15 Haziran 2009 Pazartesi

Sportmenlikdışı Faul Kaosu




Basketbolun gündemi, TBL Final serisinin gidişatı bir düdükle, hatta düdükten sonra geciken el işaretiyle değişti. Fatih Söylemezoğlu yıllardır sıkça gösterdiği egosunu şu finalde de saklamak yerine ortaya çıkarmayı yeğledi. Basketbolu yakından takip edenler kendisini Efes Pilsen de dahil olmak üzere Banvit, Beşiktaş, Karşıyaka, Fenerbahçe gibi birçok kulübün istemediğini bilirler. Salon boşalttırmasıyla meşhurdur. Maç esnasında ettiği hakaretten daha sonra para cezasına çevrilmek üzere 2,5 aylık hapis cezası almaya gidecek kadar vukuatı olan, bir dönem çok uzun bir süreyle dinlendirilen bir hakemdir Fatih Söylemezoğlu. Şu maça da sadece son kararıyla değil maçın genelindeki kararlarıyla çileden çıkartmıştır. Hangi akl-ı evvel bu maça verdi anlamak güç.


Maç yazısı yazmayı isterdim ama son karar maçın önüne geçtiği için önce oradan başlamak lazım. Maç esnasında spiker, yorumcular ve hatta Fenerbahçe yöneticisi Nedim Karakaş da dahil olmak üzere herkes faul olup olmadığı üzerinde tartışıyor ve eğer faul varsa sportmenlikdışı faul kararı doğru dediler. Ben faulü tartışmıyorum, faul vardı ama bu sportmenlikdışı kararı tartışılır diyorum.

Neye göre tartışıyorum, FIBA'nın bu sezon başında yayınladığı oyun kuralları ve hakem yorumları kitapçığına dayanarak.

FIBA internet sitesinde de pdf olarak okunabilecek Resmi Basketbol Kuralları kitapçığında şöyle açıklanıyor sportmenlikdışı faul.
Art. 36 Unsportsmanlike foul

36.1 Definition

36.1.1 An unsportsmanlike foul is a player contact foul which, in the judgement of the
official, is not a legitimate attempt to directly play the ball within the spirit and intent
of the rules.

36.1.2 Unsportsmanlike fouls must be interpreted consistently throughout the game.

36.1.3 The official must judge only the action.

36.1.4 To judge whether a foul is unsportsmanlike, the officials should apply the following
principles:

• If a player is making no effort to play the ball and contact occurs, it is an
unsportsmanlike foul.

• If a player, in an effort to play the ball, causes excessive contact (hard foul),
then the contact shall be judged to be unsportsmanlike.

• If a defensive player causes contact with an opponent from behind or laterally
in an attempt to stop a fast break and there is no opponent between the
offensive player and the opponents’ basket, then the contact shall be judged to
be unsportsmanlike.

• If a player commits a foul while making a legitimate effort to play the ball
(normal play), it is not an unsportsmanlike foul.
Yine FIBA'nın Hakem Yorumları Kitapçığı kuralın detaylarını örneklerle bize sunuyor.
STATEMENT

When the ball is out-of-bounds for a throw-in and is still in the hands of the official or is already at the disposal of the thrower-in and at that moment a defensive player on the court causes contactwith a player of the team of the thrower-in also on the court and the foul is called, this shall be judged as unsportsmanlike.

Example 1:

A4 has the ball in his hands or at his disposal for a throw-in when B5 causes contact with A5 and a foul is called on B5.

Interpretation:

Because B5 is obviously not making any effort to play the ball and an unsportsmanlike advantage is gained by not allowing the game clock to restart. An unsportsmanlike foul must be called without a warning being given.

Example 2:

The ball has left the hands of A4 on the throw in when B5 causes the contact with A5 and foul is called on B5.

Interpretation:

Normal personal foul should be called unless the officials judge that the severity of the foul of B5 requires an unsportsmanlike or disqualifying foul to be called.
Bunları referans olarak koydum ve tamamını Türkçe'ye çevirecek vaktim de yok, sadece bize gereken kısmına ( bold yapılan yerler ) yazıda değineceğim.

Efes Pilsen - Fenerbahçe maçındaki duruma bakalım.

Son 13 saniye.

Skor 68-68

http://gelgidersin.blogspot.com/2009/06 ... 8-son.html

( Görüntüde 1:21 kala başlıyor pozisyon )

Thornton topu kenardan oyuna sokacak. Topu rahatça oyuna sokamaması için çizgi gerisinde Preldzic savunma yapıyor Thornton'a. Saha içerisindeki top alma/top aldırmama savaşında ekrana girdiği kadarıyla yüksek postta Ender ile Mrsic, 3 sayı çizgisinin gerisinde Mirsad ile Shumpert, boyalı alanın hemen dışında da Charles Smith ve Ömer Onan eşleşmiş.

Kıyasıya bir savaş var.

Top Thornton'un elinde.

Shumpert üç sayı çizgisinden içeriye, pota altında doğru katediyor. Mirsad takip ediyor Shumpert'i. C.Smith perdeleme için Mirsad'ın önüne geçmeye çalışıp Shumpert'e pota altında boş pozisyon yaratmak istiyor. O koridoru boşaltmak için de Ender de Shumpert hareketlenir hareketlenmez ölü bölgeye kat ediyor ve savunmacısı Mrsic'i de yanında götürüyor. Efes Pilsen'in daha önce de topu oyuna kenardan sokarken sıkça yaptığı bir set bu. Belli ki Ergin Ataman bu son 13 saniye için bu seti çizmiş.

Velakin C.Smith geç kalıyor perdeleme için. Shumpert Mirsad'dan kurtulamıyor. Hal böyle olunca topa en yakın olan Efes Pilsenli oyuncu C.Smith 5 saniye kuralının sebep olacağı top kaybını engellemek ve için dışarıya çıkıp top almaya gidiyor. Ömer geç kalıyor Smith'i takip etmekte ya da Smith erken davranıp Ömer'in bir adım arkasına geçerek avantaj sağlıyor. Ömer de gaflet anında yakalanıyor ve faulü istemsizce yapıyor.

Tanıma göre Ömer'in yaptığı faul Thornton topu oyuna sokmadığı için sportmenlikdışı faul ama örnek ve yorum bölümüne bakıldığında manzara değişiyor.

Örnek şöyle diyor;

Top A4 oyuncusunun elindeyken veya topu kenardan oyuna sokacakken B5 oyuncusu A5 oyuncusuna temasta bulunur ve B5 oyuncusu için faul çalınır.

Yorumda da şöyle diyor;

B5 oyuncusunun hamlesi açıkça topa olmadığından, ve maç saatinin başlamaması suretiyle sportmenlikdışı bir avantaj kazandığından uyarı verilmeden sportmenlikdışı faul çalınmalı.

A4=Thornton
A5=Charles Smith
B5=Ömer Onan

FIBA'nın yaptığı yorumdaki kilit ve esas cümle kazanılacak sportmenlikdışı avantaj. Bütün bu kıyamet o avantajdan ötürü kopuyor.

Ne o avantaj ?

Saatin işlememesi.

Saatin işlememesi kimin, nasıl avantajına olur ?

Oyunu geriden takip eden, mağlup durumdaki takıma.

Çünkü saat işlemesin ki var olan sürenin tamamı serbest atışların ardından yapılacak hücumda kullanılabilsin. FIBA bunu sportmenlik dışı bulduğu için ve yapılmasının önüne geçmek için bu durumlarda topu serbest atışlardan sonra savunma takımına değil hücum takımına veriyor.

Fenerbahçe mağlup mu peki ?

Değil. Maç berabere.

Ne avantaj getirir bu faul Fenerbahçe'ye faul hakkını halihazırda doldurmuşken ?

Hiç.

Neyin sportmenlikdışı faulü bu peki ?

Şu pozisyon aklı selim ile süzüldüğünde Fenerbahçe'nin saati durdurmasının kendi lehine getireceği bir avantajın olmadığını, o esnada herkesin işine konsantre olduğunu ve kimsenin rakibine faul yapmak için özel, kasıtlı bir çabası olmadığını ( bilhassa rakibin en iyi atıcısına ) ve faulün oyun içerisinde oluşabilecek bir hatadan, temastan kaynaklandığını anlayabilirdi. Normal faulle maçı devam ettirebilirdi hakemler ya da sezon içerisinde çokça yapıldığı gibi top oyuna girdikten sonra düdük çalabilirlerdi kurallara çok bağlı hakemlerimiz.

Böylece herşeye rağmen güzel giden seri katledilmez, insanlar delirmezdi. O berbat manzarayı görmez ve abuk sabuk demeçler duymazdık.

Olmadı maalesef.

Kına yaksın Fatih Bey.

Etiketler: ,

12 Yorum:

Blogger lyktm dedi ki...

bu seri başladığından beri taraflı yazılar okur olduk blogunuzda.
karar yanlıştır, doğrudur tartışılır ama en nihayetinde bir faul vardır ve hakemin yorumuna bağlıdır..
bir maçı katletmek, hele hele o basketboldan zerre anlamayan sadece futbolsuzluktan salona dolmuş yüzlece fanatiğin önünde bunu yapmak hiçbir hakemin isteyeceği bir şey değildir..
hakemin yorumundansa masa hakemi olarak orada bulunan kadına saldıran rasim başak gibi, mirsad türkcan gibi kendini bilmezleri görebilseydiniz keşke..
ama onların o tavırları kendilerini destek(!)leyenlerin en aklıbaşında olanının bile bir(ya da her mi demeliyim) yenilgiden sonra aklıselim yorumlardansa hakeme çıkışmaya başlamasıyla anlam buluyor..
bundan güç alıyorlar zaten..
bir ali koç olmak var(görüntülerde farkettiyseniz bekliyor zaten kasti faulü ve yanındakine de bunu söylüyor), bir de aziz yıldırım'ın yanında gözüne girmek için tepinmek var..
bence ali koç'un yaptığı doğru..
karar doğru da olsa, yanlış da olsa..
aklıselimi bırakmamak, fanatikliğe kaymamak gerek bazen..

15 Haziran 2009 03:42  
Blogger alengir dedi ki...

Maç boyunca artık Türkiye'de her dayılanan kişinin yeğeni olduğunu iddia ettiği Sedat Peker'in gerçek yeğeni olduğundan yaptığı her türlü teknik faulun görmezlikten gelinmesin sonucu şüphelendiğim Kaya Peker'e çalmayan düdüklerin,maçın en kritik anında Fenerbahçe'ye çalınması,bu sene şampiyonluğun bir müessese takımına layık görüldüğünün ispatıdır...

15 Haziran 2009 03:59  
Blogger Alper Öcal dedi ki...

@umut

Benim burada süperobjektif olmak gibi bir amacım olmadı. Fenerbahçe'nin olduğu heryerde Fenerbahçeli olduğumu hiçbir zaman saklamadım.

Olabildiğince nötr bakmaya çalışsam da bir taraftarım ve benim de heyecanlarım var. Her zaman olacak.

Bu seri boyunca basketbol yazmaya çalıştım ama bilhassa son 2 maçtaki hakem yönetimleri olması gerekenin çok altındaydı. Öyle olmadığını söyleyenler varsa onları bağlar. Bu basketbol oynamış ve sürekli de izleyen biri olarak benim, gözlüklerimi olabildiğince çıkarıp vardığım bir kanı.

Şu post da maçın en tartışmalı kararıyla ilgili kurallara dayanarak yaptığım bir yorum.

Faul olduğunu inkar da etmedim.

Rasim'in, Mirsad'ın oyun dışında yaptıkları, salondaki görüntü de berbat manzara tabiriyle yer alıyor değerlendirmede.

Ne yapsaydım ?

Rasim'in tekme, Mirsad'ın küfür, salondaki taraftarın pet şişe fırlatma tekniklerini mi anlatsaydım etraflıca ?

Ayan beyan ortada herşey. Federasyon federasyonsa verir cezalarını.

Bne herşeye rağmen oyunun içerisinde kalmaktan yanayım.

Ve inan bazı hakemler için reklamın iyisi kötüsü yok.

Evinde, 12000 seyircisiyle kaybettiği 2 maçta bu derece vandallaşmayan taraftar ve oyuncuların neden bu maçta böylesine zıvanadan çıktıklarını da şu yönetimden bağımsız yorumlamak işgüzarlık olur.

15 Haziran 2009 06:21  
Blogger PVH dedi ki...

Sevmedigi her yorumun altina girip fanatikligi birakin, tarafsiz olun yazan yorumculardan bezdim, bunaldim, genc yasimda yaslandim, sinir hastasi oldum. Saka gibi yemin ederim... Bir gun tribunde gelip lutfen kufur etmeyin, tarafsiz olun demelerini bekliyorum.

15 Haziran 2009 06:37  
Blogger Fabio Luciano dedi ki...

maç içinde iki hareket vardı beni son derece rahatsız eden.

ilki bir poizsyonda galiba ömer onan'dı hakemle konuşurken hakemin onu resmen siktir git anlamında omuzundan itmesi ki ömer onan'da çok şaşırdı.

ikincisi 3. periyot başında mirsad'ın sağ dip çizgiden yaptığı driplingde elini arkadan smith'e takması sonucu aldığı hücum faul.bu faul ise bir önceki maçta kerem'in son dakikalarda yaptığı neydi acaba?

maç boyu kaya denen aşısı eksik zatın ağzından köpükler saçması,solomon'a yaptığı hareket,son dakikada smith'in 2de 1attığı serbest atış sonucunda aldığı hücum ribaund'unda semih'in kafasına dirseği ile yaptığı "nizami şarj" ve daha niceleri...

normal sezonda hüseyin ağzından köpükler çıkarıyordu final serisinde ahanda bu çıktı piyasaya...

ergin'e,taş mıdır kaya mıdır ne halttır şu artiste,fatih denen hakem bozuntusuna inat bu şampiyonluk hem farz hem sünnet oldu artık...

15 Haziran 2009 11:06  
Blogger sunshine dedi ki...

Ben en çok kime kızıyorum biliyormusunuz?
tabiki ergin atamana.
Sen maçın en iyi adamları sinan güler ve kerem tunçeriyi son çeyrek yanında oturtursan ve ender gibi ne idüğü belirsiz bi adamla devam edersen üstüste kaç tane gözlük taktıkları bilinmez kişiler ben gözlüğü çıkardım diyip sana ve takımına saldırır.Ve öne geçmene rağmen bu fenerbahçeye verdiğin bu hırsla belkide seriyi fenere vereceksin.
Maçın içerisinde iki taraf içinde birsürü yanlış faul çalınıyor ama neden hep fenere yapılanları yazıyorsunuz.Bi takım eleştirisi yapın bi koç eleştirisi oyun eleştirisi okuyalım.Yok kulüp başkanın bozacıysa yorumcunda şıracı olur bu kadar basit.

15 Haziran 2009 13:10  
Blogger scugnizzi dedi ki...

ben de çoğunluk gibi yeni kural hakkında detaylı olarak bilgiye sahip değilim. fakat eğer gerçekten böyle bir kural varsa, -ki var olduğunu kabul ediyor herkes- hakem doğruyu yapmıştır bana göre, devamındaki teknik fauller de doğrudur. fenerbahçeli olarak bunu net bir şekilde söyleyebilirim...

15 Haziran 2009 22:42  
Blogger Adem dedi ki...

şöyle bir pivotumuz olmadı :) ideal 5 numara

16 Haziran 2009 16:25  
Blogger agopist dedi ki...

Örneklerle ilgili kafada soru işareti var. Açıklamayla örnek arasında uyumsuzluk var gibi. Ama bu mesele daha önceden sorulmuş. cevap verilmiş http://site.mynet.com/antalyabasket/antalyabasket/id15.htm

Özellikle şuraya dikkat:
Soru: Eğer son dakika içinde savunma oyuncusu topla oynamayı amaçlıyorsa ve bunun sonucunda faul olursa, Sportmenlik dışı faul mü çalınmalıdır? Her defasında yorum'a ihtiyaç duyarmıyız?

Cevap: Top; hala saha dışındayken savunma oyuncusunun topla oynama gayreti olamaz.

16 Haziran 2009 16:28  
Blogger Alper Öcal dedi ki...

@efesliler

Gelen cevaptan da belli gerçi ama soru bir garip orada.

Yani şu faul oyunun ruhuna aykırı olan, avantaj kazanılmak için yapılmış bir faul değil. Pozisyon icabı olan bir temas ve çalınan bir faul var.

FIBA'ya üşenmesem soracağım bu pozisyonu, ulaşabileceğim yetkili adamlar da var aslında. Bakalım.

16 Haziran 2009 18:00  
Blogger 1717 dedi ki...

kural bu kadar açıkken maç berabere diye bu kadar zorlama yapmanız blogunuzun kalitesine yakışmıyor, gerçekten.

18 Haziran 2009 09:49  
Blogger Yetkin dedi ki...

faul var mı? var.
çalınıyorsa kural nedir? 2 serbest atış ve kenardan başlama.

bitti.

22 Haziran 2009 02:54  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa