7 Aralık 2009 Pazartesi

Coritiba'da İsyan









Son maçta şampiyonluktan olmak mı yoksa küme düşmek mi daha büyük yıkım ? Şampiyonluğu son dakikada kaybetmeyi bilirim; ama küme düşmeyi hiç yaşamadım. Bunun üzerine ahkam kesemem haliyle. Velakin Internacional taraftarının tepkisiyle, Couto Pereira stadını karşılaştırmak epey aydınlatıcı. Kendi evinde Fluminense'ye kaybedip küme düştü Coritiba. 100. yıllarına böyle girdiler. Ortalığı da yakıp yıktılar. Alex de Souza'nın da moral yerlerdedir şimdi.

Etiketler:

Internacional Üzülürken







Internacional evinde Santo Andre'ye 4 attı; ama ezeli rakipleri Gremio'dan umduklarını bulamadılar. Porto Alegre'de efkar büyük.

Etiketler:

Flamengo Kutlarken
















Etiketler: ,

6 Aralık 2009 Pazar

Flamengo Şampiyon



Başta meşhur Douglas olmak üzere Flamengo taraftarının 17 yıldır beklediği an, 21. dakikada Gremio'dan Roberson'un golüyle kabusa dönüştü. Internacional de aynı dakikalarda 2-0 öne geçince Maracana'yı korku saldı. 10 dakika sonra David'in attığı beraberlik golü Flamengo'yu şoktan çıkardı ama yine de şampiyon olacak gibi oynamadılar. İkinci devre Everton'un oyuna girişi, Leo Moura'nın istekli oyunu ve Petkovic'in liderliğinde canlandılar. 63'te Petkovic'in köşe vuruşuna Angelim dokundu ve skoru 2-1'e getirdi.



Şampiyonluğun ilk fotoğrafını da bu golle verdiler. Sonrasında al gülüm ver gülüm yapıp, zamanı öldürdüler. Gremio da fazla zorlamadı. Spormax yayını kesti ama Maracana şu an çıldırmaya devam ediyor. Oraya ışınlanmak mümkün olsaydı keşke ! Flamengo tarihinin 6. şampiyonluğunun kareleri düştükçe paylaşacağım. Hikayesini de detaylıca yazacağım.



Flamengo şampiyon olurken, şehrin diğer büyüğü ve ezeli rakipleri Fluminense ise can mücadelesindeydi. Coritiba ile 1-1 berabere kalıp kümede kaldılar. Botafogo da evinde Palmeiras'ı 2-1 yenerek kümede kalmayı başardı. Sport, Nautico ve Santo Andre'den sonra düşen son takım Coritiba oldu.

Etiketler: ,

Flamengo vs. Gremio


Brezilya şampiyonunu belirleyecek olan Flamengo - Gremio derbisi bu akşam oynanacak. Roma derbisi ve Galatasaray - İBB maçının arasına denk geliyor maç. 21:00'de Spormax veriyor. Brezilya polisi 8000 sahte bilete el koydu, Maracana etrafında ve içinde güvenlik önlemleri had safhada. Maça geçelim.


Internacional'in ezeli rakibine birazcık güveni vardıysa bugün o da kaybolmuştur. Gremio maça yedek takımıyla çıkacak. Milli takım kadrosuna da çağırılan kaleci Victor, savunmada Lazio'ya transferi gündemde olan Rever ve Rafael Marques, ortasahada Souza, Tcheco ve cezalı olan Fabio Rochemback ve forvette Jonas, Maxi Lopez ve Perea oynamayacaklar. Tam 9 as oyuncu.


Yerlerine oynayacaklar arasında daha Maracana'ya profesyonel bir maçta adım dahi atmamış olanlar var. Herşeye rağmen Douglas Costa'yı böyle bir atmosferde merak edenler için güzel bir deney maçı olabilir.


Flamengo'da ise sakatlıklarından ötürü oynamaları şüpheli olan Adriano, Petkovic ve Ze Roberto iyileştiler. Maça sakat olan Maldonado ve kart cezalısı stoper Alvaro dışında tam kadro çıkacaklar. 17 yıllık hasrete son vermek için herşeylerini verecekler. Dün bir taraftarın hikayesini paylaşmıştım, bugün bu fotoğraf düştü. Yıllar evvel kazanılan şampiyonlukta Zico'nun beline sarılıp Flamengo formasıyla poz veren genç bugün Flamengo'nun üç kaptanından biri. Leo Moura bu akşam 250. kez Flamengo forması giyecek. İlk şampiyonluğunun peşinde. Muhtemel 11'ler aşağıda.


Etiketler: ,

Fenerbahçe'den de İstifa Et



Dip yapılan bir sezonun ardından, hele de o sezon Beşiktaş şampiyon olmuşsa, Fenerbahçe'nin şansı fazladır. Hafızam ve istatistikler öyle diyor.

İşin futbol kısmında da sezon başında çok umutluydum takımdan.

Aragones'in takımı tarihin belki de en kifayetsiz ortasahasına sahipti. Alex, Fenerbahçe kariyerinin en silik yılına imza atmıştı. Bu sene o bölge sağlam Cristian ve sağlam bir Emre ile sınıf atladı. Alex de sezona çok iyi başladı. Tuncay ve Serhat'tan sonra işlemeyen kanatlara 20 milyon € civarında bir yatırım yapılarak Andre Santos, Mehmet Topuz ve Özer Hurmacı alındı. Andre Santos daha gelir gelmez kalitesini belli etti. Lugano takımda tutuldu. Edu'nun yerine herşeye rağmen Bilica alındı. Geçen senenin faydasızları alternatif durumuna düşünce kadro kağıt üzerinde genişledi. Daum da yönlü hocadır, birden fazla dizilişi bu kadroya adapte edebilir ve daha evvel de etti dedik. Tek sorun santrforların veriminin düşük oluşuydu. O da Koch'un gelişiyle artacak fizik kalite ve Daum'un seleflerine göre hücumu daha fazla düşünen oyun anlayışıyla nispeten çözülecekti. Aziz Yıldırım'ın sezon başı vaadinden sonra takım zaten öpmemezlik edemezdi. Aykut Kocaman'a verilen görev ile de çağdaş bir modele geçildi.

Blogda sezon başında yapılan Fenerbahçe yorumlarının özeti bu. Sezon başladığında diziliş meselesi hariç bu beklentilerime olumlu cevap aldım. Sezon kupayla açıldı. Fenerbahçe'nin direnci, devamlılığı, temposu ve isteği iyiydi. Takımdaki roller - Semih, Mehmet Topuz ve Özer gibi önemli yerlilerin sakatlıklarına rağmen - oturmuştu. Oyun karakteri yavaş yavaş beliriyordu. En korktuğum bölge olan savunma dahi sağlam iskelet ve Volkan'ın şaşırtan formu sayesinde gol yemiyordu.

Ne olduysa 24 Ağustos'ta oldu. Türkiye'nin en zor şehir deplasmanlarından biri olan Diyarbakırspor maçını, takım geriye düştüğü halde karakter göstererek çevirmişken; ilginçtir "takımın neden bu kadar agresif olduğunu anlamadığını ve bunu araştıracaklarını" belirten bir demeç geldi. 

Fenerbahçe o günden sonra evrim geçirdi. Takımın bütün gazı kaçtı. Pasif, rölanti bir oyun oynanmaya başlandı. Diyarbakırspor maçından 3 gün sonra Şükrü Saraçoğlu'nda oynanan Sion maçında, sezonun en laubali maçını izledik. Hakem uyduruk penaltıyı vermese Avrupa Ligi hedef olmaktan çıkabilirdi. Daha sonra içerideki Manisa maçıyla ligde sezonun en kötü oyunu oynandı. Gidişat Bursa, İBB, Antalya maçlarıyla devam etti. Fenerbahçe kazanmasına ve 7'de 7 yapmasına rağmen ben "biraz nefes" yazısını yazıp, bloga ara verdim. Daum ise "en son ne zaman 8'de 8 gördünüz" diye posta koydu. Futbolda dün yok, bugün var. Bu evrim Daum'un kötü formuyla birleşince Fenerbahçe son 7 maçta 7 puan aldı. Galatasaray ve Steaua Bükreş maçları dışında akılda kalan bir futbol ve iyi bir maç yok. Son 3 lig maçında da 0 çekilmiş. 92-93 sezonundaki Trabzon, Bursa, Galatasaray serisinden bu yana böyle bir performans çizilmemiş.

Şu tabloya rağmen hala kaybedilen birşey yok. Bütün hedeflerin tepesinde duruyor takım. Doğru hamleler, doğru adımlar ile sezonun sonu hala aydınlık olabilirdi ama Aziz Yıldırım o ümidimi de tüketti.

Zaten ne zaman bu krizleri doğru yönettin, ne zaman dışarıda açtığı cephelerden galip çıktın ki ?

Haluk Ulusoy ile kavga ettin. 7 sene istifa diye bağırdı tribünler. Gittikten 18 ay sonra, Anelka olayı yönetilemediği için geri geldi Haluk Ulusoy. Yabancı sayısı kavgasını başlattın, kaybettin. Medyayla kavga ettin. Ediyorsun; ama hala hergün o medyayı yalanlamaya da devam ediyorsun. Orada da çuvallayıp, sonunda alaya alınıyor ve kavga ettiğin medyadan özür dileyecek duruma geliyorsun. 

Bir zaman omzunda ağlayacak kadar yakın hissettiğin Şansal Büyüka ve yayıncı kuruluş bugün karşı cephe. Bir zamanlar halefin olan Saadettin Saran artık hain, düşman. Bari iyi siper al. Resmi sitenden, UEFA gelirlerini devretmesi için insaf çağrısı yapma. Yalvarma !

Genç Fenerbahçeliler ve liderleri Sefa ile girdiğin muharebeyi bile kazanamadın. Kendi sihirli ellerinde büyüttüğün bir adam, hain ilan ettiklerinin işbirlikçisi oldu. Kendin diyorsun.


Açıklayacağım dediğin birçok şeyi de açıklamadın. Sonuncusu Mehmet Topuz transferindeki menajer olayları.

Hepsinde de taraftarının desteği tamdı.

2005 - 2006 sezonundan beri hem sportif hem idari anlamda, neredeyse yaptığın herşey yanlış. En büyük doğruların Alex'i ayakta alkışlamak ve bugün Kulüpler Birliği Başkanlığı'ndan istifa etmek. Velakin gösterdiğin gerekçe ve yaptığın hakem açıklamasıyla, bugün o doğrunun da üstünü çiziyorsun.

Uğur Dündar'ın programında 3 başkanı da yanına alıp, sezon başında yabancı hakem isterken ne düşündün ki ?

Hafta içerisinde de, dün yönetim kurulu ve Cemil Turan ile birlikte oturan, Alaattin Metin'den darbenin ayak seslerini okuruz. Kimse yemeyecek bunları. Gündem değiştirdi diyecekler. Sabıkan o kadar çok ki, haklı olsan bile yalancı çoban muamelesi göreceksin.

Kulüpler Birliği Başkanlığı yetmez, Fenerbahçe'den de istifa et.

Ben sıkıldım aynı rutinden, aynı kısır döngüden.

Midemi bulandıran iktidar ilişkileri yüzünden, Fenerbahçe'mi sevemeyeceğim bile neredeyse.

Etiketler: ,