28 Ağustos 2009 Cuma

UEFA Avrupa Ligi Kuraları



Kuralarla ilgili son söyleyeceğimizi ilk söyleyelim; Fenerbahçe statü değişmese 1. torba takımıydı. Bu durumda bile Galatasaray ile birlikte gruplarının doğal ikincileri durumundalar ve lami cimi yok gruplarından çıkmaları lazım. UEFA Kupası'nın hem maddi getirisinin azlığı hem de prestijinin düşmüş olmasından ötürü 5 büyük ligin takımları için öncelikli hedef değil bu organizasyon. CL takımları için rotasyon maçları bile denebilir. O yüzden son 5 senede 3 kez Shakhtar, Zenith, CSKA gibi kuzey ülkelerinin takımları kazandı bu kupayı. Panathinaikos ve Steaua Bükreş kuralarına bu gözle de bakılabilir, tam kalemimiz takımlar gözüyle de. Algı meselesi. Ben Alman takımlarını yeğlerdim.



Önce Fenerbahçe'nin grubuna bakalım. Steaua Bükreş hem kadro kalitesi, hem saygınlığı, hem de form durumuyla 1. torbadan gelebilecek en kötü takımdı. Geçen sene felaket bir sezon geçirdiler. Munteanu'nun gelişi bile farketmedi ve ligi 6. sırada bitirdiler. Bu sene İtalyan Bergodi ile yeniden yapılanıyorlar. 5 senelik performansla 1. torbaya girmelerini sağlayan takımın en önemli hattı savunmalarıydı. Radoi ve Goian oynuyordu. İkisini de kaybettiler. Radoi'yi Inter ve Milan gibi takımlar istiyordu. 6 milyon € bedelle Al Hilal'e satıldı. Goian'ı da Palermo'ya verdiler. Kaleci Tataruşanu da bu sene Bistritu takımından geldi. Stoperler Ghineau & Baciu, 35 yaşındaki solbek Marin ve sağ bekte Golanski ile Steaua'nın yumuşak karnı bu yeni savunması. Ortasahalarında geçen sene alınan ve hücuma yönelik oynayan Kolombiyalı Toja ile bu sene takıma koydukları, Romenlerin büyük beklentileri olan 19 yaşındaki Onicaş oynuyor. Takım sağ açık Nicolita ve forvet Stancu'nun sırtında. En az 4 puan çıkarmak lazım 2 maçta ama yine de ekol takımıdır. Ciddi olmak lazım.

Steaua konusunda ne kadar şanslıysa Fenerbahçe, 3. torbadan gelen Twente konusunda da o derece şanssız. Hollanda takımlarının hücumu seven yapısı, Fenerbahçe gibi oynamayı seven takımlar için şans. Velakin Twente klasik bir Hollanda takımı görüntüsünde değil. Steve McLaren geldikten sonra önemli bir dönüşüm içindeler. Pas oyunu yerine daha fiziksel ve kanatları kullanan yönelik bir takım oldular. İngiliz takımı gibi. Geçen seneki çıkışın iki önemli oyuncusu Elia ve Arnautoviç'i kaybettiler ama Chelsea'den Slovak forvet Stoch'u kiraladılar. Konfederasyon Kupası'ndan hatırlanabilecek Güney Afrikalı forvet Parker da bir diğer yeni transferleri. Yaşlı kurtlar Kenneth Perez ve takım kaptanı Blaise Kufo ile birlikte hem hızlarıyla, hem de fiziki kaliteleriyle Fenerbahçe savunmasının başına iş açabilirler. Oyun kurucu rolünde oynayacak oyuncu ise Nashat Akram ya da Neşet Ekrem. Blog arşivinde hakkında kısa bir bilgi mevcut. Irak'ın 2008 Asya Kupası şampiyonluğunun mimarlarındandı. City'nin kapısından dönmüştür. Brama, Janssen, Hersi ile birlikte ortasaha rotasyonunu tamamlıyorlar. Fenerbahçe'nin işi sıkı tutması ve hiç konsantrasyon kaybı yaşamaması lazım. Ters takım Twente.

Sheriff takımı bilmiyorum, bilmeyeyim de zaten. Şahsen bir averaj takımındansa puan barajını düşürecek daha derli toplu bir takım isterdim grupta. 10-11 yerine 13-14 civarında puan almak lazım artık gruptan lider çıkmak için. Fikstür içeride Twente ile başlıyor. Sevindirici haber bu. Sheriff'ten alınacak galibiyetle 6 puanı cebe koyup Steaua Bükreş deplasmanına gidilebilirse gruptan lider çıkar Fenerbahçe. Ki bir sonraki tur için 1.lik klasmanı önemli. Grup birincileri ve Şampiyonlar Ligi'nden gelecek en iyi 4 takım çeyrek final öncesi playoff turunda seri başı olacaklar. İlk maçlarını da deplasmanda oynayacaklar.

Galatasaray'ın grubu ise Fenerbahçe'ye göre daha dengeli. Twente - Dinamo Bükreş eşleşmesi hariç daha zor bir grup. Fakat kağıt üzerinden Galatasaray'ı arkadan zorlayacak bir takım da yok. Dinamo Bükreş'in en önemli oyuncuları Galatasaray'ın vakt-i zamanında kuyruklarına teneke bağlayıp yolladıkları Tamaş ve Bratu. Forvette iki yaşlı kurt Niculae ve Dancilescu oynuyor. Sadece savunmaları fena değil. Yeni yeni Romanya Milli Takımı'na seçilen ve gelecek vaadeden oyuncuları var. Atmosfer açısından PAO kadar olmasa da gergin bir deplasmandır ama 3 maçlık cezaları var. Galatasaray deplasmandaki maçta seyirciye karşı oynamayacak. Şayet Galatasaray fikstürde Panathinaikos deplasmanı yerine içeride son 2 torba takımından biriyle başlasaydı, gruptan lider çıkardı demek kolay olurdu. Yine de liderlik şansı büyük ama beklemek lazım. Pana maçlarında total futbol zirve yapacak (!). Tan Cate vs. Rİjkaard.

Ölüm grubu da B Grubu. Hayırlısı...

Etiketler:

3 Yorum:

Blogger fyckreth® dedi ki...

bence 4.torbanin en guclu takimi Genao degil. Timisoara ve Nacional dir. bu yuzden Grup I ve J, cok tehlikeli kiran kirana gecicektir. Kupanin finbalini ise CL gruplarinin nasil gecicegi belirler. icimden bir his bu sene Portekiz ve Romen takimlari tozu dumana katacakmis gibi geliyor.

29 Ağustos 2009 12:11  
Blogger Vize Danışma dedi ki...

Romanya Vizesi profesyonel danışmanlık Ankara: 0 312 467 1001, Istanbul: 0 212 293 7300

31 Ağustos 2009 15:56  
Blogger Unknown dedi ki...

Avrupa Ligi'nin en şanslı iki takımı Fener ve Galatasaray oldu. Eşleşmelerde çok zorlu takımlar gelmedi. Bence rahatça gruptan çıkabilirler. Fener ve Galatasaray'ın genel olarak gidiş hatı da gayet iyi. Takımlarımızı Avrupa Ligi'nde destekliyoruz.

31 Ağustos 2009 17:59  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa