20 Nisan 2009 Pazartesi

İtalyan Ahmet Çakar



İtalya derbisi bitse de yankısı geçmiş değil. Derbi tarihinin en unutulmaz karelerinden biridir bu pozisyon. 1997-98 sezonu. Avrupa'nın en iyi liginin Serie A olduğu zamanlar. Bitime 3 hafta var. Inter şimdilerde varlığı tartışma halinde olan Gerçek Ronaldo sayesinde şampiyonluk potasında. Rakip ise Juventus. Aradaki puan farkı 1. Inter lider olarak Delle Alpi'ye geliyor. Maçın hakemi Piero Ceccarini. Ülkede FIFA kokartı takan 5 hakemden bir tanesi. Diğerleri ise Pierluigi Collina, Livio Bazzoli, Graziano Cesari ve Fiorenzo Treossi. Aslında maçın hakemi için ortak bir kamuoyu var. Pierluigi Collina'ya herkes güveniyor velakin 8,59 değerlendirme notu sayesinde maçı alan hakem Ceccarini oluyor. İlginç olan Tuttosport'un bunu herkesten önce bilebilmesi.

Maç 1-0 Juve lehineyken, 72. dakikada olan bir pozisyonda Ronaldo cezasahasında Iuliano'ya attığı çalımın ardından yerde kalıyor. Hakem gözünün önünde cereyan eden bu pozisyondaki çok net penaltıyı vermek yerine devam diyor. Topu alan Juventus oyuncuları sol kanattan Zidane ile kontraya çıkıyor, ve topu cezasahasında Del Piero ile buluşturuyorlar. Taribo West'in müdahalesiyle yerde kalıyor Del Piero. Hakem 30 saniye önce yapmadığını yapıyor ve tereddütsüz veriyor penaltıyı. 30 saniye öncesinde diğer cezasahasında olan kadar net olmayan pozisyona üflenen bu penaltıyla Interliler cinnet geçiriyor. Saha karışıyor, kıyamet kopuyor. Zamorano ve Inter'in teknik direktörü Luigi Simoni atılıyor vs... İşin ilginci Del Piero da penaltıyı atamıyor. Velakin bu Inter'in verilmeyen penaltısı için bir mazeret değil. Inter maçı 1-0 kaybediyor, Scudetto'yu da. Ronaldo maçın ardından "soyulduk" diyor, bugün sorsanız Calciopoli'ye bağlarlar olayı. O zaman Calciopoli yok ama İtalyan hakemler için bir milat oluyor bu maç. Zaman zaman bizde de tartışılan torba yöntemiyle maçlara atanmaya başlıyorlar.



Maçın hakemi Piero Ceccarini'den ise uzun süre ses çıkmıyor. Maçtan 96 gün sonra sessizliğini RAI'nin meşhur Domenica Sportiva programında bozuyor. Hata yaptığını ve pozisyonun penaltı olduğunu itiraf ediyor. Pozisyona çok yakın olduğu halde neden olayı süzemediğini soranlara verdiği cevap da ilginç. O sırada penaltı, faul gibi hadiselerin daha çok yaşanabileceği Birindelli ve Zamorano arasındaki eşleşmeye konsantre olduğunu, Ronaldo ve Iuliano arasındaki pozisyonunun başlangıcını kaçırdığını ve bittiği zaman gördüğü şeyde anormal bir durum olmadığını söylüyor.

Bugün ise 20 Nisan 2009. Bu söyleşinin üzerinden 10 sene geçmiş. Ceccarini yine konuşmuş. Penaltıdan vazgeçerek "en azından endirek vuruş vermeliydim" demiş La Gazzetta Dello Sport'a. Endirek vuruş fikrinin temelinde ise pozisyondaki engelleme yatıyor. Bu gitgellere bakılırsa hala uyanamamış o kabustan. İçi hala rahat değil, Ahmet Çakar gibi...

Video: Iuliano - Ronaldo

Etiketler:

2 Yorum:

Blogger BuRaK dedi ki...

hele hele

20 Nisan 2009 15:56  
Blogger liverpoolandkop dedi ki...

benim bildiğim Del Piero penaltıyı öyle atmaz ya sanki o vuruşta da birşey var gibi

20 Nisan 2009 16:11  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa