17 Mayıs 2008 Cumartesi

St. Andrews'dan Wembley'e



Bundan 6 sene önce Aston Villa'nın ezeli rakipleri Birmingham City ile oynadığı maçta Olof Mellberg'in taç atışında topu ayağının altından kaçırıp mağlubiyeti hazırlayan, ardından bileti kesilen Peter Enckelman, bu kez Cardiff'i yaktı FA Cup finalinde.

Cardiff'in attı atacak dediğimiz anlarda Kanu'ya attırdı golü. Futbolun kan emicilerinden Gaydamak saydığı paraların karşılığında bir kupaya kavuştu. Yazık oldu...

Etiketler:

14 Mayıs 2008 Çarşamba

Canaydın ve Laporta



Özhan Canaydın'ın nasıl bir seçim kurdu olduğunu bilmeyen yok. En zayıf olduğu anlarda dahi en güçlü olmayı başarmıştı. Kulisler ve politika bir yana bunu başarırken izlediği sportif yöntemin başında takımın başına bir efsaneyi getirmek vardı. Lucescu'yu göndererek Fatih Terim'i yeniden getirmesi, kulüp ciddi anlamda huzursuzken Hagi hamlesini yapması ve bu seneki Kalli ataması hep bu yaklaşımın doğurduğu sonuçlar bana göre.

Laporta'nın Barcelona sürünürken ve kendisine karşı inanılmaz bir muhalefet yükselmişken yaptığı Pep Guardiola ataması da Canaydın stratejisinin bir benzeriydi; ama tutmadı. Zerre yumuşama olmadı Katalanlarda. Defterini dürmeye niyetliler Laporta'nın.



Resimdeki Barcelona üyesi avukat Oriol Giralt bu operasyonun esasoğlanı. Birkaç gün önce verdikleri gensoru kabul edildi, artık 5882 imza toplamaları lazım seçim için. 14 günleri var, kendilerinden emin oldukları ise bugün yapacakları basın toplantısından belli.

Adayları 2003'te Laporta'ya karşı seçimi kaybeden ve şu sıralar vırvır konuşan Lluis Bassat olmasın da...

Etiketler: ,

13 Mayıs 2008 Salı

İki Efsane



Resim Totti'nin Roma'da düzenlediği bir yardım maçından. Eskileri gazozuna bile oynarken izlemek bir başka. Hele de Arjantin ve Brezilya tabiyetine mensup iseler.

Bu kez Maradona'nın yanında Gianfranco Zola ve Careca da yok. Zico Udinese'de zaten yalnızdı.

Maç 6-6 bitti.

Etiketler:

Roma Catania'da Yok



Malum İtalya'da düğüm son hafta çözülecek. Inter Parma'ya, Roma ise Catania'ya gidecek. Her iki deplasman da mimli. Hele Catania - Roma maçında 1 sene önce yaşanan vahşet hala gözler önünde.

İtalya'da dolayısıyla güvenlik önlemleri hat safhaya çıkarılmış durumda ama Inter biraz kayırılmış sanki. Zira Roma taraftarları Sicilya'ya gidemeyecekler, öte yandan Nerazzuri severler Ennio Tardini'de yerlerini alabilecek. Olur da kutlama Sicilya'da olursa hayli sessiz olacak, eğer truva operasyonu olmazsa.



Dipnot olarak Catania yönetimi bu maçın bilet fiyatlarında damping yapmış. En pahalı bilet 40€, son Juventus maçında 24 € tutarındaki bu bilet ise 15€.

Etiketler:

Citygiller



Manchester City'nin Fair Play kontenjanından UEFA Kupası'na katılmasının ardından diğer iki ülke de kurayla belirlendi. Torbadan Almanya ve Danimarka çıktı. Temsilcileri de büyük ihtimalle Hertha Berlin ve bu sene başında Sparta Prag'a penaltılarla elenerek gruplara kalamayan Odense Boldklub yani OB olacak.

Etiketler:

Coupe De France 1983 Finali



Resimdeki yüz muhakkak tanıdık gelmiştir. Türkiye'nin 2000'li yıllardaki dön baba dön teknik adamlarından, karikatür gibi tercümanıyla birlikte ciddi bir ekol olan Saffet Susiç, o zamanlar Avrupa çapında üne sahip olup 1978'de modacı Daniel Hechter'in ardından Paris Saint Germain'in başına geçen Francis Borelli'nin önemli icraatlarından biri.

PSG o sıralar İlker Yasin'in ismini söylemeyi pek sevdiği Dominique Rocheteau, Luis Fernandez, Zaremba ve Cezayirli Dahleb ile birlikte Fransa'nın en güçlülerinden. Coupe De France'ın da son şampiyonları ama karşılarında son senenin Ligue 1 şampiyonu Nantes var. Sarı yeşil formada kıvraklığı ve tekniğiyle o dönem Fransa'daki Brezilyalı olarak nitelenen Jose Toure ve yine bir başka tanıdık isim olan Vahid Halilhodzic sürüklüyor Nantes'ı.




Maçın hakemi İtalya 90'da Arjantin - İtalya maçını dalıp 8 dakika fazla oynatan ve Euro 88 finalini yönetecek olan, zamanın gelişmekte olan hakemi Michel Vautrot. Sahada 80 lerin zevkli ve açık futbolu var. İki takım da 4-3-3 oynuyor. Galip çıkan ise ortadaki üçlüsü daha iyi olan ve final maçında bu bölgedeki oyuncuları olan Susiç ve Zaremba ile iki gol bulan PSG. Üstelik maçta 2-1 geriye düşmelerine rağmen. Maçı 2-2 yapan golün Saffet Susiç'ten geldiğini olduğunu da belirtmek lazım.

Etiketler:

Cristiano Lucarelli



Di Canio türünden bir bayrak adamdır, İtalya'da oynamadığı takım pek azdır Lucarelli'nin ama ilk kez Livorno'dan ayrıldığında birçok insanı üzmüştü.

Şampiyonlar Ligi'nde oynamak için Ukrayna'ya, Lucescu'nun ekibine gitti ve çok da iyi başladı macera ama son 4 maçta alınan 0 puan ile Lucarelli'nin Ukrayna aşkı ruhen bitti. Euro 2008'i bahane ederek İtalya'nın, Parma'nın yolunu tuttu.

Ama Ne Euro 2008'e giden kadroda var ne de Parma'dan ona hayır. Inter bir şapşallık yapmazsa küme düşecekler. Livorno çoktan düştü bile. Kısacası bu ayrılık ne ona ne de Livorno'ya yaradı. Ne gerek vardı yani...

Etiketler:

İskoçlar Rahat Olsun





Euro 2008'de izlenecek şey sadece futbol değil elbette. İskandinav ve İtalyan güzeller, organize Hollandalılar, ateşli Balkan taraftarlar da hayli ilgi çekici olacak ama sanırım en dikkat çekecek taraftarlar Almanlar olacak.

Barbara Walter adında bir stilist Euro 2008'in kreasyonunu İskoçlara nazire yaparcasına hazırlamış. Bu etekli, çiçekli koreografiyi kaç Alman giyer bilmem ama Barbara Walter bunun futbol ve balenin ruhunu yansıttığını düşünerek yaptığını söylüyor.

Mahalle arasında top oynarken oyun sertleştiğinde sızlanan adama "bale mi yapıyoruz kardeşim" derdik.

Etiketler:

12 Mayıs 2008 Pazartesi

Brezilya 2008: 1. Hafta


Brezilya Serie A'nın açılış haftası hayli heyecanlı ve sürprizlerle doluydu. Şampiyonluğun favorisi olarak gördüğüm Palmeiras, ligin yeni ekibi Coritiba'ya 2-0 ile boyun eğdi. Coritiba'nın iki hücumcusu Michael ve Hugo arasındaki uyum gerçekten büyüleyiciydi.

Ligin bir başka yeni geleni Portuguesa'nın evinde 5 gol atıp 3 farkla öne geçtiği maçta 10 kişi kaldıktan sonra karambolden yediği 3 gol ile maçtan 5-5 berabere ayrılması ise izlenmeye değer gerçek bir dramdı.

Ligde şampiyonluk hesapları yapan Sao Paolo ve Gremio, Flamengo ve Santos, Internacional ve Vasco ise ilk haftada birbirleriyle kıran kırana maçlar oynadılar. Adriano'yu Libertadores'e saklayan Sao Paolo evinde Gremio'ya savunma oyuncusu Pereira'dan yediği kafa golüyle 1-0 kaybetti. Şaşırtıcı olan ise Sao Paolo'nun Gremio kalesine uzaktan şutlar dışında gidememesiydi.



Brezilya'nın olimpiyat kadrosunda yer alması muhtemel, Internacional'ın genç stoperi Sidnei gecenin bir başka tek gollü galibiyetinin mimarıydı. Attığı gol ile Internacional Vasco De Gama'yı 1-0 mağlup etti.

Flamengo'dan Rio Eyalet Şampiyonası'nın rövanşını almak isteyen Santos ise Maracana'dan 3-1 lik bir mağlubiyet ile eli boş döndü. Eyalet Şampiyonası'nda sürekli istifaya çağrılan, taraftarların gitmesini istediği teknik direktör Emerson Leao'nun Santos geleceği eğer böyle devam ederlerse fala uzun sürmeyecektir
. Toplu sonuçlar aşağıda.

São Paulo 1-0 Grêmio
Náutico 2-1 Goiás
Vitória 0-2 Cruzeiro
Internacional 1-0 Vasco
Ipatinga 0-1 Atlético-PR
Botafogo 2-0 Sport
Coritiba 0-2 Palmeiras
Portuguesa 5-5 Figueirense
Atlético-MG 0-0 Fluminense
Flamengo 3-1 Santos

Etiketler: ,

Yeni Wembley'e Yakışır



Türkiye'deki Olimpiyat Stadı'na hiç kullanılamayan stad diyoruz ama hem yeni hem de eski Wembley'i FA'in düzenlediği kupaların finalleri ve İngiltere Milli Takımı'nın maçları dışında futbol oynanırken göremiyoruz. Tottenham yeni stadı yapılırken Wembley'de oynamayı istedi ama kibarca reddettiler.

Kafalarında 2010-11 Şampiyonlar Ligi Finali vardı ama o da uluslararası sporcuların İngiltere'de yapılan etkinliklerde vergi vermesiyle ilgili mevzuat yüzünden UEFA tarafından kabul görmüyordu.

Kültür, Medya ve Spor Bakanlığı Bakanı Andy Burnham 2011 finalinin bu mevzuatın kapsamı dışında kalacağını açıkladı bugün. Eğer Wembley alırsa finali 6. kez ile en çok Şampiyonlar Ligi Finali oynanan stad olacak, yarı finalde ikiden fazla İngiliz görmeye alıştığımız bu kupanın seyri de bir başka...

Etiketler:

Cevat Güler Etkisi



Daha birkaç mesaj önce Inter'in şampiyonluğunun son hafta eski hocasının takımı olan ve küme düşmemek için kesinlikle kazanması gereken Parma'yı yenmesinden geçmesine değinmiştik ama artık geçerliliğini yitirdi bu ironik durum.

Finallerin her daim kaybeden adamı Hector Cuper'e Parma'da güvenemedi ve şutladılar. Ennio Tardini'de son hafta umutları takımın altyapı hocası Andrea Manzo'ya emanet artık. Türkiye'deki sarı kırmızı hikayenin bir benzeri bu kez sarı lacivert olarak yazılabilir.

Mümkündür...

Etiketler:

Barca Paramparça



Barcelona 2-0'dan maç vermeye alıştı artık. Birkaç hafta önce Betis'e aynı şekilde kaybetmişlerdi, bu kez talih kuşu Mallorca'ya vurdu. Eto'o ve Deco başta futbolcuların çoğu yuhalandı, ıslıklandı. Cruyff'a küfürlü pankart açıldı, Beguiristain istifaya davet edildi ama en şiddetli protesto Başkan Juan Laporta için yapıldı, beyaz mendiller sallandı, pankartlar açıldı.



Kısacası bu fotoğraftaki eski güzel günler artık geride kaldı. Barcelona'nın gayrı resmi yayın organı El Mundo Deportivo'nun anketinde %82 Laporta'yı istemiyor, % 89 Rijkaard dönemini başarılı buluyor. Aynı gazetenin Rijkaard için açtığı hatıra defterinde de aynı şeyler var.

Camp Nou sakinleri de aynı düşüncede olduklarını Rijkaard'ı alkışlayarak ve klasikleşmiş pankartlarını açarak gösterdiler bile.



"Asla yalnız tüttürmeyeceksin"

Etiketler:

Milano'nun Dramı



İtalya'nın en güzel şehirlerinden biri, iki büyük futbol takımına sahip ve görmedikleri başarı yok gibi. Fakat geçtiğimiz Pazar günü Milano'da tam bir hüzün hakimdi.

Şampiyonluk turu atmak için sahaya çıkan Inter, maç berabere giderken Materazzi'nin kaçırdığı penaltı, Jimenez'in dışarı vurduğu ve kale arkasındaki Cambiasso'nun ellerinde kalan şut bir yana, skoru koparmak yerine üzerine yatmayı tercih edince geriye Boys San'ın ıslıkları ve Maicon'un bu çaresizliği kaldı.


Mancini'nin maçın en iyisi Balotelli'yi anlamsızca oyundan alması pahalıya patlayabilir Inter için zira, haftaya kazandığı takdirde küme düşmeme ihtimali bulunan Hector Cuper'in Parma'sına karşı kazanmak zorundalar.

Milano'daki dramın AC Milan ayağı ise daha şok edici. Geçen hafta derbide Inter'i evire çevire yenen ve Şampiyonlar Ligi için önemli bir adım atan Rossoneri kuzeyde iddiasız Napoli'ye 3-1 kaybederek bir çuval inciri berbat etti.

Fiorentina da kazanınca Milan'a önümüzdeki sene UEFA Kupası'nın en büyük favorisi olmak kaldı.

Başkanlar kalacak dese de hem Mancini hem de Ancelotti için çanlar çalıyor.

Etiketler:

Adalet



Yerel bir derbidir Valencia, Villareal ve Levante arasında oynanan maçlar. Bu kez maçın bir önemi yoktu. Valencia'lı futbolcuların da katılımıyla hep beraber adalet istendi Levante'nin alacaklarını aylardır tahsil edemeyen oyuncuları için.

1-5 biraz ayıp oldu ama

Etiketler:

11 Mayıs 2008 Pazar

Masalın Sonu



Sivas dün ve bugün iki darbe birden aldı. Önce Fenerbahçe'nin mağlubiyetiyle UEFA'da şehri temsil etme hakkını kaybettiler, bugün de Fatih Terim'in açıkladığı kadroda Euro 2008'de temsil edilmediklerini gördüler.

Fenerbahçe'nin 2.liği garantilediği bir klasmanda neden üçlü averaj uygulaması yapıldığını anlamış değilim. Mantıklı gelmiyor, Sivaslı filan değilim ama duygusal da düşünüyor olabilirim zira Sivas masalının böyle bir sonla bitmesi, bu sene yaptıklarının arşivlerde kalması ve tarihe geçmemesi cidden üzücü.

Etiketler: ,