13 Ağustos 2009 Perşembe

International Board Yaş Ortalaması



Bu kare geçen hafta oynanan Hoffenheim - Bayern Münih maçından. Simunic'in sayılmayan ama nizami olan golü. Bu maçtan sonra doğal olarak tartışılan şey çipli top ve gol kamerası. 1. ve 2. Bundesliga'nın işletmecisi DFL ve Almanya Futbol Federasyonu bu pozisyonlarda teknoloji kullanımına sıcak bakıyor. Verilmeyen bu golden kazançlı çıkan Louis Van Gaal bunun için 1988'den beri uğraştığını söylüyor. Ragnick'e de pozisyondaki sükunetinden ötürü şapka çıkartıyor. Magath çipli toptan yana. Futbol seyircisine anket yapsan büyük bir çoğunluktan bu tür pozisyonlar için teknoloji kullanımına olumlu yanıt çıkacak. Olumsuz bakan ise IFAB yani International Board olarak bilinen ve futbol kurallarının kitabını yazan FIFA kurumu. Onlar kale çizgilerine hakem koymaktan yana. Nadir yaşanan bir pozisyon için birer hakem koyalım, boş kaldıklarında da penaltılara ve cezasahasındaki olaylara baksınlar diyorlar. Sanki o hakem hata yapmayacak. Sanki benzer uygulamalar teniste yapılmıyormuş ve yine de kamera kullanılmıyormuş gibi. Bütün bu ayak diremenin altında yatan sebep ise futboldaki insan faktörü azalmasın, oyunun ruhu ölmesin. Oysa teknoloji yardımı oyunun genelinde kullanılmayacak, sadece topun çizgiyi geçip geçmediğine bakılacak. NBA, hakemlerini topun süre dolmadan elden çıkıp çıkmadığına bakılması için monitöre yolluyor. Sebebi o kararın oyundaki iki taraftan hangisinin kazanacağını doğrudan etkileyen, hayati bir an olması. Futbol gibi düşük skorlu bir oyun için bu daha da elzem. Üstelik futbolda ruh ve romantizm yerini paraya bırakalı çok oldu. Bu kararlar sadece can yakmıyor, para da kaybettiriyor artık. Gel de anlat bunları IFAB üyelerine. Yaş ortalaması 82,5.

Etiketler:

5 Yorum:

Blogger Palermonte dedi ki...

Mantıklı olan böyle durumlarda kamera kullanılması olsa da fifanın bunu kabul etmesinin ciddi bir yatırım gerektirdiğinin düşünüyorum. sonuçta böyle bir uygulamayı hayata geçirdiğin zaman bunu sadece üst düzey ligler için değil dünyanın her yerinde profesyonel anlamdaki her seviyede uygulamaya koyman gerekiyor gibi geldi bana..avrupa ülkelerinde sorun yaratmayabilir ama dünyanın her yerinde aynı şekilde uygulanabilir mi sorun bu bence..bunun yerine hata yapma riski daha fazla olsa da eldeki mevcut insan gücünü kullanmak, bunu yaparken sadece kale çizgisini değil ceza sahasının içini de kontrol edecek ekstra bir çift göz daha doğru olur sanki..

13 Ağustos 2009 11:56  
Blogger Tuğçe dedi ki...

Dünyanın her yerinde uygulanması o kadar da şart değil. Örneğin teniste de bazı turnuvalarda oyuncu itiraz ederse kamera kullanılarak karar veriliyor, daha doğrusu kamera karar veriyor. Ama her turnuva için geçerli bir uygulama değil bu. Şu anda da böyle mi bilmiyorum ama, ilk uygulanmaya başlandığında sadece 2-3 turnuva için geçerliydi.

Mesela yıl sonunda Dünya Kupası organizasyonunda kullanılmaya başlanır, yavaş yavaş yayılır.

13 Ağustos 2009 19:17  
Blogger esen dedi ki...

Yapmayin, etmeyin... bu oyunun guzelliklerinden biri de insanlarla oynanmasi, hata payinin her zaman var olmasi. Her mac izleyisimde oyunculari elestirdigim kadar hakemleri de elestiririm (saygili bir sekilde tabi ki). Hakem de bu oyunun bir parcasi ve oyunu guzel yapan da budur.
Bu oyun hatalariyla guzel, sonuclari direk etkileyen cinsten bile olsa bu hatalar.
Bir suru Amerikan Futbolu maci izledim, biri touchdown yapar diger takim itiraz eder, hemen herkes kameralara kosar. Bunlar oyunun spontaneligini olduren seyler. Futbol hakeme golunu yedigi icin kizan, yalvaran oyuncusuyla guzel bir oyun.

Dip not: yasim 31 :)

13 Ağustos 2009 19:19  
Blogger Ayberk dedi ki...

Bunun icin gec bile kalindi... Cizgiyi gecen topun gol degeri kazanmamasi hata falan degildir, acikca bir takimin hakkinin yenmesidir. Kasitli ya da bilincli olmasi gerekmez ancak her ne sebeple olursa olsun bir takimin nizami golunun verilmemesi oyuna guzellik degil cirkinlik katiyor bence. Basit bir cip uygulamasiyla kolaylikla ortadan kalkabilecek bir sorun. Cizgiyi gecen top hakemin kolundaki alete sinyal yollar olur biter...

13 Ağustos 2009 23:07  
Blogger van auger dedi ki...

bence de çip kullanılmalı, sonuçta rakip takımın bariz bir hakkının yenmesi söz konusu olan.Oyunun ruhunu ödürdüğünü düşünenler de artık yanlış kartlar ve fauller ile
yetinsinler

15 Ağustos 2009 13:39  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa