Mustafa, Musa ve Ayhan'in ilk 11'de dusunulduklerini hic zannetmiyorum. Yeterli bir yedek kulubesi mi? Orasi cok tartisilir.

9 Temmuz 2010 19:14  
Blogger hagi dedi ki...

Yahu bir tek ben mi boyle dusunuyorum, kafayi mi yiyorum acaba derken bu yorum ilac gibi geldi.
Futbolcunun ozelliklerini alt alta yaziyorlar ve en alta da tam galatasarayin aradigi tipte bir oyuncu diyorlar,anlamak mumkun degil...

Fizik mucadele ust duzey,korku salan bir sertlik var ama bu mudur bizi gecen sene en zayif rakibe bile deplasmanda baski kurmaktan alikoyan?Oyunu kurmaktan , topu ileri tasimaktan,pas yapmaktan ve pas oyununda yer secmekten aciz orta 3 lu yuzunden gecen sene basarisiz oldu bu takim.Bu oyuncunun ise cok acik ki bu tur ozellikleri yok.Kaldi ki Mehmet Topal kadar "orumcek" yumusakliginda mudahaleler yapabildigi konusunda da emin degilim, o cift dalmalarla kart arsizi olur bizim ligde.

Herneyse,guzel yorum,elinize saglik..

9 Temmuz 2010 19:36  
Blogger anilkos dedi ki...

Süpersin hocam çözmüşsün denklemi nerede okudun bilmiyorum ama korkunç bir yanılgı içindesin. Cana sadece ön libero olarak tabir edilen oyuncu için alındı,o sizin tabir ettiğiniz tipte oyuncu için görüşülüyor zaten şu anda.

9 Temmuz 2010 19:53  
Blogger Sarpito dedi ki...

sarp, barış ve çağıran mı dedin; seni tanımasam galatasaray'a zarar vermek isteyen bir fenerbahçeli yorumu olarak değerlendirirdim :)

9 Temmuz 2010 20:05  
Blogger Alper Öcal dedi ki...

@evren

Hangi takım olduğu önemli değil. Türk takımlarının para işlerinde dürüst olduklarını düşünmüyorum. Dışarıdan gelen bilgi bence daha doğru ve mantıklı.

Benim yıllardır izlediğim Elano da forvet arkasından başka bir mevkide başarılı olamadı. Brezilya milli takımı dahil.

@sarpito

05-06 ve 07-08'de şampiyon olan Galatasaray ortasahasına bir bakmanı rica ediyorum.

Bursa da Cimşir ile şampiyon oldu.

Türkiye'de başarılı olmak için çok nitelikli önliberolara gerek yok. Avrupa'da da farkı o mevkinin oyuncuları yaratmıyor.

O mevkiyi idare edebilecek oyuncular varken, ve başka bölgelerdeki delikler dururken yapılan bu transfer bence gereksiz.

9 Temmuz 2010 20:31  
Blogger Evren Deniz dedi ki...

@Alper,
Bu soyledigine bu seneye kadar katilirdim. Ancak Galatasaray eger IMKB'ye yanlis bildirimde bulunuyorsa bu cok ciddi bir suc teskil eder. Yoneticilerin kendileri de bundan sorumlu olur ve cezasi hapise kadar gider. O Galatasaray ve Besiktas'in bildirdigi rakamlarin dusuk olma ihtimali cok dusuk bana sorarsan.

Elano'nun basarili olabilecegi tek yer kale arkasi ise ki bu yorumuna saygi duyuyorum, Galatasaray'in ya 4-4-1-1'e ya da 4-2-3-1'e donmesi gerekiyor veya Elano'yu da elden cikarmasi. Ben sahsen Galatasaray tareaftari olarak elden cikarilmasini tercih ederim.

Ancak tartistigimiz olay defansif orta sahanin onunde kimin oynayacagi, oynayacak oyuncularin pas oyununa uygun olip olmadigi. Bu bolgeye iki yeni oyuncunun alinmasinin surpriz olmayacagini dusunuyorum. Elano da o zaman bu denklemin disinda kaliyor. (Ben Elano'yu cok begenmiyorum ama acikcasi sag acikta daha basarili olacagini dusunuyorum)

9 Temmuz 2010 20:44  
Blogger anilkos dedi ki...

Cambiasso değimiydi bu sene o büyük farkı yaratan ya da barcelona 2 sene önceye göre daha az akışkan olmasında toure-busquets farkı ne derece etkili oldu acaba. Fanatiklik bu derece kör etmesin bu gözleri güzellikler hep fenerbahçe tarafında olunca güzellik değildir. sonra bize anti fener deniliyor anti galatasaray durumu gözden kaçırılıp.

9 Temmuz 2010 20:46  
Blogger Alper Öcal dedi ki...

@anilkos

Fanatizm ile ne alakası var ?

Ben Stoch transferinin de tuttuğum takım için gereksiz olduğunu yazdım. Hazard alınırsa daha da ağırını yazacağım.

Busquets - Toure örneği beni destekler. 7 gol az attılar belki ama 11 gol de daha az yediler. +4 fazla averajları var. Öyle acayip bir değişim yok yani Barcelona'da.

Cambiasso bu yazıda bahsedilen kategorinin oyuncusu değil. İki yönlü oyuncuların en iyi örneklerinden biri.

9 Temmuz 2010 21:12  
Blogger Koray Gök dedi ki...

sol forvet sag forvet



elano


transfer


cana



barış özbek transfer yazdıgım yerin yedegi, mustafa sarp cana nın yedeği olur. transfer gereken yere de iyi bir transfer yapılır işte.

iyi bir ön libero mehmet topal varken bile lazımdı galatasaray'a, topal stoperi 3 leyen orta sahaya pek te katkı yapmayan bir ön liberoydu zira.

orta sahanın kalitesinin düşük olması gelecek 5 yabancı transferin 3 ünün orta sahaya yapılmasını mecbur kılıyor, cana da hem teknik hem de ekonomik olarak çok iyi transferdir benim gözümde.

keyifle okunuyor yazılarınız, elinize sağlık.

www.mikrofonlarimizistanbulda.com

9 Temmuz 2010 22:36  
Blogger Borges dedi ki...

Baris'ta olmayan ve bu adamda olan bir sey var her seyden öte. Saha hakimiyeti ki bu bölge icin olmazsa olmaz bir seydir.

Oraya gelmeden:

Topal gitmis, o varken dahi sorunlu olan bölgeye bir adamin alinmasi ve bu fiyat neden sorunlu olsun ki ?

Simdi bu adam ic oynayacak denilen oldu mu ki ? Yani yer yer stoper oynayan adama Xavi-Iniesta muamelesi ceken oldu da ben mi görmedim ki ?

Ama o bölge önemli ve dahasi orada önemli olan gollük muhtesem paslar filan degil, Barista hicbir zaman olmayan, Topalda yarim yamalak olan topu dogru ve güvenli yere tasimaktir. Nereye oynayacagini bilen adamdir ki bu pas oyununda da onun hizinda da önemli bir etkendir.

Cana kimse icin yabanci degil daha besiktas maclari dün oynanadi. Defans-Orta saha arasina olabilecek güzel bir köprü aldi. Ic oyuncularin yumusakligini simdiden giderdi. Cok ama cok önemli bir hamle ki en "pas " futbolunda dahi Busquets, Toure,Senna vardir. Simdi Senna'nin ispanya adina önemini filan vurgulayip isi uzatma niyetinde degilim lakin Cana gerekli bir transferdir, kalitesi esliginde bir degerlendirme yapilacaksa da fiyati oldukca uygundur. Bunu da biz GSlilar filan degil Avrupadaki taraftarlar söylüyor inan:)

Hem oyun hem futbol karakteri de digerlerinin aksine TSL'ne göredir.. Ben bu oyuncuda yanlis tek bir sey göremiyorum, sadece Cana disinda bir orta saha daha alinmazsa iste o zaman hakli olacaksindir..

Bence cok önemli ve güzel bi rtransfer olmustur, Neill gibi. Ve dedigin gibi ilk yari sonrasi bir daha konusalim derim ben ;)

9 Temmuz 2010 22:40  
Blogger Koray Gök dedi ki...

yahu üçgen şeklinde yaptıgım orta saha nedendir bilinmez düz çizgi halinde çıkmış. elano-transfer arkalarında da cana şeklinde o :)

9 Temmuz 2010 22:54  
Blogger BT dedi ki...

Alper
Bu adam 2 değil 1 oynayacak.Ne yaptın sen?

10 Temmuz 2010 00:49  
Blogger sembolist dedi ki...

Alper,yaptğın tespitler şuana kadar bloglarda yapılan tespitlerden yüzdeyüz farklı ve zıt..
Sizin(blog yazarları) kadar bu oyuncuyu tanımıyorum,fakat aynı oyuncunun bu kadar farklı aglılanması beni çok şaşırttı,zira okudğum nadir bloglardansın..
İlginç..

10 Temmuz 2010 01:54  
Blogger mre dedi ki...

4-2-3-1 'in şu kadro yapısına çok uygun olduğunu hatta lincoln'lü dönemde en iyi oynadığımız maçlarda hep 4-2-3-1 oynadığımızı düşünüyorum. Aynı şekilde Rijkaard'la yapılan süper başlangıçta da sakatlıklar baş gösterene kadar böyle oynadı G.Saray. Dolayısıyla 4-2-3-1'e göre Cana 2'nin savunmacısı olacak yanına da biraz daha ofansif dillendirmek gerekirse kalstrom veya belezoğlu tipi biri alınacak. Yazdıklarınızın doğru olabilmesi için aynı tipte bir adam daha alınması veya başka kimsenin alınmaması gerekiyor ki hiiiç sanmam.

10 Temmuz 2010 02:00  
Blogger TA dedi ki...

galatasaray 4-1(cana)-2-3 oynayacak herhalde bu sene.

takım defansının geçen seneye oranla nasıl olacağı cana'nın önündeki ikiliye göre şekillenecek. eğer elano-kalström gibi tek yönlü(sadece hücumsal ve yumuşak) oyuncular olursa geçen seneden farkı olmaz cimbomun.

yine defans yol geçen hanı olmaya devam eder.

10 Temmuz 2010 02:59  
Blogger lions dedi ki...

cristian baloni ile kıyas yap bence xavi ile değil arda ile messi yi kıyaslamak gibi bir şey mascerano-xavi gibi admlarla kıyaslamak lorik cana bölgesinin turkıyeye getirebileceğin en iyi 5-6 adamından biridir

10 Temmuz 2010 10:42  
Blogger CaRtMaNtR dedi ki...

Öncelikle Cana bekler iler çıktığında defansın içine kadar girebilecek ve gerekirse stoper oynayabilecek yapıda olduğundan ve orta sahasnın savunma işlerini önemli oranda halletiğinde orta üçlüde önünde oynayan iklinin ve ileri çıkacak her iki bekin ofansif etkinliğini arttıracaktır.

Ayrıca kendisi rakip kaleden pozisyon olarak uzak bir noktada oynadığından asist sayısı çok fazla olmasa bile doğru pası verebilme konusunda ve baskı yediğinde panik içinde topu rakibe kaptırmama konusunda Mehmet Topal'a göre daha iyi iş çıkaracaktır.

Yinede pozisyon algısı ve performans açısından beklentiler farklı olacaktır illa.

Maliyet konusunda ise ufak bir sorun var sanırım. Öncelikle Sunderland'in resmi istesi ile İMKB'ye bağlı çalışan Kamu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamalardan hangisi inandırıcı derseniz. Açık ara KAP'ın daha inandırıcı olduğunu söylerim. Çünkü KAP'a yapılan herhangibir bildirimde gerçek dışı bir durum söz konusu olursa bu manipülasyon kapsamında değerlendirilerek ilgili firmaya çok ağır yaptırımlar uygulanır.

O nedenle bu 4.5 milyon rakamının doğruluk ihtimali oldukça fazladır ve yayınlandığı kaynak açısından bunu fanatikte yayınlanan bilgilerle aynı kefeye koymamak gerekir.

Bu arada maliyet konusuna girmişken ülkemizde ilginç bir şekilde oyuncu transferleri esnasında oyuncunun yıllık maaşıda bu maliyetlere ekleniyor. Halbuki siz bir oyuncuyu bu para karşılığı oynatarak ama iyi ama kötü ondan bir performans alıyorsunuz fakat bonservis ise oyuncunun değerini belirleyen meblağdır. Özellikle Mehmet Demirkol maliyet hesaplarında bunu sürekli dile getirmesine hem spor konusunda hemde ekonomi konusunda bilgi sahibi bir insan olmasından dolayı şaşırıyorum.

Biraz uzun bir yorum oldu kusura bakmayın.

12 Temmuz 2010 11:55  
Blogger zaferturk dedi ki...

kalstrom gibi 2 tane iç oynabilecek iki yönlü transfer yapıldığında Cana'nın da oyun bakımından sorun oluşturacağını sanmıyorum. ortada ki 3'lüden ön libero oynayan bir futbolcudan oyunda skor ve pas trafiği bakımında çok fazla bir katkı beklemek bence hayalcilik olur. elbette Cana'nın yanına Mustafa sarp, barış tipinde oyuncular koyarsanız bu ortasaha sadece savunma yapar ve Rijkaardın felsefesiylede zıt bir durum oluşturur. Dediğim gibi, galatasaray oyunda sertlik ve direnç oluşturabilecek kalitede savaşçı bir ortasaha almıştır. şimdi yapılması gereken, defansta iyi ve ofanstada pas ve skor katksı yapacak 2 oyuncu bulmaktır. ayrıca mehmet topal da iyi bir futbolcu ama Cana, Neil gibi oratsahaya liderlik ederek takımı yönlendirecek çaptadır, bu yönü Mehmette olmadığı için tercih edilmiştir.

12 Temmuz 2010 19:24  
Blogger TA dedi ki...

zaferturk

senin tarif ettiğin oyuncunun maliyetini düşündün mü? :)

19 Temmuz 2010 06:57  
Blogger R-J dedi ki...

This is an excellent transfer, he is a great midfielder.
Regards,
http://transfersaqueneutral.blogspot.com/
(a blog about Football and NBA transfers)

19 Temmuz 2010 23:45  
Anonymous Adsız dedi ki...

Galatasaray Dergisi'nde bu ay yayınlanan Rijkaard röportjını okumanızı tavsiye ederim.

"Lorik Cana ve Lucas Neill'in gelmesi de Türk Futbolu'nun yapısıyla ilgili"

Ama her ne açıdan bakılırsa bakılsın Mehmet Topal'ın takımdan ayrılmasından sonra Lorik Cana'yı 4.5m'a almak dünyanın en mantıklı işidir.

@DavutCanYilmaz

7 Ağustos 2010 14:05  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa