10 Şubat 2008 Pazar

FLA - FLU Derbisi



Brezilya'nın bana göre en büyük derbisi, Fla-Flu yani Flamengo - Fluminense maçı oynanacak bugün Maracana Stadı'nda. Hikayesi biraz Madonnina derbisine benzer ucundan.

Brezilyadaki ilk futbol kulübüdür Fluminense ve kurulduğu 1902'den 1911'e dek domine etmiştir ülke futbolunu. Yıl 1911'e geldiği zaman bir anlaşmazlıktan ötürü bu takımın 9 oyuncusu o zamanlar futbol alanında faaliyet göstermeyen ve kürek sporunun merkezi olan Flamengo'ya geçerler ve futbol şubesini kurarlar. Dev rekabetin kıvılcımı da çakılmış olur böylece.

Fluminense'nin kurucusu Oscar Cox, İngiliz bir diplomat ailesinin Rio doğumlu çocuğudur. İsviçre'de okuduktan sonra Rio'ya döndüğünde Brezilyadaki ilk futbol maçını organize eder ve Fluminense'yi kurar. Bu yüzden Fluminense soyluların, aristokratların takımı olarak görülür.

Flamengo ise tam tersine Fluminense bünyesinden ayrılan oyuncuların halkın içinde, favelalarda idman yaparak, onlarla bütün olarak büyümesinden ötürü alt tabakanın takımı olduğundan sevdalısı daha fazladır ( Detaylar için bkz: Alex Bellos - Futebol )

İki takım arasındaki ilk maç 7 Temmuz 1912 yılında oynanır ve sadece 800 kişi tarafından izlenir. Fluminense'nin 3-2 kazandığı maçın ilk golü Fluminense'nin kurucusu olan Oscar Cox'un kardeşi Edwin Cox tarafından daha 1. dakikada kaydedilir, Flamengo'nun ilk golü bu golden 3 dakika sonra Arnaldo tarafından atılır.

Flamengo rövanşı 1913 yılındaki Rio Eyalet Şampiyonası maçındaki 6-3 ve 3-0'lık galibiyetlerle alır. Bundan sonra bu iki takım arasında oynanacak maçlara duyulan ilgi ve maçlardaki coşku sürekli artar, rekabet gitgide büyür.



Günümüze gelindiğinde iki takım arasında oynanan maçlardaki seyirci sayıları Maracana'nın sınırlarını zorlar, defalarca kez 100 Bin barajını açan maçlar oynanır. Yukarıda gördüğünüz illüstrasyon Hayatım Futbol dergisinden ve iki takım arasındaki en yüksek seyircili 10 maçın bir listesi. 194,603 rakamı dudak uçuklatacak cinsten hakikaten.

Fla-Flu derbisindeki genel tabloise şöyle:

Oynanan Maç Sayısı: 363
Flamengo Galibiyeti: 130
Fluminense Galibiyeti: 117
Beraberlik Sayısı: 116

Gollerde de Flamengo'nun 537 - 492 üstünlüğü mevcut.



Fla - Flu derbilerinin en golcü ismi ise oldukça tanıdık. 19 gol atan, şimdinin Fenerbahçe Teknik Direktörü Zico. Flamengo ve Fluminense arasında oynanan maçlardaki en farklı skor da Flamengo'nun 10 Mayıs 1945'te kazandığı 7-0'lık galibiyet. Fluminense'nin ise 5-1'lik bir galibiyeti var.

Fluminense'nin Flamengo'ya olan tek üstünlüğü Eyalet Şampiyonluğu sayısı. Flamengo'nun 29 şampiyonluğuna karşı Fluminense'nin 30 şampiyonluğu var ve bunların 10'u finalde Flamengo'ya karşı galip gelinerek alınmış.

Brezilya Ulusal Şampiyonası'nda ise sonuncusu 1992 yılında olmak üzere Flamengo 5 kez mutluluk yaşamışken, Fluminense'nin ilk ve son şampiyonluğu 1984 yılında gerçekleşmiş. Flamengo'nun uluslararası alanda aldığı 1 Copa Libertadores, 1 Kıtalararası Kupa ve 1 de Mercosur Kupası varken Fluminense'nin bu hanesinde kocaman bir SIFIR var.

Güncel detayları bir sonraki postta okuyacaksınız efendim, şimdilik bu kadar.

Etiketler: ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa