4 Ocak 2008 Cuma

Derbi Sevillano



Bu haftasonu La Liga'da Sevilla derbisi var. Bu güzel Endülüs kentinin iki takımı olan Sevilla ile Real Betis kıyasıya bir mücadele sergileyecekler. Türkiye saati ile 22:00'da oynanacak ve NTV tarafından da naklen verilecek maç. Latin Amerika ve biraz da İtalya'nın yerel derbileri dışında pek rastlayamadığımız saha içi ve dışı gerginliğe hasret olanların bu maçı kaçırmaması lazım.

Hatırlarsanız 28 Şubat 2007'de oynanan Kral Kupası Çeyrek Final maçında Juande Ramos tribünden gelen plastik bir şişeyle yaralanmış ve maç tatil edilmişti. Buna benzer bir kaç anektod daha var verilebilecek.

- 2002 - 2003 sezonunda Sevilla'nın evi olan Roman Sanchez Pizjuan'da oynanan maçın uzatma dakikalarında sahaya giren Sevillalı taraftar, görevli güvenlik görevlisine bıçakla saldırmış ve maç yarıda kalmıştı. İspanya Futbol Federasyonu Sevilla'ya 4 maçlık saha kapama ve 3500 € ceza vermişti.

- 2004 - 2005 sezonunda ki bir maçta ise hakem Teixeira Vitienes, Real Betis'e klasik çubuklu yeşil beyaz formasını Sevilla'nın düz beyaz formasıyla karışacağı gerekçesiyle değiştirmesini istemişti ve maç bu yüzden 45 dakika geç başlamıştı.

- Geçen sene yapılan bir anlaşma gereği iki kulüp tribünlerde eşit sayıda taraftar bulunduracak ve biletler de aynı fiyattan satılacaktı. Uygulama denendi fakat Sevilla taraftarları Manule Ruiz De Lopera'ya epey hasar verince, yine Betis'in sahasında oynanacak olan Kral Kupası maçına alınmamışlardı.

Hazır başlamışken derbinin tarihçesini şöyle kısaca bir hatırlayalım.

1907 yılında kurulan Real Betis ile 1905 yılında kurulan Sevilla kulüpleri arasındaki ilk maç da 28 Şubat 2007'deki maç gibi olaylı geçmiştir. 8 Şubat 1915 yılında Huelva'da oynanan ve kazananın Santo Mauro Dük Kupası'nı alacağı ilk maçı Sevilla, Spencer ve Lecompte'nin 2 şer golü ile 4-3 kazanmıştır. Velhasıl kelam bu skor oluştuğunda henüz maçın süresi dolmamış, hakem taraftarların agresif tavırlarından ve sürekli sahaya tecavüz etmelerinden ötürü maçı bitirmek zorunda kalmıştır.

Bundan 1 sene oynanacak Endülüs Kupası maçında ise Sevilla yarı finalde Betis'i 2-2 ve 5-0 lık skorlarla elemiştir. 1940'a kadar oynanan bu kupayı Sevilla tam 13 kez kaldırırken, Real Betis bu sevinci sadece 1 kez yaşamıştır. Real Betis, Sevilla'ya karşı bu kupadaki tek galibiyeti de 1928 senesinde kupayı kazandığı sezon alınmıştır.

Real Betis ile Sevilla rekabetindeki en büyük fark ise 10 Mart 1918 tairihinde alınan 22-0 lık skorla Sevilla'ya ait. Ancak Betisliler bu skor ve bu skoru alan kadrolarıyla gurur duyarlar. Zira maça mahallenin çocuklarıyla çıkma pahasına bu maçı oynamışlardır.

Real Betis ile Sevilla rekabetinde iki takımın La Liga seviyesinde karşılaşması ise 1934-35 sezonuna rastlıyor. Betis ve Sevilla o sene iki maçta da 0-0 ve 2-2 lik skorlarla yenişemiyorlar fakat Real Betis tarihindeki ilk ve tek La Liga şampiyonluğuna bu sene ulaşıyor. Sevilla'nın da eli armut toplamıyor o sene ve Kral Kupası'nı müzesine götürüyor.

Rekabette en önemli sezonlardan biri de 1982-83. Bu sezonda Sevilla rakibi Real Betis'i oynanan toplam 4 La Liga ve Kral Kupası maçlarının hepsinde 3 kez 2-0 ve 1 kez de 2-1 skorlarla mağlup etmiştir.

Betis Sevilla karşısındaki ilk adamakıllı galibiyetini ise 1943 yılında yapılan maçta 5-0 lık skorla alıyor fakat genel tabloya baktığımızda işler Real Betis için pek iç acıcı değil. 1. Lig, 2. Lig ve Kral Kupası maçları dahilinde iki takım arasında oynanan 108 maçta Sevilla'nın 50 galibiyeti varken, Betis'in 32 galibiyeti vark. Kalan 26 maç ise berabere bitmiş.

2007-2008 sezonunu dahil etmediğimiz değerlendirme Sevilla'nın İspanya Lig tarihinin genel puan durumunda Real Madrid, Barcelona, Atletic Bilbao, Valencia, Atletico Madrid ve Espanyol'un ardından 2201 puanla 7. sırada bulunduğunu ve La Liga'da toplam 63 sezon mücadele ettiğini, buna mukabil Betis'in 45 sezon mücadele ettiği ligde 1584 puanla 10. bulunduğunu da belirtelim.

Pazar günü derbiye yakışır bir maç izlemek dileklerimizle.

Etiketler: ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa