10 Ağustos 2009 Pazartesi

En İyi 10 Futbol Stadı



Sunday Times'ten çeviridir. Tony Evans hazırlamış.

1: Westfalenstadion

Borussia Dortmund'un stadı bir efsane. Sağır edici yoğunluktaki tezahüratları oyun alanına yansıtan, güvenli bir şekilde ayakta maç izlenebilen iki dev kale arkası tribünü. Bu yapı tamamen futbol için ve taraftarların kendilerini haykırmaları için inşa edilmiş. Bütün Avrupa Kupası finalleri burada oynanmalı. Kıta'nın en iyi atmosferi.

2: San Siro

Giuseppe Meazza Stadı'nı ilk kez gördüğünüzde, nefesinizin kesilmemesi imkansız. Milano varoşlarına iniş yapmış bir uzay gemisi gibi. Ölüm Yıldızı'nı yenebilir, o denli etkileyici. İçeride, tribünler uçurumdan farksız. Başdönmesiyle, daha dik olmaması için dua edersiniz. Futbol izlemek için masalsı bir yer.

3: Anfield

Hayal edebileceğinizden bahsetmiyorum, fakat bilhassa Avrupa Kupası gecelerinde hayret verici bir kalabalık vardır. O bahar gecelerinden birinde Anfield'a gelin; KOP enerjiyle doludur ve ses sahayı dövmektedir, zayıf ruhluları ( Chelsea - Real Madrid - Juventus ) paramparça eder, Shankly'nin "Yenilmez Armada" sı yeniden yaratılır. Liverpool için ev sahibi olmak, avantajdan daha fazlasıdır.

4: İnönü Stadı

Fenerbahçe'nin evi Şükrü Saraçoğlu ve Galatasaray'ın evi Ali Sami Yen'i de örnek verebilirsiniz ancak Beşiktaş'ın İnönü Stadı muhteşem konumuna binaen günün kazananı. Bu stadın delikanlıları sıkıldıkları zaman Boğaz'dan Asya manzarası izleyebilirler. Ama sıkılmıyorlar, başlama vuruşundan itibaren göz alıcı bir atmosfer ve üstesinden gelinemez bir sahne.

5: Allianz Arena

Yeni bir stad yapılacaksa, böyle yapılır. Bayern ve 1860 Münih'in evini yaratan mimarlar, Emirates ile aynı konforu sunuyorlar ama biraz da atmosfer eklemişler. Stadın dev, ıskarta bir araba lastiğini andıran tasarımı burasını aynı zamanda bir turist çekim alanı yapıyor. Gece boyunca da ışıklandırılıyor. İçeride oynayan bazı takımlardan daha eğlenceli.

6: Bernabéu

Nou Camp'ın şer ikizi. Real Madrid'in büyük ve görkemli evinde herşey Katalan muadiline göre daha iyi; belki biraz, ucu ucuna, büyük maç atmosferi hariç. Effortlessly stylish, the place has the easy charm of a brilliantly successful tycoon whose career has been underpinned by a ruthless streak. Franco would feel right at home.

7: La Bombonera

Arjantin'de sağlık ve emniyet zabıtaları yok. Olsaydı, Boca Juniors'un sahasına göz açıp kapayınca kadar kilit vurulurdu. Stadyumun üç tarafı geleneksel yatık oturma düzenine sahip ama dördüncüsü, dimdik tribün, Bombonera'yı eşsiz yapıyor. Bu stad zıplıyor, en fazla da River Plate geldiği zaman.

8: Stadionul Dinamo

Koşu parkuru bir stadın atmosferini mahvetmeye yeterli. Oysa Dinamo Bükreş'in stadı, soğuk savaş şıklığının şaheseri. Önce Stalinist heykellece karşılanıyorsunuz. Kalenin arkasındaki geniş bir merdiven - merdivenlerden aşağı inen bir çocuk arabasının sarsıntısını hayal edin - sizi oyun alanına götürüyor.

9: Nou Camp

Maçına bağlı olarak, burası kolaylıkla en kötü stadlar listesinde yer alabilir. Işıklar kapalı olduğunda, burası ölüm gibi. Ama geceleri, Barça taraftarları Luis Figo'ya domuz kafası fırlattığında heyecan verici.Nou Camp, yerliler biletlerini turistlere satmak için sıraya girse de, Katalan kimliğinin katedrali. Ne yazık ki, Şampiyonlar Ligi bu gibi sıradan yerleri sık ziyaret ediyor. Daha nadir olsaydı, daha iyi olurdu.

10: Craven Cottage

Thames nehrinin kıyısındaki bu küçük, harap stad başka bir çağa atlamak gibi. Soylu bir yer ama iyi hissettiriyor. Zengin bir muhitte bulunmasına rağmen, Cottage'a giriş sıra evlerin arasından. Gösterişsiz ve rahatlatıcı. Yatma vaktindeki bir bardak ılık süt gibi.

Etiketler: ,

9 Yorum:

Blogger Sekhranikos dedi ki...

Türkiyeden koyman biraz kıyak olmuş sanki:) biz bu profille ve bu yapı ile haketmiyoruz kanaatindeyim.

11 Ağustos 2009 01:54  
Blogger Alper Öcal dedi ki...

@Sekhranikos

Ben koymadım, İngiliz koymuş :)

11 Ağustos 2009 01:56  
Blogger Protanopia dedi ki...

Biz de yorumcuların bir klişesi ve geleneği vardır. Üç büyüklerden birini ağızlarına alınca hemen diğer ikisini de araya sıkıştırma ihtiyacı hissederler. Burada da aynı durumu görünce çok komik geldi bana.

11 Ağustos 2009 08:27  
Blogger nebilim dedi ki...

hocam barnabeu'nun altında ingilizce cümleler kalmış..

11 Ağustos 2009 09:00  
Blogger CaRtMaNtR dedi ki...

Westfallen yeni adı olan Signal İduna'ya kimse alışamıyor haklı olarak. Gerçekten takım şampiyonluğu oyamıyor olmasına rağmen o derecede bağlı bir taraftar topluluğu inanılmaz.

11 Ağustos 2009 10:02  
Blogger Forza dedi ki...

Herkes kafasini kuma gomsun. Times'da dunyanin en ozel 10 stadinda 4. olarak Inonu gosteriliyor, ses seda yok kimsede. Nede olsa Besiktas, buyutmeye gerek yok canim..

11 Ağustos 2009 12:16  
Blogger BenX dedi ki...

Avrupa'nın en muhteşem stadı Nou Camp ı değerlendirmecinin neden bu kadar kötülediğini anlamadım.İngilterede Nou Camp ın yanından geçecek bir stad var mı

11 Ağustos 2009 13:14  
Blogger Sekhranikos dedi ki...

Öyleymiş artık cehaletime mi verirsin, körlüğümümi verirsin eşekliğimemi verirsin sen seç:)

11 Ağustos 2009 22:25  
Blogger Kitapkolik.Net dedi ki...

maraton.com.tr simdi haber yapmıs yazdıklarınızı. altına da maraton.com.tr yazmıslar :)

12 Ağustos 2009 00:31  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa